Több szén-monoxid-mérgezés is történt a fővárosban vasárnap. Öt ember került kórházba.

2020. június 28. 20:14

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni! Szintén fontos a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő berendezések elhelyezése.

Vasárnap délután öt helyre is riasztották a fővárosi tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt. Délelőtt egy XIII. kerületi lakásban szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő berendezés a Radnóti Miklós utcában. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt. Nem sokkal 12 óra után a VIII. kerületi Víg utca egyik társasházi lakásában is megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. Személyi sérülés itt sem történt, köszönhetően a berendezés helyes jelzésének. Nem volt ilyen szerencsés kimenetelű egy XI. kerületi Budafoki úti társasházban történt eset, ahol szintén a jelző hangos figyelmeztetése miatt kértek tűzoltói segítséget. A rajok több lakásban is méréseket végeztek. A mentők egy embert kórházba szállítottak mérgezés gyanújával. A kora esti órákban a VIII. kerület Kiss József utcai társasházához riasztották a fővárosi tűzoltókat, miután az egyik ingatlanból a mentők egy embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállítottak.  A helyszínre riasztott Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálata további két embert vizsgált meg a társasházban. Mindkét embert kórházba kellett szállítani megfigyelésre. A XI. kerületi Irinyi József utcai társasházi lakásban is megszólalt a szén-monoxid-érzékelő. Innen a mentők egy embert szállítottak kórházba megfigyelésre.

A fővárosi tűzoltók mindegyik esetben ki tudták mutatni a mérges gáz jelenlétét a lakások levegőjében. Az egységek a gázszolgáltató szakembereit kérték a helyszínre, akik mindenhol kizárták a gázkészülékeket a fogyasztási rendszerből. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap