Hírek


Megemlékezés a hősi halott bajtársakra
2016. augusztus 08. 16:12
Tíz éve, augusztus 8-án csaptak fel a lángok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében, ahol három fővárosi tűzoltó vesztette életét. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság augusztus 8-án megemlékezést tartott a tragédia helyszínén.

A honi tűzoltás egyik legnagyobb veszteségét szenvedte el 2006. augusztus 8-án este, amikor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületének pincéjében kialakított lőtéren tűz keletkezett. A  golyófogó  gumifal oltása közben három fővárosi hivatásos tűzoltó, Pintér Gábor tűzoltó főhadnagy, Reppman Károly tűzoltó hadnagy és Horváth Ákos tűzoltó hadnagy életét vesztette.

Több mint százötvenen gyűltek össze augusztus 8-án az egyetem aulájában, hogy  leróják  tiszteletüket  hősi halott bajtársaik előtt, akik életüket áldozták a hivatásukért. A  rendezvényen  elsőként Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szólt az emlékezőkhöz. A megemlékezésen elhangzott beszéd itt olvasható: /letoltes/document//519-hosi-halottakra-emlekezunk.pdf

Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora beszédében kiemelte, hogy az egyetem  kutatóival  a tűzeset óta azon munkálkodnak, hogy a technikai  fejlesztés révén   olyan találmánnyal segítsék a tűzoltók munkáját, amivel a tíz évvel ezelőtti  tragédiához  hasonlóak elkerülhetőek lehetnek. Emlékezésében az olimpiai sikerekkel hozta párhuzamba a kűzdelmet vívó tűzoltókat,  végül  bajnoknak nevezte az egyetemért életüket adó hősi halált halt tűzoltókat.

Jákob János dandártábornok, protestáns püspök, a Magyar Honvédség  tábori lelkésze az alábbi gondolatokkal indította a megemlékezését.: „Jézus megrendült a lelkében és sírt”. Az idézettel annak fontosságára hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy fel kell vállalnunk érzelmeinket, legyen az öröm vagy bánat. „Ma mi is beállunk a sorba, ugyanis sírunk és megemlékezünk”- hangzott el. A püspök a hősi halált halt tűzoltókat bátor és elkötelezett emberekként jellemezte, akikre fájó szívvel emlékezünk. Beszéde végén áldást és Isten békességét kérte az emlékezőkre.

Az emléktáblánál elsőként a hősi halált halt tűzoltók családtagjai helyezték el a koszorújukat. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében Dr. Józsa János rektor, Dr. Kardoss László, a rektori kabinet kabinetfőnöke, valamint Mikó Zoltán, műszaki kancellár-helyettes koszorúzott. Budapest Fővárosi Önkormányzata  nevében  Sárádi Kálmánné  dr. főjegyző asszony és Dr. Pető György, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatója, a Magyar Rendvédelmi Kar nevében Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, elnök helyezte el a megemlékezés virágait. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya nevében Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgató és Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, szakmai igazgató-helyettes koszorúzott. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete nevében Salamon Lajos elnök, míg a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete nevében Kiss József elnök és Gál László elnök-helyettes rótta le kegyeletét. A Budapesti Rendőr-főkapitányságot Meichl Géza rendőr dandártábornok, a BRFK gazdasági igazgató-helyettese, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárt pedig  Baráth Ernő ezredes képviselte.  Koszorút helyezett még el Belina Csaba bv. alezredes, a Fővárosi Büntetés- végrehajtási Intézet parancsnok-helyettese, Dr. Engelbrecht Imre, az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Régió igazgató-helyettese, Dr. Erdős Antal nyugalmazott tűzoltó ezredes  és  Dr. habil Cziva Oszkár nyugalmazott tűzoltó ezredes,   valamint  az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek képviselői is.  Végül a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának állománya helyezte el a megemlékezés virágait.

Az egyetemi megemlékezést követően a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon és a Budavári Katasztrófavédelmi Őrsön is megemlékeztek tűzoltó bajtársaikról. A XI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtt Reppmann Károly tűzoltó hadnagy emlékére állítottak kopjafát. A kopjafát Kaluz Róbert tűzoltó törzsőrmester faragta, de az emlékhely elkészítésében a parancsnokság teljes személyi állománya részt vett. A parancsnokság épülete előtt Pócsik Attila tűzoltó ezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője köszöntötte az emlékezőket, majd a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői és személyi állománya helyezett el koszorút. A megemlékezésen Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatát Király Nóra alpolgármester asszony képviselte. A Budavári Katasztrófavédelmi Őrsön Belovics György tűzoltó alezredes, az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője emlékezett meg beszédében Pintér Gábor tűzoltó főhadnagyra   és   Horváth Ákos tűzoltó hadnagyra  .

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya kegyelettel őrzi elhunyt bajtársai emlékét.

Fotós: Schultz László tű.ftörm. / FKI

 

Kapcsolódó képek:

Megemlékezés a hősi halott bajtársakra Megemlékezés a hősi halott bajtársakra Megemlékezés a hősi halott bajtársakra
>>> További képek a galériában <<<