Közép-Pesti Önkéntes Mentőcsoport bemutatása


Önkéntes mentőcsoport neve: Közép-pesti Önkéntes Mentőcsoport (KPMCS)

Megalakítási helye: FKI Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség (továbbiakban FKI KPKK) objektuma: 1081 Budapest, Dologház u. 1.

A mentőcsoport 2013. szeptember 26-án alakult meg és 2013. november 9-én hajtott végre rendszerbeállító gyakorlatot.

 

A Közép-pesti mentőcsoport célja, hogy tagjaival a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén segítse a hivatásos állományt a káresemények felszámolásában, így javítsa a lakosság életének és vagyonának biztonságát.

Budapest V.,VI.,VII.,VIII.,IX.,X. kerületeinek védelmére, valamint a főváros megsegítésére megalakuló, civil alapon szerveződő speciális mentőcsoport, amely képes a főváros veszélyeztetettségéből – elsősorban ár-és belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek – adódó kitelepítési, elhelyezési, védekezési szakfeladatoknak az ellátására. A szervezet alkalmazására a vonatkozó jogszabály szerint a polgári védelmi szolgálat elrendelésére jogosult személy döntése alapján akkor kerülhet sor, ha az arra rendelt szervek erőforrásai nem elegendőek a veszély kezeléséhez, illetve a lakosság, a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme azt indokolttá teszi.

Tagszervezetek:

1. Terézváros Biztonságáért Polgárőr Egyesület

2. Józsefvárosi Polgárőrség Katasztrófavédelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

3. X. kerület Kőbányai „Wolf” Polgárőrség

4. Dr. Sztanek Enre Alapítvány

5. Mancs a Kézben Egyesület

 

KPMCS létszáma 40 fő

 

2.Bevetések listája

A 2013. évi megalakítás óta a Közép-pesti Mentőcsoport tagszervezetei az alábbi káresemények felszámolásában/gyakorlatokon vettek részt:

Rendszerbeállító gyakorlat (2013.11.09.)

A feltételezett helyzet szerint, a fővárost rendkívüli erejű vihar érte el, 120-130km/h széllökésekkel. Varga Ferenc tű. dandártábornok úr elrendelte a kirendeltségi mentőcsoportok alkalmazását. A KMPCS-t egy baleset helyszínére riasztották, ahol egy személygépjármű és egy teherautó ütközött. A járművekben összesen 6 sérült személy van.

A felderítést követően az első feladat a járművekre dőlt fa eltávolítása volt, melyet a mentőcsoport műszaki egysége végzett. Eközben a lakosságvédelmi egység megkezdte a sátortábor felállítását és berendezését a sérültek fogadására. A fa eltávolítása, a feszítő-vágó eszközökkel a sérültek kiszabadítása után, az egészségügyi egység hordágyon szállította a sérülteket az egészségügyi sátorba, ahol az osztályozást követően egészségügyi ellátásban részesültek.

 

VIII. kerület Orczy parkban előtalált II. világháborús robbanótest-kitelepítés (2013.11.21)

Az esemény felszámolása során senki nem sérült meg. A kiürítésben mintegy 900 fő, IX. kerületi lakos volt érintett, melyből 162 fő kérte ideiglenes elhelyezését. A Ferencvárosi Művelődési Központban kialakított befogadóhelyet 50 fő kerületi lakos vette igénybe, a Telepy Általános Iskolát 112 fő vette igénybe, melyből 16 fő volt mozgássérült.

 

VIII. kerület Tolnai Lajos utcai tűzeset (2013.11.29.)

A VIII. kerületi Tolnai Lajos utcában egy négy szintes régi bérház tetőszerkezete gyulladt meg este hét óra után. Miközben az épületből húsz embert menekítettek ki a tűzoltók, a több méteres lángok megfékezését is megkezdték. A tűz 250-300 négyzetméteren pusztította el a tető héjazatát, de harminc tűzoltó megfeszített munkája eredményeképpen az épület tetőszerkezetének egy részét sikerült megmenteni. A helyszínen a lakóknak melegedő buszt biztosított a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mivel a társasház nagy része lakhatatlanná vált, közel 20 fő hosszabb távú elhelyezését kellett megoldani.

IX. kerület Nagyvárad téri robbanótest-kitelepítés (2014.02.10.)

Második világháborús, ötven kilós szovjet romboló bombát találtak Budapesten, az Üllői úthoz közel, az Orczy-kertben, építkezési munkálatok közben. A robbanótestet a helyszínen kellett hatástalanítani a gyújtószerkezet kiszerelésével. A művelet idejére biztonsági okokból 300 méteres körzetben lezárták és kiürítették a területet. Az ideiglenes kitelepítés 550 lakást, és körülbelül 1000-1500 embert érintett. Az érintett épületek között van a SOTE elméleti tömbje, továbbá öt háztömb.

Lakosságvédelmi intézkedésekre is szükség volt, amelyeket közösen tett meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a kilencedik kerületi önkormányzat. Két ideiglenes befogadó helyet jelöltek ki azok számára, akik élni kívántak a lehetőséggel: a Telepy utcai Általános Iskola és Gimnázium épületét, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központot a Haller utcában.

VII. kerület Almássy téren előtalált II. világháborús robbanótestek-kitelepítés (2014.03.02.)

Második világháborús robbanótesteket találtak a VII. kerületi Almássy téren szombat délután földmunkálatok közben. A hét robbanótest hatástalanítása idejére száz méteres körzetben kiürítették a környéket. A kiürítés több mint ötszáz lakást, körülbelül 1000-1200 embert érint. Melegedő helyeket a Dob utca 85. szám alatti és az Alsóerdősor utcai általános iskolákban jelölte ki a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a VII. kerületi önkormányzat. helyekre az FKI mobil ágyakat is szállított. A lakosok ellátásában önkéntes szervezetek is részt vesznek, mint a Baptista Szeretetszolgálat négy, a Közép-Pesti Önkéntes Mentőcsoport pedig tíz fővel és a Máltai Szeretetszolgálat.

 

3.Csapat felépítése

Közép-pesti Mentőcsoport

Csapatvezető 1 fő

Kitelepítési és elhelyezési raj 10 fő
Mentőkutyás raj   4 fő
Műszaki-mentő kézi raj   8 fő
Alpintechnikai raj   3 fő
Egészségügyi raj 11 fő
Speciális vizi-mentő raj   3 fő

Település megnevezése

Készenléti idő

Egység

fokozat

óra

megnevezés

létszáma

Összesen

megalakítási helye

Budapest, Közép-pest

Gyors

3

Vezetési Csoport

1

1

FKI KPKK

Budapest, Közép-pest

Gyors

3

Kitelepítési és elhelyezési raj

2

10

FKI KPKK

6

8

12

-

Budapest, Közép-pest

Gyors

6

Speciális vízi-mentő raj

3

3

FKI KPKK

Budapest, Közép-pest

Gyors

3

Mentőkutyás raj

1

4

FKI KPKK

6

3

12

-

Budapest, Közép-pest

Gyors

3

Műszaki-mentő kézi raj

1

8

FKI KPKK

6

7

12

-

Budapest, Közép-pest

Gyors

6

Alpintechnikai raj

3

3

FKI KPKK

Budapest, Közép-pest

Gyors

3

Egészségügyi raj

1

11

FKI KPKK

6

10

12

-

 

Gyors összesen

3

 

10

40

 

 

 

 

6

 

30

 

 

 

 

12

 

-

 

 

 

 

Szervezetek létszáma mindösszesen:

40

 

 

 

 


 

4.Alegységek működése, bemutatása

 

Rendeltetése:

Elsődleges a Kirendeltség területén bekövetkező katasztrófák kezelésére, különösen:

Rendkívüli esemény időszakában, valamint veszélyhelyzetben a veszélyeztető esemény által sújtott, vagy azzal fenyegetett területen élő lakosság és anyagi javak kitelepítése, kimenekítése, elhelyezése (befogadása), illetve visszatelepítése és az azzal kapcsolatos feladatok szervezése, végrehajtása, vizek kártételei elleni védekezés.

A kárterületen mindazon munkák elvégzése, ami gépi erővel nem végrehajtható.

Speciális vízi-mentési és alpintechnikai feladatok ellátása.

Mentőkutyás keresés végrehajtása.

Katasztrófák, szerencsétlenségek során kialakult kárhelyen, kárterületen a sérült személyek felkutatása, elsősegélyben részesítése és elszállítása orvosi (intézeti) ellátásra.

