A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye

2021. augusztus 27. 07:54

Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton. Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon és balesetet okozzon.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, amely önmagában nem mérgező, azonban mivel másfélszer nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek a jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. Éppen ezért fontos folyamatosan szellőztetni a pincét, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni.  

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap