Egy háromfős családot vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával

2022. január 03. 09:51

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt kérték a tűzoltók segítségét vasárnap késő este a VIII. kerületből.

Egy háromfős család rosszul érezte magát, ezért szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt kérték a tűzoltók segítségét vasárnap késő este a VIII. kerületből, egy Dobozi utcai lakásból. Két felnőtt és egy kisgyermek tartózkodott az ingatlanban. A kiérkező fővárosi tűzoltók méréseket végeztek és még nyitott ablakok mellett is ki tudták mutatni a mérgező gáz jelenlétét az ingatlan légterében. A gázművek szakembereinek kiérkezésekor kiderült, a konyhában található átfolyós vízmelegítő hibásan működött és ebből szivárgott a szén-monoxid. A hibás készüléket a gázművek kizárta a szolgáltatásból. A háromfős család kórházba került. 

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

A szén-monoxid gáz színtelen, szagtalan a levegővel könnyen elegyedő, már kis mennyiségben is halálosan mérgező gáz. Jellemzően a tüzelő-fűtő berendezések vagy a kémények nem megfelelő működése miatt kerül a lakás levegőjébe.

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni! Szintén fontos a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő berendezések elhelyezése.  

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap