Hírek


Szlovén vendégek látogattak a katasztrófavédelemhez
2018. június 12. 14:31
Június 11-12-én tizenhét fős szlovén delegáció tartózkodik Budapesten. A ljubljanai tűzoltósági főügyelet vezetőiből, laktanya-parancsnokokból, régiós szervek vezetőiből álló delegáció a magyar katasztrófavédelem, azon belül is elsősorban a fő- és műveletirányítás rendszerével ismerkednek.

A Magyarországgal Vas és Zala megyénél határos szomszédos állam szakemberei egy korábbi szakmai találkozón keresték meg az ott hazánkat képviselő kollégát, hogy szívesen látogatást tennének a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, a főváros műveletirányító ügyeletén, illetve egy tűzoltólaktanyában, hogy szakmai tapasztalatokat szerezzenek a magyar rendszerről.
 
E kezdeményezés nyomán érkeztek Budapestre június tizenegyedikén a szlovén tűzoltók. A hétfő délutánt a Dologház utcában töltötték, ahol előbb a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Varga Ferenc tű. dandártábornok mutatta be az általa irányított szervezetet, majd Kelemen Zsolt tű. alezredes, nyolcadik kerületi tűzoltóparancsnok kalauzolta a vendégeket. A küldöttség az este városnézésen is részt vett.
 
Kedden a főigazgatóságon folytatódott a program, ahol dr. Hesz József tű. ezredes, a központi főügyeleti főosztály vezetője anyanyelvükön köszöntötte a szlovén vendégeket, majd átadta a szót Barta-Vámos László tű. őrnagynak, a tűzvédelmi és kéményseprőipari-szabályozási főosztály munkatársának. Az őrnagy részletekbe menően ismertette a katasztrófavédelem hazai rendszerét, külön-külön szólva a tűzvédelem, az iparbiztonság, a polgári védelem területéről, bemutatta a hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóságokat, beszélt a védelmi igazgatás rendszeréről. Mindezek mellett beszélt a tűzvédelem fő feladatairól, az azokhoz kapcsolódó hatósági tevékenységről, és bemutatta az Országos Tűzmegelőzési Bizottság munkáját, valamint a közelmúlt jelentősebb fejlesztéseit és beavatkozásait. Az előadások sorát Hozbor Zoltán tű. százados, főügyeletes zárta, aki a katasztrófavédelem ügyeleti rendszerének részleteit tárta a szlovén kollégák elé. Egyebek mellett bemutatta a hívásfogadó központokat, a katasztrófavédelem főügyeletét, a megyei műveletirányító ügyeleteket, elmondta, hogy milyen számítógépes programokat használ idehaza a szakterület, beszélt a főügyelet nemzeti kapcsolattartói státuszáról, a lakossági tájékoztató és riasztó rendszerek felügyeletéről, a jelentési rendszerről, a szakmai folyamatokról.
 
Az előadásokat követően a vendégek megtekintették a központi főügyeletet, majd a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fő- és Műveletirányító Központjával ismerkedtek meg.

Forrás: BM OKF

Fotós: Szabadi Bálint tű. zászlós

 

Kapcsolódó képek:

Szlovén vendégek látogattak a katasztrófavédelemhez Szlovén vendégek látogattak a katasztrófavédelemhez Szlovén vendégek látogattak a katasztrófavédelemhez