Hírek


Megalakult a Budapest Önkéntes Mentőszervezet
2015. április 26. 17:42
Az V. Tűzoltó- és Rendőrnapon a Városligetben, közel négyszáz tag részvételével ünnepélyes keretek között megalakult a Budapest Önkéntes Mentőszervezet.

Az V. Tűzoltó- és Rendőrnapon, április 25-én, szombaton, 11 órakor sorakozott föl 38 civil szervezet közel négyszáz önkéntes tagja, hogy ünnepélyes keretek között kezdetét vegye Budapest Önkéntes Mentőszervezet megalakulása. A vezetőjükkel az élen, egységenként feszes sorokban álló önkéntesek alakzatát azok a gépjárművek, technikai eszközök vették körbe, amelyek a baj órájában azonnal hadra foghatóak, így volt nehéz terepjáró és csapatszállító tehergépjármű, mentőhajó, összkerék meghajtású személygépkocsi, tűzoltó gépjármű, mentőautó, és quad is.

A vezénylő tiszt jelentése beadását követően Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója előtt tisztelgett az önkéntes állomány. A Himnuszt a Katasztrófavédelem Központi Zenekara játszotta, majd a megjelentek köszöntése után Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mondott megnyitóbeszédet.

A dandártábornok kitért arra, hogy Budapest Főváros mindig élen járt az önkéntesekkel való együttműködés terén. Sokáig egyedülálló volt az 1998-ban megalakult Fővárosi Központi rendeltetésű Mentőszervezet, amely számos hazai és külföldi gyakorlaton és bevetésen bizonyított. Mintát szolgáltatott a mai megyei mentőcsoportoknak, amelyek a Katasztrófavédelmi törvény 2012 évi hatályba lépését követően alakultak.

Az FKI kezdeményezésére most egy zászló alatt egyesültek azok az együttműködésüket felajánló önkéntes egyesületek, alapítványok, mentőszervezetek, amelyekkel mind tűzoltó, mind polgári védelmi területen hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolat, ezt számos közös gyakorlat, bevetés fémjelzi. A Budapest Mentőszervezet a tagegyesületek speciális felkészültsége révén az alábbi képességekkel rendelkezik:

  • Alpinista
  • Barlangi mentő
  • Búvár
  • Kutyás kereső
  • Elsősegélynyújtó
  • Vízi speciális mentő
  • Önkéntes tűzoltó
  • Műszaki mentő

 

A BMSZ logisztikai hátterét tagjai: a Gamma Zrt. és a Tranz-Org Kft. biztosítják. Lényeges, hogy a BMSZ önálló jogi személy, jogképességét a Nemzeti Minősítésben és pályázatokon való indulásnál kamatoztathatja.

Az igazgató beszéde végén egy idézettel kívánt sok sikert a BMSZ tagjai számára: „Amikor képes vagy arra, hogy segíts embertársaidon, ez a képesség megszűnik képesség lenni, és felelősséggé alakul!

A rendezvényen a jelenlévő önkéntesek esküvel is megerősítették vállalásukat. Az eskü szövegét Szlávik Zsófia önkéntes mondta, amelyet a jelenlévő tagok utána ismételtek, a zenekar pedig Erkel Ferenc Bánk bán című operájának „Hazám, hazám…” kezdetű részletével aláfestett.  

A csapatzászlót Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy adta át a Budapest Önkéntes Mentőszervezet elnökének, Bakai Kristófnak. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól kapott, Magyarország címerével és a katasztrófavédelem emblémájával ékesített csapatzászlóra ünnepélyesen a főigazgató után Dr. György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Védelmi Bizottsága elnoke kötött zászlószalagot. Budapest Főváros Önkormányzatának zászlószalagját Dr. Pető György, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatója helyezte el. A csapatzászlót Rácz István, katolikus tábori lelkész és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök áldotta meg.

Tarlós István, Budapest Főváros főpolgármestere Budapest Főváros címerével ékesített zászlaját adományozta a mentőszervezet részére. A zászlót Dr. Pető György igazgató adta át.

A zászlóadományozást követően Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója köszöntötte a szervezetek képviselőjét. A vezérőrnagy beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai rohanó világban mindenkinek a szabadideje a legdrágább. Az önkéntesek ebből a kevés időből áldoznak föl a köz javára. A főigazgató gratulált a frissen létrejött mentőcsapatnak és megköszönte odaadásukat, tenni akarásukat.

A Budapest Önkéntes Menőszervezet tagszervezetei:

AMS Speciális Mentők

Báró Podmaniczky III. János Önkéntes Honvéd Egyesület

BARRACUDA Vízi- földi- és légi-mentő,-tűzoltó Országos Egyesület

Budafok-Tétény Polgárőr Egyesület

Csepel Barakuda Búvár Sportegyesület

Dél-Csepel Polgárőr Egyesület

Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport

Dr. Sztanek Endre Alapítvány

Észak-Pesti Kutyás Szolgálat

Ferencvárosi Polgárőrség

FOKA Folyami Katasztrófavédelem és Speciális Mentő Egyesület

HUNGARY AMBULANCE Közhasznú Nonprofit Kft.

Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyes

KARE Keresőkutyás Szolgálat

KECS-Katasztrófa Elhárítási Csoport

Készenléti Szolgálatok Pesthidegkúti Egyesület

Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület

Lágymányosi Polgárőr Egyesület

Lőrinc Kertváros Polgárőr Csoport

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Magyar Cserkészszövetség

Mancs a Kézben Egyesület

MJ Holding Kereskedelmi Kft

Pilis Extreme Sport Club

Rex Kutyaotthon Alapítvány

Rózsadomb ÖTE

S.O.S. Mentőkutyás Egyesület

Segítő Angyalok Állat és Természetvédő Egyesület

Tranz-Org Rendezvénytechnika Kft.

Újbuda BHG Búvár Sportegyesület

Újpest Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Vitézi Rend

Vöröskereszt Budapesti Szervezete

Kőbányai Wolf Polgárőrség - Önkéntes Tűzoltó Egyesület

YBL - Katasztrófavédelmi Bajtársi Egylet

Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Mint ismeretes, 2014 novemberében háromszáz fővel tartott komplex mentési gyakorlatot  a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelynek célja az volt, hogy egyfajta rendszerbeállító gyakorlat keretében bemutassák, miként tudnak a hivatásos és az önkéntes erők együtt végrehajtani egy több helyszínen zajló veszélyhelyzet-kezelési, mentési műveletet. A gyakorlatról itt olvashatnak bővebben: http://fovaros.katasztrofavedelem.hu/hirek/3683-komplex-mentesi-gyakorlatot-tartott-a-fovarosi-katasztrofavedelmi-igazgatosag-videoval

Fotós: Schultz László tű.ftörm. / FKI

 

Kapcsolódó képek:

Megalakult a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Megalakult a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Megalakult a Budapest Önkéntes Mentőszervezet
>>> További képek a galériában <<<