Hírek


Ünnepség Csömörön
2014. október 21. 10:40
Emléktábla avatás Dr. Marinovich Endre tűzoltó ezredes, volt fővárosi tűzoltó-parancsnok születésének 100. évfordulóján

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Csömör Nagyközség Önkormányzata és a GLORIA VICTIS Alapítvány tartott közös megemlékezést a Csömöri Temető melletti emlékparkban, amelynek keretében az 1956. évi forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából felavatták Dr. Marinovich Endre tűzoltó ezredes, volt fővárosi tűzoltó-parancsnok emléktábláját születésének 100. évfordulóján.

Az emléktábla avatásán és a koszorúzási ünnepségen részt vett Dr. Boross Péter, volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Fábri István, Csömör Nagyközség polgármestere, Dr. Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Papp Antal tűzoltó ezredes, a BM OKF Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatója és Pásztor József tűzoltó alezredes, a Pest-megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese és az FKI vezetői állománya.

A megemlékezés a Katasztrófavédelem Központi Zenekara előadásában a Himnusz hangjaival kezdődött. Fábri István polgármester köszöntőjét követően Dr. Boross Péter, volt miniszterelnök mondott ünnepi beszédet, majd az 1956-os forradalom szimbolikus zenéje, Beethoven Egmont nyitánya hangzott fel. A nyitány után Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok emlékezett Dr. Marinovich Endre szakmai munkásságára. (Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok ünnepi beszéde itt olvasható.) Dr. Marinovich Endre tűzoltó ezredes emléktábláját, tűzoltó díszőrség mellett Dr. Boross Péter, Varga Ferenc tű ddtbk. és ifj. Marinovich Endre leplezte le.

Az emléktáblát Görbe József, Csömör Nagyközség plébánosa szentelte fel. A tűzoltók sorfala között, eredeti 56-os forradalmi zászlók alatt és a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának szólamai mellett helyezték el a megemlékezés koszorúit a Marinovich család, illetve a jelenlévő hivatásos szervek és társadalmi szervezetek képviselői. A megemlékezés az emlékparkban álló 56-os emlékmű előtti főhajtással és a Szózat hangjaival zárult.

Tudósító: FKI
Fotós: FKI

 

Kapcsolódó képek:

Ünnepség Csömörön Ünnepség Csömörön Ünnepség Csömörön
>>> További képek a galériában <<<