 

Kitelepítési és elhelyezési raj:

 1. A raj létszáma, 1500 fő kitelepítési és elhelyezési feladatainak végrehajtását biztosítja.
 2. Közreműködik a műkincsek, nemzeti értékek veszélyeztetett területről történő elszállításában, elhelyezésében.
 3. Részt vesz a kerületek kiürítésében, a lakosság átmeneti elhelyezésében.
 4. Szervezi és koordinálja a visszatelepítés időszakában a lakosság visszatelepítését, szükségellátását.

 

Speciális vízi-mentő raj:

 1. Vízi-mentési feladatok végrehajtása az érintett területeken
 2. Szervezi és közreműködik az érintett területeken a lakosság és anyagi javak mentésében.

 

Műszaki-mentő kézi raj:

 1. Közreműködés a vizek kártételei elleni védekezésben (homokzsák töltése, szakszerű nyúlgát építése, buzgár elfogása, stb.), az ideiglenes helyreállításban.
 2. Speciális képesítésű személy irányítása mellett, részt vesz a kárterületen, illetve a romok alatt rekedtek mentésében, életveszélyessé vált épületrészek bontásában, építőanyagok rakodásában.

 

Alpintechnikai raj:

 1. Közreműködik a kárterületen a magasból vagy mélyből mentéssel kapcsolatos feladatok végrehajtásában
 2. Eltűnt személyek felkutatása, felszínre hozása kiemelt feladatába tartozik.

 

Egészségügyi raj:

 1. Kárterületen, vagy azon kívül a katasztrófa következtében egészségileg károsodott, sérült személyek elsődleges ellátása.
 2. Sérült felderítő őrs: felkutatja a kárterületen található sérülteket, osztályozza őket súlyosságuk és szállíthatóságuk szempontjából.
 3. Elsősegélynyújtó őrs: sérülteket a helyszínen elsősegélyben részesíti, valamint ellátja őket az állapotukat rögzítő írásos igazolással, szállításukra vonatkozó útmutatóval.
 4. Sérültvivő őrs: alapvetően kézi erővel (hordággyal) kihozza a közvetlen kárterületről az elsősegélyben részesült sérülteket és átadja további szállításra, illetve ellátásra.

 

       Mentőkutyás raj:

 1.  Közreműködik kárterületen az eltűnt személyek felkutatásában

 

5.Csapattagok kiválasztásának kritériumai

 

A mentőcsoport tagja lehet minden civil mentőszervezet tagja, aki:

 • fizikai, egészségügyi alkalmassággal rendelkezik
 • tudomásul vették a balesetvédelmi oktatáson elhangzottakat, azt aláírásával elismerte, tevékenység során betartja a munkavédelmi szabályokat
 • megfelelő képzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkezik
 • ismerik az általuk használt technikai eszközök működését, azok kezelését, helyes telepítését
 • a KPMCS célkitűzéseit magáévá teszi
 • kötelezi magát a mindenkori riaszthatóság biztosítására
 • tudomásul veszi, hogy a feladat végrehajtásának megkezdésekor a felettes katasztrófavédelmi szervek alárendeltségébe kerül és kész a felettes szervektől kapott feladatok maradéktalan, legjobb tudása szerinti végrehajtására,
 • tevékenyen részt vesz a KPMCS felkészítésein, gyakorlatain és alkalmazásaiban

 

6.Csapat mozgósítása és logisztikai és infokommunikációs biztosítása

 

A Közép-pesti Mentőcsoportot alkotó önkéntes mentőszervezeteket a védekezésben a Kat. 18. § (2) bekezdése esetén a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervének értesítése, a Kat. 46. § (5) bekezdése esetén a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szervének értesítése alapján vesz részt.

 

Veszélyhelyzetben az önkéntes mentőszervezetek védekezésbe történő bevonását a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve vezetője rendeli el.

Amennyiben különleges szakképzettség és speciális szakfelszerelések igénybevétele szükséges egy beavatkozás során, a KPMCS védekezésbe történő bevonását az FKI KPKK vezetője rendeli el.

A személyi állomány értesítése lehet részleges vagy teljes. Részleges, ha KPMCS állományának csak kijelölt részét érinti. Teljes, ha a KPMCS állományának egészét érinti.

Az állomány berendelését úgy kell megszervezni és gyakoroltatni, hogy az minden helyzetben biztosítsa a meghatározott normaidőn belül a megalakítási helyre történő beérkezést.

Részleges alkalmazáskor a KPMCS vezetőjének döntése alapján a megalakítási hely lehetséges alternatívája az alkalmazásba bevont tagszervezet telephelye.

A KPMCS mozgósítása riasztással indul.

A KPMCS készenléti ideje 3 óra.

Az FKI 24 órás ügyeleti szolgálata a Megyei Műveletirányítási Ügyelet biztosítja a FKI folyamatos elérhetőségét, illetve az értesítési feladatok elrendelésekor a feladat vételét, továbbítását, illetve végrehajtását.

A KPMCS értesítése a KPMCS mozgósítási névjegyzék elérési lehetőségek figyelembevételével lehetőség szerint telefonon történik.

A beérkezett állomány irányítását a KPMCS vezetője veszi át.

 

FKI Műveletirányítási Ügyelet

Kirendeltség-vezető

Mentőcsoport tagszervezet vezetők

Polgári védelmi felügyelő

Mentőcsoport tagok

 

Kiképzések, gyakorlatok, felkészítések rendszere

A mentőcsoport részét képező szervezetek tagjai rendelkeznek mindazon hazai és nemzetközi vizsgákkal (búvár, vízimentő, kisgépkezelő) amellyel a KPMCS-én kívüli tevékenységüket ellátják. A tagszervezeteket ezenfelül évente egy alkalommal elméleti és gyakorlati képzésben részesítjük.

Különös hangsúlyt arra, hogy az egyébként önálló csapatok megismerjék egymás eljárását, technikai eszközeit, és ennek birtokában egységesen tudjanak fellépni a katasztrófa helyzet felszámolásában.

 

Elméleti ismeretek:

- katasztrófa elhárítás, mentés jogszabályi előírásai,

- polgári védelmi kötelezettség, polgári védelmi szervezetek,

- bevetés, irányítás, tervezés, szervezés,

- vezetési ismeretek, módszerek, csoport stratégiák, motiváció.

 

Gyakorlati ismeretek:

- bevetés szervezési, szükséghelyzet kezelési, mentési tapasztalatok,

- kommunikáció, híradás, kapcsolattartás, jelentési rendszer,

- gyakorlás, gyakoroltatás,

- terepen végrehajtandó gyakorlatok.

 

Az általunk szervezett képzéseken és gyakorlatokon kívül a tagszervezetek önállóan is hajtanak végre felkészülést.

 

Felszerelések nyilvántartásának rendszere, javítása, karbantartása

A mentőszervezetbe bevont egységek felszereléseinek (járműveknek, szakfelszereléseknek) meglétéért, műszaki állapotáért, azok tanúsítványaiért, valamint a megfelelőségi okmányok érvényességéért a KPMCS-be bevont mentőszervezet vezetője a felelős. Rendszeresen egyeztetésre kerülnek a technikai eszközök és felszerelések, a változások pedig átvezetésre kerülnek a nyilvántartásokban.

Egészségügyi, orvosi ellátás módja

Alkalmazás (gyakorlat vagy valós alkalmazás) esetén a mentőszervezet vezetője ellenőrzi az összes felszerelést, az állományának egészségügyi állapotát, majd az információkról minden esetben jelentést tesz a Közép-pesti Mentőcsoport vezetőjének. Az egészségügyi komponens biztosítja a gyakorlatok, ill. bevetések idején a csoporttagok folyamatos kontrollját, szükség esetén elsősegély ellátást végez és végrehajtja a tagok képzését.

Nemzeti Minősítés megszerzése

2014. június 13-án és 14-én a Közép-pesti Önkéntes Mentőcsoport Nemzeti Minősítő gyakorlaton vett részt. A minősítő bizottság a 4/2013. BM OKF Főigazgatói intézkedés 26. pontja szerint értékelte a gyakorlatot, melyen a Közép-pesti Önkéntes Mentőcsoport minősítést szerzett alapvető vízkár elhárítási, kötéltechnikai mentő, mentőkutyás, vezetés irányítás és logisztikai tevékenységekből.