Hírek


A fővárosi tűzvizsgálók brillíroztak az égésnyomok közt
2018. október 01. 11:26
Budapestre került a IV. Országos Tűzvizsgálói Verseny vándorserlege. A fővárosi csapat után a második legjobb eredményt a Bács-Kiskun megyei kollégák érték el, harmadik helyen pedig Veszprém megye tűzvizsgálói végeztek.

Magyarországon a tűzvizsgálatot a legrutinosabb szakemberek folytatják le, a katasztrófavédelem pedig folyamatosan tesz a fejlődésért. Ezt nagyban segíthetik például a külföldi kollégák tapasztalatai – fogalmazott dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, aki egyben öt éven át betölti a Nemzetközi Tűzoltószövetség – magyar kezdeményezésre életre hívott – tűzvizsgálati munkacsoportjának elnöki tisztségét. A tűzvizsgálók országos versenyének harmadik napjára szervezett konferencián Csehország képviselője osztotta meg kutatásának eredményét a magyar tűzvizsgálókkal. A cseh szakember több évig kísérletezett, és a lángra lobbant gépjárművek karosszériáján fellelhető egyértelmű és félreértelmezhető nyomokat vizsgálta. Ondrej Sanza Safránek és csapata különböző évjáratú és más-más üzemanyaggal működő járművet gyújtott fel, majd vizsgálta az égésnyomok formáját és színét, amelyek alapján kideríthető a tűz kiindulási helye. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a tűz terjedésének sebessége nagy mértékben befolyásolja az égésnyomok alakulását. Az intenzívebb égés helyszínén a karosszériaelemek szinte „fémtisztára” égtek és deformálódtak, míg alacsonyabb hőterhelésnél sötétebb színű foltok észlelhetők.
 
A kriminalisztika és a helyszínelés rejtelmeibe Mihalik Béla rendőr őrnagy engedett betekintést a tűzoltóknak. Az őrnagy egy tíz évvel ezelőtti eset tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A szakértő a helyszíni szemle megtévesztő részleteire hívta fel a figyelmet.
 
A IV. Országos Tűzvizsgálói Verseny legjobbjainak dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató személyesen gratulált és elismerésének adott hangot. A tábornok úgy fogalmazott, a tűzvizsgálóknak nagy szerep jut a katasztrófavédelem feladatrendszerében.
 
A háromnapos próbatétel végén a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata vehette át a legjobbnak járó vándorserleget. Szépe Attila tűzoltó főhadnagy és Balogh Csaba tűzoltó százados Pintér Sándor belügyminiszter különdíját, valamint az elméleti feladatot legeredményesebben megoldó csapatnak járó elismerést is kiérdemelte. A második helyen a Bács-Kiskun megyei, a harmadikon pedig a Veszprém megyei csapat végzett. A legeredményesebb helyszíni szemlét végrehajtó csapatnak a Bács-Kiskun megyei páros bizonyult. A tesztfeladat legeredményesebb megoldójának járó különdíjat pedig az idén is Györgyfi Sándor tűzoltó alezredes, a Hajdú-Bihar megyei páros egyik tagja vihette haza.

Fotós: Mihályka Szabina tű.főhadnagy - Somogy MKI