Hírek


36 órás városi kutató-mentő gyakorlaton bizonyítottak a Budapest Mentőszervezet önkéntesei
2018. október 10. 08:17
2018. október 05-07. között került sor a Budapest Mentőszervezet (BMSZ) idei legjelentősebb, 36 órás városi kutató-mentő (USAR) gyakorlatára. A gyakorlatot a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) vezényelte le, a szituációk kidolgozásában és a pályák megépítésében a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület önkéntesei nyújtottak jelentős segítséget.

A beállított helyzet szerint földrengés sújtotta a Budapesthez közeli Lambéria területét és a BMSZ egységeit Újgyár kerületbe, valamint a Szigetliget Ipari Parkba riasztották, ahol lakóépületek és irodák egyaránt találhatóak. A BMSZ előtt a helyszínen dolgozó mentőcsapatok a könnyű sérülteket már kimentették, ám eszközök hiányában a romok alatt rekedt sérültek mentését nem tudták végrehajtani.

Az US&R18 gyakorlat során a Budapest Mentőszervezet egységei 4 váltásban dolgoztak, a résztvevő 12 tagszervezet 80 önkéntese közel 40 sérültet mentett ki a romok alól. A gyakorlatot az egyik tagszervezet külföldi társszervei is megtekintették, illetve 8 fővel be is kapcsolódtak a munkálatokba. A BMSZ egységeit az FKI operatív törzse irányította, ám a helyszíni csapatvezetést és irányítást maga oldotta meg. A munka során saját magukat váltották, ezáltal a kutyás és élőerős kutatás, a műszaki mentő, a kötéltechnikai és az elsősegélynyújtó képességek komplex alkalmazása mellett a vezetői feladatokat is gyakorolhatták.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, az FKI igazgatója beszédében kiemelte a hivatásos szervek és az önkéntes mentőszervek közötti együttműködés fontosságát, az eddigi ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok, a valós helyzetben történő reagálási képességek alkalmazását. Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő a gyakorlat fontossága mellett a hazai és a nemzetközi felkészülések tartalmi elemeinek együttes vonatkozásait emelte ki.

A gyakorlat során a hivatásos katasztrófavédelmi szervek tagjai bővíthették tapasztalataikat a kívülről való mentés elvének megfelelően a rendelkezésre álló mentőerők legoptimálisabb kihasználása érdekében. A résztvevők a műveletek során betekintést nyerhettek a valós vezetői feladatokba, a döntések meghozatalának bonyolult folyamataiba, továbbá a parancsnoki munka szervezési és ellenőrzési elemeibe is.

Fotós: Dudás Tamás tű.zls.

 

Kapcsolódó képek:

36 órás városi kutató-mentő gyakorlaton bizonyítottak a Budapest Mentőszervezet önkéntesei 36 órás városi kutató-mentő gyakorlaton bizonyítottak a Budapest Mentőszervezet önkéntesei 36 órás városi kutató-mentő gyakorlaton bizonyítottak a Budapest Mentőszervezet önkéntesei
>>> További képek a galériában <<<