Hírek


Átvették a pályázaton nyert felszereléseket a fővárosi mentőszervezetek
2018. december 05. 07:09
A központi költségvetésben 2018-ban hétszázmillió forint állt rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. December harmadikán az országban elsőként a Fővárosi és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal megállapodást kötött egyesületek és mentőcsapatok vehették át a pályázaton elnyert eszközöket és felszereléseket. Ugyancsak ekkor kapták meg pályázati forrásból beszerzett eszközeiket a Pest megyei önkormányzati tűzoltóságok.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti raktárbázisán tartott ünnepségen jelen volt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes, dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági és dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, Varga Ferenc tű. dandártábornok fővárosi és Branyiczky Márk tű. ezredes, Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató, valamint megjelentek a szakmai és együttműködő szervezetek képviselői.

 
A rendezvényen Pest megye huszonnégy önkéntes tűzoltó egyesülete, négy önkormányzati tűzoltósága és egy mentőszervezete, míg a főváros tizenhat önkéntes tűzoltó egyesülete és három mentőszervezete kapta meg a pályázaton elnyert felszereléseket.
 
A tűzoltóságok, tűzoltó egyesületek és mentőcsapatok képviselői előtt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes mondott köszöntőt. Mindenekelőtt személyesen gratulált az önkénteseknek, hiszen mint mondta, „többen lettünk”, hiszen idén a tavalyinál többen indultak a Magyar Tűzoltó Szövetség és a BM OKF közös pályázatán. A szétosztható hétszázmillió forintból – folytatta a főigazgató-helyettes, országosan körülbelül hétezer felszerelést sikerült beszerezni, emellett képzésre, oktatásra és működési költségekre is kaptak támogatást a nyertesek. A mai napon a főváros és Pest megye összesen negyven önkéntes tűzoltó egyesülete, négy önkéntes mentőszervezete és négy önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága veheti át a felszereléseket – mondta el a tábornok. Erdélyi Krisztián hangsúlyozta: Magyarország mentő tűzvédelme az önkéntesek nélkül nem lenne teljes, a beavatkozásoknál rájuk éppen annyira szükség van, mint a hivatásos erőkre. Példaként a 2013-as történelmi dunai árvizet, valamint az azóta évről évre kialakuló időjárási veszélyhelyzeteket említette. A munkát nem elég megköszönni, el is kell ismerni – fogalmazott a főigazgató-helyettes, az önkéntesek professzionális munkájához professzionális eszközparkra is szükség van. Ezek beszerzését teszik lehetővé a pályázatok – zárta beszédét.
 
Azt követően a főigazgató-helyettes a fővárosi és a Pest megyei igazgatóval közösen átadta az önkéntes tűzoltó egyesületeknek, az önkéntes mentőszervezeteknek és az önkormányzati tűzoltóságoknak a pályázaton nyert eszközöket.
 
Az idén a tavalyinál százmillióval több támogatást kaptak az önkéntesek, hatszázmillióra a tűzoltó egyesületek, százra pedig a mentőszervezetek pályázhattak. Ebben az évben először az önkormányzati tűzoltóságok számára is megnyílt a pályázat lehetősége, összesen kétszázhuszonöt millió forintra nyújthattak be igényt. A felszerelések között a tűzoltói beavatkozás alapeszközei, egyéni védőeszközök, szakfelszerelések mellett az EDR-rádiók is találhatóak, mindezek mellett több szervezet a különféle gépek, berendezések kezeléséhez szükséges, vagy pályaalkalmassági vizsgákra, illetve műszaki, informatikai fejlesztésre nyert támogatást. A következő napokban az ország valamennyi megyéjében hasonló ünnepségen kapják meg eszközeiket a tűzoltóságok, mentőcsapatok.

Szöveg: OKF

Fotós: Jóri András - BM OKF

 

Kapcsolódó képek:

Átvették a pályázaton nyert felszereléseket a fővárosi mentőszervezetek Átvették a pályázaton nyert felszereléseket a fővárosi mentőszervezetek Átvették a pályázaton nyert felszereléseket a fővárosi mentőszervezetek
>>> További képek a galériában <<<