Hírek


Alpintechnikai gyakorlat a Róka hegyen
2014. július 23. 10:42
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatot tartott az Üröm határában lévő Róka-hegyi kőfejtőben. A mentés aktualitását az adta, hogy a természetvédelmi területté nyilvánított bánya népszerű a sportmászók körében.

Tipikus balesetnek számít, amikor a sziklafalról valaki lezuhan a mélybe, de előfordul az is, hogy a falon kötélen logó sérültet kell menteniük a tűzoltóknak Ezek a mentések nagy felkészülést igényelnek, ezért szükséges a feladat gyakorlása, gyakoroltatása. Sajnos az elmúlt években nem egyszer riasztották a tűzoltókat lezuhant ember mentéséhez.

A gyakorlaton az elképzelt szituáció szerint egy férfi zuhant a mélybe a szikláról. Az FKI Műveletirányítása – nehéz mentésre számítva – a III. kerületi tűzoltókon kívül a helyszínre riasztotta a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatot, az FKI Doktor Szolgálatát, és a két alpintehnikai mentésre is képes tűzoltó rajt, a VIII.2-es és az I.1-es tűzoltógépjárművet.

A kiérkező tűzoltók a fal aljában találták meg a „sérültet” a jelzést adó társával együtt. A férfit az FKI Doktor Szolgálata vizsgálta meg. Az orvos úgy nyilatkozott, hogy gerinc- és medencetörés gyanúja áll fenn, ezért a beteget csak a legnagyobb óvatossággal lehet mozdítani. A biztonságos terepig egy majdnem járhatatlan, meredek, törmelékkel teli úton kellett levinni a sérültet a mentő egységeknek, amihez kötéltechnikai biztosítást is ki kellet építeni. A feladatot két hordágy egyidejű használatával oldották meg. A sérültet először egy, a gerincsérültek számára készített hordágyba fektették, amit belehelyeztek egy másik, kötéltechnikai műveletekre is alkalmas hordágyba.

A meredek, több mint harminc fokos lejtőn való szállítás speciális módszereit a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakembereitől tanulhatták meg a gyakorlat résztvevői. A leeresztés után a felfelé történő ellensúlyos mentést is gyakorolták a tűzoltók. Ez utóbbi hasznos művelet egy autópálya töltésén, vagy meredek, erdős terepen is, ahol a kapaszkodó kötél és a húzórendszerek többszöri kiépítése is szükségessé válhat.

A hordágyat és az azt kísérő négy főt három kötéllel biztosították. A kötélpálya kiépítéséhez minden esetben fix kikötési pontokat kellett találni. Kihasználva a hely adottságait, a szikla aljába fúrt biztosítópontokat használta az egység, ezzel sok időt takarítottak meg a mentésben résztvevők, hiszen nem kellett a sziklafal magasabb részein elhelyezett kikötési pontokat felkutatni.

A gyakorlat végén az FKI tűzoltói és a barlangi mentők körbejárták a bányát, hogy a területet gondozó egyesület kérésének megfelelően javaslatot tegyenek arra, hogy a jelenleg kiépítési fázisban lévő alsó kikötési pontok hova kerüljenek, azok ne csak a mászást szolgálják, hanem egy esetleges mentéskor kikötési pontok is lehessenek. Ez egyszerre szolgálja a mászók, a mentésben részt vevők és a természetvédelem érdekeit is.

A gyakorlat eredményeképpen a Rókahegyi kőfejtőben a tűzoltók ezentúl gyorsabban, magabiztosabban és biztonságosabban fognak tudni menteni, ha a szükség úgy hozza, de a haszon ennél jóval több. A külhoni statisztikákból kitűnik, hogy a kötéllel való hordágyas mentések legnagyobb hányadát az úgynevezett "Low angle" mentések teszik ki, amelyek a lejtőkön való kötéllel segített és biztosított hordágymozgásokat jelentik. A tervek szerint több hasonló gyakorlat várható, amelyet elősegít a Magyar Barlangi Mentőszolgálattal a közelmúltban aláírt együttműködési megállapodás.

 


 

Kapcsolódó képek:

Alpintechnikai gyakorlat a Róka hegyen Alpintechnikai gyakorlat a Róka hegyen Alpintechnikai gyakorlat a Róka hegyen
>>> További képek a galériában <<<