Hírek


„Tradíció és modernség” – tanévnyitó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
2019. szeptember 11. 21:04
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem állami szférában betöltött kulcsszerepéről, a hagyományokhoz ragaszkodó, ugyanakkor 21. századi modern intézményről és a magyar közszolgálat sikerének kulcsáról is szó volt az NKE tanévnyitóján. A 2019/2020-as tanévben mintegy 1800 elsőéves – köztük a Katasztrófavédelmi Intézet diákjai – kezdi meg tanulmányait. Ők az ünnepségen tettek fogadalmat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kulcsfontosságú a mindenkori magyar kormány és az állam számára. Itt a tudomány szabadsága mindenkor érvényesül – mondta az intézmény fenntartóját, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tanévnyitót megelőző sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely arról is beszélt: szeretnék, ha a közigazgatási elit, azaz a vezetők is az egyetem falai közül kerülnének ki.
 
Koltay András rektor azt mondta: az intézmény idén új fejlődési pályára állt, elindították a Tisza István-programot, a képzéseket és tudományos tevékenységet pedig magasabb szintre akarják emelni, hogy megfelelő legyen az utánpótlás a közigazgatás, a honvédelem és a rendvédelem területén. „Egyetemünk értékrendjében világosan elkötelezett a tudományosság szigorú mércéi, a független magyar államiság, az európai kulturális hagyományok irányában” – fogalmazott a rektor a tanévnyitó ünnepségen elhangzott beszédében. Hozzátette: a tradíció mellett a modernséget is képviselni kell, a most belépett új hallgatók pedig a kezdeti építkezés munkálataiba kapcsolódnak be.
 
„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzeti intézmény, amelynek elődjét sok nemzedék erőfeszítése és áldozatvállalása hozta létre” – erről Gulyás Gergely beszélt a rendezvényen. A miniszter szólt az idei tanév legfontosabb változásáról, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar megalakulásáról, amely a remények szerint megőrzi az eddigi erősségeket, de átfogó tudást is ad a nemzeti és európai ügyekről a 21. század leendő közigazgatási vezetőinek.
 
A tanévnyitón az elsőéves hallgatók fogadalmat tettek, és a fogadalom általuk aláírt példányát a hallgatók képviselője átadta Gulyás Gergely miniszternek.
 
Forrás: NKE