Hírek


Közös gyakorlaton a HUSZÁR és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet
2016. szeptember 10. 18:12
Több helyszínen zajló együttműködési gyakorlaton vett részt a HUSZÁR és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet szeptember 10-én a X. kerületi Ihász utcai régi csokoládégyár területén. A dominó hatások kezelése céljából megszervezett gyakorlaton mintegy kétszáz fő vett részt.

A komplex gyakorlat célja a HUSZÁR és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet kárhelyszíni feladat végrehajtásának javítása, felkészülés a 2017. évi ENSZ INSARAG nemzetközi minősítés megszerzésére, valamint egy komplex esemény során kialakuló feladatok végrehajtása, a katasztrófa-dominó hatások kezelése. . A gyakorlat érdekessége, hogy a mentőszervek összes tagjának alpintechnikai eszközök segítségével kellett leereszkednie a káresemény helyszínére, így a mentőkutyákat, valamint az eszközöket is kötéltechnikai módszerrel kellett leengedni a romos területre. A gyakorlaton a HUSZÁR mentőcsoport részéről 32 fő, a Budapest Önkéntes Mentőszervezet részéről szintén 76 fő, míg a Vöröskereszt részéről 33 fő imitátor vett részt.

A feltételezés szerint a főváros mértani középpontjához közeli területeket földrengés rázta meg. A kisváros peremén lévő csokoládégyárban a földrengés hatására több emeleten történtek leszakadások, repedések, meggyengültek a lépcső és faltartó szerkezetek. A csokoládégyár alatt található pincerendszer is beszakadt. A gyár kiürítését követően kiderült, hogy ötven munkást nem találnak. A személyek kutatásához az önkéntes mentőszervezetek tagjaira is szükség volt

A gyakorlat megnyitóján dr. György István, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke, kormánymegbízott kiemelte, hálás a budapestiek nevében, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság magas szakmai színvonalon működteti a Budapest Mentőszervezetet. Megköszönte, hogy az önkéntesek szabadnapjukon is önfeláldozóan dolgoznak Budapest biztonságáért, éppúgy a fővárosi, mint a vidéki szervezeti tagok. Végül sok sikert kívánt a nemzetközi minősítés eléréséhez. 

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszédében hangsúlyozta: maga a gyakorlat felkészülés a közös munkára a Budapest Mentőszervezet és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet között, a cél pedig a nemzetközi minősítés megszerzése.

Radványi Gábor, Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának alpolgármestere elmondta: a X. kerület az elmúlt évtizedekben már több alkalommal adott otthont a lakosság védelmével kapcsolatos rendezvényeknek és gyakorlatoknak, és ebből szeretnének is hagyományt teremteni. A hasonló jellegű gyakorlatok számára tehát a kerület a jövőben is szívesen biztosít helyszínt, hogy ezzel is támogassa a felkészülést a védelmi munkára.

A gyakorlaton párhuzamosan több feladatot hajtottak végre a mentőegységek, így többek között sérülteket mentettek alpintechnikával, pincerendszert derítettek fel kutyás kereséssel, de a feladatok között konténer alá szorult sérültek mentése is szerepelt.

Az egyik helyszínen a földrengés következtében több munkás a pincerendszerben rekedt. A földmozgás hatására az áramellátás megszűnt. A területet a rengés miatt csak a csokoládégyár magasabban fekvő területéről lehetett megközelíteni. A mentőcsapatoknak alpintechnika segítségével kellett leereszkednie a romos területre, ahol kutyás kereséssel kezdték meg a terület feltárását és az emberek felkutatását.

Egy másik kárhelyszínen a rengés következtében a felüljáróról lezuhant gépjárművekből utasok szóródtak szét. A helyszín nagy kiterjedése révén mentőkutyás átvizsgálásra volt szükség.

A gyakorlat szeptember 10-én este ért véget. A HUSZÁR és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet minden tagja mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati feladatokat eredményesen elsajátította, így a rendezvény zárásán Géczi Béla tűzoltó ezredes, az FKI Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a gyakorlatot az adható legjobb eredményűre, MEGFELELT-re értékelte.

Fotós: Csontos Ferenc Zoltán tű.törm./FKI

 

Kapcsolódó képek:

Közös gyakorlaton a HUSZÁR és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Közös gyakorlaton a HUSZÁR és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Közös gyakorlaton a HUSZÁR és a Budapest Önkéntes Mentőszervezet
>>> További képek a galériában <<<