Huszadik alkalom, huszonkét emelet, ötszáztíz lépcső – országos lépcsőfutó-bajnokság a fővárosban

2019. szeptember 22. 07:12

Az immár huszadik országos lépcsőfutóversenyen az egyéni abszolút kategóriát Molnár Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltója nyerte 2 perc 42 másodperces időeredménnyel, míg a párosok abszolút versenyét szintén fővárosi indulók nyerték meg, Dudás Csaba és Molnár Márk 2 perc 57 másodperces eredménnyel.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Magyar Tűzoltó Szövetség által szervezett 20. Lépcsőfutó Országos Bajnokságra több mint százhatvanan neveztek. A megméretésnek idén is a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje adott otthont.
 
A 2000 óta megrendezett viadalon az indulók teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben, acélpalackkal a hátukon futottak fel a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületének huszonkettedik emeletére. A versenyzők nemek és korcsoportok szerinti bontásban, egyéniben és párban vágtak neki a több száz lépcsőnek, nagyjából harminckilós felszereléssel. A szabály szerint a párosok tagjainak együtt kellett maradniuk, egy lépcsőfordulónyinál nagyobb távolságra nem maradhattak el egymástól. Az országos bajnokság abszolút rekordja 2002-ben született, akkor a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelenlegi tűzoltósági főfelügyelője, dr. Kanyó Ferenc ezredes 2 perc 23 másodperc alatt ért fel a célba.
 
Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is részt vettek vendég indulók a viadalon. Szlovákiából három tűzoltó érkezett, de rajthoz állt a Semmelweis Egyetem három munkatársa: dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai rektorhelyettese, Mészáros István, az egyetem megbízott műszaki főigazgatója és Kovács Borbála, a biztonságtechnikai igazgatóság munkatársa is. Idén az Országos Mentőszolgálat tizenhárom fővel képviseltette magát.
 
Az idei évben abszolút legjobb idővel Molnár Máté (FKI) szerezte meg az elsőséget, míg páros versenyben Dudás Csaba és Molnár Márk (FKI) bizonyult a leggyorsabbnak.
 
A verseny díjátadóján dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője köszöntötte az indulókat. A tábornok beszédében kitért arra, hogy a tűzoltóktól mindig valami többet várnak el, és ez a verseny bizonyítja, hogy ez a többlet nemcsak a szakmai, technikai, hanem a fizikai felkészültségben is megmutatkozik.
 
Az egyes kategóriák dobogósait érmekkel és kupákkal díjazták. Az összesen tizenöt kategóriában kiosztott elismeréseket dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok és dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adták át.
 
A verseny és a díjátadó ünnepség végén dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok hangsúlyozta, hogy a versenyszellem nem áll messze a tűzoltói hivatástól, amely arról szól, hogy önmagunkat kell felülmúlnunk, és ez a legnemesebb viadal. Beszédében külön köszöntötte Balázs József tűzoltó alezredest, fővárosi tűzoltót, aki több mint hatvan évesen nyerte meg kategóriáját. A tábornok beszédét azzal zárta, hogy továbbra is a fővárosi tűzoltóké minden idők legjobb toronyfutása, valamint biztosította a jelenlévőket, hogy az igazgatóság jövőre is komoly szerepet vállal a verseny megrendezésében.
 
A bajnokság helyezettjei:
 
Egyéni férfi abszolút kategória:

Molnár Máté, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2:42
Pauska Krisztián, FER Tiszaújváros 2:46
Fábián Norbert, Ózd http 2:56

 
Páros abszolút kategória:

Dudás Csaba – Molnár Márk, FKI 2:57
Kiss János – Zalotai Norbert, Somogy MKI, Pest MKI 3:28
Mészáros Máté István – Molnár Máté, FKI 3:44

 
Egyéni női kategória:

Urbán Anett, Vác HTP 5:23
Kovács Borbála, Semmelweis Egyetem 5:28,31
Siska Odett, Győr HTP 5:28,46 


A legjobb női páros Kádárné Beke Gabriella (Csepreg ÖTE) és Sárvári Dóra (Bucsui ÖTE), akik 7:48 másodperc alatt teljesítették a lépcsőfutást.
 

Fotó: Fotó: Schultz László tűzoltó főtörzsőrmester


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap