Viharkárok a fővárosban

2020. február 24. 10:27

Több mint negyven helyszínre riasztották a fővárosi tűzoltókat hétfőn délelőtt

Hétfőn délelőtt tíz óráig az erős szél miatt több mint negyven helyszínre riasztották a fővárosi tűzoltókat Budapest-szerte. Jellemzően útra dőlt fák, leszakadt, több mázsás faágak, megrongálódott háztetők és utcára hulló cserepek miatt kértek a tűzoltók segítségét.

A XIII. kerületben a Kassák Lajos utcában egy kéményseprő létrát sodort le a szél egy háztetőről. A VIII. kerületi Fiumei úton mintegy száz négyzetméteren bontotta meg a szél az egyik épület tetejét, ahol a lógó lemezeket a fővárosi tűzoltók rögzítették. A II és a III. kerület több pontján fát döntött ki a szél, a Pasaréti úton pedig egy hatvan centiméter átmérőjű, húsz méter magas fa dőlt egy ház falának. Szintén fát döntött ki a szél a II. kerületi Labanc úton. A tűzoltók mindkét helyszínen motoros láncfűrésszel darabolták fel a több mázsás fákat. A III. kerületi Kiskorona utcában egy öles faágat szakított le a szél, s a lezuhant faág egy autót is megrongált. A XVIII. kerületben egy leszakadt vezeték miatt riasztották a budapesti tűzoltókat, míg a IX. kerületi Gubacsi úton egy harminc négyzetméteres tetőt borító bádoglemezt kellett a tűzoltóknak biztonságosan rögzíteniük. 

Igazgatóságunk felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a heves szél miatt az ajtókat, ablakokat indokolt gondosan bezárni, a redőnyöket pedig felhúzni vagy teljesen leengedni. A kitört ablakok, lehulló üvegszilánkok súlyos sérüléseket és kárt okozhatnak. Az ablakpárkányra kihelyezett tárgyakat, virágládákat rögzíteni kell, illetve javasolt átmenetileg eltávolítani.

Ne parkoljunk gépjárművünkkel nagy, idős fák alá, ahol faág letörésére lehet számítani!

Gyalogosként közlekedve is számítsunk a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, kerüljük azokat a helyszíneket, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni.

Készüljünk fel átmeneti áramszünetre, helyezzük készenlétbe elemlámpáinkat!

Ha nem muszáj, kisgyermekkel ne menjünk a szabadba a viharos széllökések alatt! Figyeljünk házi kedvencként tartott háziállatainkra is, mert viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat!

Az  erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, amelyek közlekedési akadályokat képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. Ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása életbe lép, zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket tanácsos bevinni az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket.

Erős szél esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot

 

 

 

 

 

 

Fotó: Winter László tű.zls.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap