Hírek


Újra PUMP&RUN Kecskeméten
2018. október 08. 13:48
Az ország számos pontjáról így a Fővárosi Katasztrófavédelmi igazgatóságról (FKI) is érkeztek versenyzők a IV. „PUMP&RUN” Országos Bajnokságra, hogy ismét meghódítsák a kecskeméti Vízmű-dombot és teszteljék teljesítőképességük határait. A versenyen Csapat kategóriában, II. helyezett lett az FKI Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség III. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata.

A résztvevőknek jól átgondoltan kellett megtervezniük a nem mindennapi feladatok végrehajtását. Mind a női, mind a férfi versenyzők igen felkészülten, edzetten és harcra készen érkeztek az október negyedikén, Kecskeméten tartott megméretésre. Az erőpróba első része a maximum ismétlésszámra törekvő fekvenyomásból (PUMP), második része pedig a teljes védőfelszerelésben egy gyorsan emelkedő dombra való felfutásból (RUN) állt. A fekvenyomás versenyszámot a nőknek huszonöt kilogrammos, a férfiaknak hatvan kilogrammos kétkezes súlyzóval, fekvenyomó padon kellett teljesíteni. A fekvenyomás befejezése után öt percen belül teljes védőfelszerelésben (bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben), hátukon acélpalackos légzőkészülékkel, és két tömlővel a kézben álltak a futás rajtjához, és vágtak neki a hétszáz méteres pályának. Egy háromszázötven méteres sík és egy szintén háromszázötven méteres emelkedő szakasz várt a versenyzőkre, körülbelül ötven méter szintkülönbséggel. A védőfelszerelés összsúlya, amellyel a távot teljesíteni kellett, megközelítette a harminc kilogrammot, a tömlők pedig még plusz tíz kilogrammot jelentettek. Ezt a nem mindennapi kihívást az országból több mint félszázan – nők és férfiak egyaránt – teljesítették.

A tűzoltók a munkájuk során sokszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor gyors, felelősségteljes döntéseket kell hozniuk, vagy a fizikai állóképességüket teszi próbára egy-egy feladat. Az aktív sportolás, a versengés és az egészséges életmód hozzájárul, hogy az ember kritikus helyzetekben is jól tudjon teljesíteni. Ez a verseny remek alkalmat teremtett a pszichikai és a testi teljesítés maximumának megtapasztalására. A rendezvény egészségügyi biztosítását a Kecskeméti Mentőállomás mentősei látták el.
 
A verseny egyéni eredményei:
 
30 év alatt
I. hely: Gróf Dávid Kecskemét HTP
II. hely: Farkas Zsolt Kiskunfélegyháza HTP
III. hely: Szőke Dániel FKI
 
30-40 év között
I. hely: Csernák Zsolt Kiskunhalas HTP
II. hely: Rapcsák János Baja HTP
III. hely: Tóth Péter Kiskunfélegyháza HTP
 
40 év fölött
I. hely: Baráth Attila Hajdú-Bihar MKI (Püspökladány HTP)
II. hely: Varju Zsolt Mezőtúr HTP
III. hely: Szuprics Ferenc Paks KvK
 
Nők
I. hely: Rácz Andrea Tolna KvK
II. hely: Siska Odett Győr-Moson-Sopron MKI 
 
Abszolút legjobb
I. hely Csernák Zsolt Kiskunhalas HTP
II. hely Baráth Attila Hajdú-Bihar MKI (Püspökladány HTP)
III. hely Gróf Dávid Kecskemét HTP
 
A verseny csapat eredményei:
 
I. hely Bács-Kiskun MKI
Csernák Zsolt
Gróf Dávid
Kókai János
Rapcsák János
 
II. hely FKI – Észak-Budai KvK – III. ker. HTP
Barta László
Szőke Dániel
Molnár Norbert
Balázs Mihály
 
III. hely Kiskunfélegyháza HTP
Farkas Zsolt
Tóth Péter Attila
Karsai Imre
Luchmann Péter
 

Szöveg, fotó: Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy


 

Kapcsolódó képek:

Újra PUMP&RUN Kecskeméten Újra PUMP&RUN Kecskeméten