Megérkezett az Ország Karácsonyfája a Kossuth térre

2021. november 22. 11:28

A közel 16 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, három tonnás ezüstfenyő a Nemesvámosról került a fővárosba.

Hosszú évek óta a fővárosi tűzoltóknak jut az a megtisztelő feladat, hogy felállíthatják az ország karácsonyfáját. A budapesti tűzoltóknak több feladata is volt a Parlament épülete előtt - a műveleti szolgálat irányítása mellett a tűzoltódaru először megemelte a fát, majd a tűzoltók segítségével állították fel az ország karácsonyi jelképét - a közel 16 méter magas, több tonnás ezüstfenyőt. A műveletben tizennyolc kollégánk vett részt, munkájukat egy tűzoltó autódaru és egy létrás tűzoltóautó segítette. A gyermekek és felnőttek örömére a karácsonyfa Vízkeresztig fog állni a Kossuth téren.

A szokásoknak megfelelően a fa mellé kerül a betlehemi jászol, mely december 24-én egészül ki a Kisjézussal.

A Kossuth tér és a Karácsonyfa teljes díszkivilágítása advent első napjától látható. A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér színhőmérsékletű, energiatakarékos LED fénnyel világító csúcsdísz fogja ékesíteni. A díszítéshez – a korábbi évekhez hasonlóan – 2500 folyóméter fényfüzért használnak, 16000 darab energiatakarékos, színes LED  izzóval. 

Az Ország Karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően pedig a faanyagot - tűzifaként - rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala.

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap