Hírek


Szivárgott a szén-monoxid egy XII. kerületi lakásban
2017. augusztus 10. 14:20
Személyi sérülés nem történt.

Szivárgott a szén-monoxid a XII. kerületi Alkotás utcában, egy társasház első emeleti lakásában csütörtökön, a délutáni órákban. A II. kerületi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik kimutatták a mérgező gázt a lakás légterében.

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet, hogy a nagy kánikulában is veszélyt jelent a szén-monoxid. Bár nincs fűtési szezon, mégis sokan használnak különböző nyílt égésterű tüzelőberendezéseket, mint például az átfolyós konyhai melegítő készülék. A levegőnél könnyebb szén-monoxid a nyomáskülönbség hatására távozik a kéményen keresztül. A nagy forróságban a nyomáskülönbség csökkenhet, akár meg is szűnhet, így a kémény huzathatása is megszűnhet, ez pedig azt eredményezheti, hogy a veszélyes gáz visszaáramlik a lakás/ház légterébe.

Nagyon fontos a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzése és az is, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni!

Szintén fontos a fűtési szezonon kívül is a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő készülékek elhelyezése!