Hírek


Nagyszabású védelmi gyakorlatot tartottak Kőbányán (Videóval)
2018. november 08. 14:09
A „Réteges védelem” nevű eseményen huszonöt szervezet több, mint háromszáz munkatársa vett részt. A Budapest Főváros Védelmi Bizottsága által szervezett együttműködési gyakorlat helyszínét a X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, a Kőbányai Szabadidő és Ifjúsági Központ, valamint a kőbányai pincerendszer adta. Igazgatóságunk öt tűzoltó gépjárművel és harminc fővel vett részt a gyakorlaton.

Az eseményen robbanást szimuláltak a Kőbányai Szabadidő és Ifjúsági Központban, ahova a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltóit is riasztották. A tűzoltók a helyszínre érkezve az épületből kimentették a sérülteket és a feltételezett tüzet eloltották, majd a helyszínt igazgatóságunk mentőkutyás szolgálatának keresőkutyái is átvizsgálták. Igazgatóságunkat Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgató képviselte.

A Kőrösi Csoma Kulturális Központban a sérültek regisztrációjára és további kezelésére került sor. Ezzel párhuzamosan a Kőbányai pincerendszerben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egysége egy dinamikus fegyveres beavatkozást, a honvédségi tűzszerészek pedig robbanóeszközök felderítését és hatástalanítását gyakorolták.

A feladat végrehajtásban részt vett a Magyar Honvédség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Polgárőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egysége, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Budapest Mentőszervezet, valamint Kőbánya Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Titkársága, továbbá hazai és nemzetközi együttműködő partnereik.

A két hónapos előkészítés eredményeként létrejött „Réteges Védelem 2018” nevű gyakorlat célja a beavatkozásban résztvevő szervek és szervezetek együttműködésének fejlesztése, a koordinációs folyamatok gyorsítása, ezáltal a főváros biztonságának növelése volt.Fotós: Szabadi Bálint tű.zls. / FKI Czétényi Balázs tű.őrm./FKI