Tűzvédelem Budapesten

Budapest helyzete tűzvédelmi szempontból rendkívül összetett, hazánkban egyedülálló. Ha figyelembe vesszük többek között a főváros népességét, illetve az agglomerációban élők, illetve az ingázók számát, a közlekedési útvonalak főváros-központúságát, a város beépítettségét, mindezek együtt és külön is kihatnak Budapest tűzvédelmi helyzetének sajátosságára.

A főváros területe mintegy 525,13 km2, amelyen belül megtalálható a sík és a hegyvidéki terület, városi és természeti környezet egyaránt. Népessége 1.750.000 fő (2021. januári adat). A fővárosi tűzoltók vonulási körzetébe tartozik Budajenő, Budakeszi, Csömör, Dunakeszi, Ecser, Felsőpakony, Fót, Gyál, Gyömrő, Üllő, Vecsés, Nagykovácsi, Nagytarcsa, Pécel, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Remeteszőlős, Solymár, Telki, Üröm és Vecsés. Ezen településeket is beleszámítva 2.024.000 ember él vonulási körzetünkben.

A tűzvédelmet mentő- és megelőző tűzvédelemre, illetve tűzvizsgálatra csoportosíthatjuk.

Mentő tűzvédelem (tűzoltóság)

Budapesten 18 hivatásos tűzoltólaktanya található, naponta 250 tűzoltó áll szolgálatban az év 365 napján, 24 órás készenlétben. A tűzoltóknak 120 másodpercen belül indulni kell a riasztás helyszínére.

A fővárosi tűzoltók átlagosan 14.000 riasztást kapnak évente tűzoltáshoz és műszaki mentéshez, amely naponta 37 riasztást jelent. 

2021-ban a fővárosi tűzoltókat 5212 alkalommal riasztották tűzesethez. 

A tűzoltók tevékenységi körébe tartoznak még a műszaki mentések. A műszaki mentés a tűzoltói terminológiában gyakorlatilag minden, ami nem tűzoltás. Ide tartozik például a karambolos autók műszaki mentése, az alpintechnikai mentés, az állatmentés, viharkárok elhárítása, stb. Műszaki mentéshez 8629 alkalommal kaptak riasztást a fővárosi tűzoltók 2020-ban.

Megelőző tűzvédelem

A megelőző tűzvédelem komplex fogalom, ugyanis magában foglal minden tevékenységet, amely a tűzesetek megelőzésére irányul. Így ide sorolhatjuk a tűzvédelmi hatósági tevékenységet, illetve a megelőző, oktató jellegű kommunikációs tevékenységet is.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak öt kirendeltsége van. Minden kirendeltségen hatósági osztály működik, amely ellátja az elsőfokú tűzvédelmi hatósági tevékenységet. Másodfokon a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jár el.    

A tűzvédelmi megelőző kommunikációs tevékenységet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság látja el.

Tűzvizsgálat

A tűzvizsgálat a tűz keletkezési okait hivatott kideríteni. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati hatósági eljárás keretében vizsgálja az illetékességi területén történt tűzesetek körülményeit. A tűzvizsgálatról bővebben ezen a linken olvashat.