Hírek


Továbbképzésen a tűzvizsgálók
2018. június 08. 13:07
Lezárult a tizenegyedik tűzvizsgálati helyszínelő továbbképzés az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában. A kéthetes oktatáson tizenhét tűzvizsgáló vett részt, így a képzés végeztével kétszáztizennégyre emelkedett a helyszíni szemlék lefolytatására alkalmas helyszínelők száma.

A kéthetes tanfolyamon a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok tűzvizsgálói, a katasztrófavédelmi kirendeltségek tűzoltósági felügyelői, valamint a hatósági osztályok dolgozói vettek részt. Az oktatással a katasztrófavédelem azt kívánja elérni, hogy szakemberei a kriminalisztika és a krimináltechnika módszereit alkalmazva vizsgálják a tűzeseteket, hiszen a haláleset, vagy tűzokozással elkövetett bűncselekményeknél a szakemberek eljárásának eredménye, szakmai megállapításaik fontos bizonyítékokkal szolgálhatnak a rendőrségnek.
 
A képzés során a hallgatók elméleti és gyakorlati képzés keretében ismerik meg, hogy milyen módszerrel rögzítsék a tűzesetek helyszínén található nyomokat, milyen lehetőségeik vannak a nyomok és maradványok felderítésére, amely segíti a tűzesetek feldolgozását és kiértékelését. A tanfolyam során szerzett ismeretek tehát nagyban hozzájárulnak a tűzesetek eredményes vizsgálatához. A tizenegyedik ilyen tematikájú tanfolyam végeztével és az eredményes vizsgákkal kétszáztizennégyre nőtt azon szakemberek száma, akik magas szintű felkészültséggel rendelkeznek a helyszíni szemlék lefolytatásához.
 
A tanfolyam zárónapján az oktatási központ részéről Hangodi István rendőr alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről dr. Horváth Jenő tű. ezredes, a tűzvédelmi főosztály vezetője és Fentor László tű. alezredes, országos tűzvizsgáló vett részt.

Fotós: Feigl Attila Orbán tűzoltó főhadnagy, FKI

 

Kapcsolódó képek:

Továbbképzésen a tűzvizsgálók Továbbképzésen a tűzvizsgálók Továbbképzésen a tűzvizsgálók