Tegyük biztonságossá otthonunkat az otthonmaradás időszakában is!

2020. április 14. 15:28

Néhány egyszerű rendszabály betartásával és a “három testőr” beszerzésével biztonságossá tehetjük otthonunkat, amely az otthonmaradás időszakában még fontosabb, mint eddig. Felsoroljuk a legfontosabbakat.

1. Ne feledkezzünk meg arról, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben. Budapesten tilos a kerti hulladék égetése, helyette a komposztálást válasszuk!

2. A kertben lehet grillezni, sütögetni, de mindig készüljünk fel a tűz oltására! Mindig legyen kézközelben tűzoltásra alkalmas anyag, vagy eszköz!

3. Az ünnepek alatt többször és hosszabban időzünk a konyhában, emiatt meg is növekszik a konyhatüzek száma. Hogyan lehet ezt megelőzni? Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyen az ételt! Amennyiben mégis kigyullad az olajos, zsíros étellel teli edény, soha ne oltsuk el vízzel! Az égő zsír, ha vízzel találkozik, csak szétfröccsen, lángba borítva ezzel a konyhánkat. Eloltása ehelyett egyszerű: fedjük le az edényt a fedőjével (nedves konyharuha is jó erre a célra), húzzuk le a tűzről és készen is vagyunk, a tüzet eloltottuk.

4. Az elektromos tüzet soha ne oltsuk el vízzel, mert meg fog rázni az áram! Először áramtalanítsunk, utána már bátran olthatunk vízzel. Soha ne terheljük túl az elektromos hálózatot és a házikedvenceknek se engedjük meg, hogy a kábeleket szétrágják!

5. Ne becsüljük le a gyerekek képességeit! Egy gyermek meg tud menteni egy egész családot, ha felelősen megtanítottuk neki, hogy baj esetén mit kell tenni. Mindig szánjunk időt arra, hogy a gyerekeknek megtanítjuk, hogy baj esetén mit kell tenni, kit kell hívni, ki fogja felvenni a telefont, neki mit kell mondani. Ugyanígy, egy gyerek is meg tudja tanulni, hogy mit kell magával vinnie, amikor ki kell menekülni a lakásból; hogy ne féljen a szén-monoxid-érzékelő, valamint a füstérzékelő hangjától és hogyan kell használni a tűzoltókészüléket. Fontos, hogy tudják azt is, hogy baj esetén nem szabad félni az egyenruhásoktól, mert ők azért vannak ott, hogy segítsenek.

6. Szánjon időt arra, hogy végigsétál a lakásban, házban, lépcsőházban és végiggondolja azt, hogy milyen veszélyek alakulhatnak ki otthonában, környezetében - és ha már bekövetkeztek, mit kell tenni annak érdekében, hogy elhárítsuk/megszüntessük a veszélyes helyzetet.

7. Minden háztartásba ajánljuk a három testőrt, amelyek életet menthetnek és jelentős anyagi kártól óvhatnak meg: a szén-monoxid-érzékelőt, a füstérzékelőt és a tűzoltókészüléket, amelyet ajánlunk minden gépjárműbe is.

8. Végezetül felhívjuk a figyelmet az egyéni, felelős viselkedésre és hozzáállásra. Felelősek vagyunk a saját otthonunk, családunk védelméért. Okos döntésekkel, magatartással és hasznos eszközök beszerzésével biztonságossá tehetjük otthonunkat.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap