Hírek


Szén-monoxid-mérgezést szenvedett három ember a VIII. kerületben
2017. június 03. 19:58
A mérgezést szenvedetteket a mentőszolgálat kórházba szállította.

Szén-monoxid-mérgezést szenvedett három ember a VIII. kerületi Baross utca egyik társasházi lakásában. A fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkezésükkor a lakásban mérőműszerükkel kimutatták a veszélyes gázt, ezért a gázszolgáltató szakembereit is a helyszínre kérték. A mérgezés három sérültjét a mentőszolgálat kórházba szállította.

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet, hogy a fűtési szezon végével csökken valamelyest, de nem szűnik meg teljesen a szén-monoxid mérgezés kialakulásának veszélye. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid mérgezés kialakulásának kockázata.

A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, vagy a bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.