Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő Budapesten

2022. május 13. 07:35

Több kerületből is kértek tűzoltói segítséget.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő Budapest II. kerületében, egy Zöldlomb utcai társasház földszinti lakásának fürdőszobájában csütörtök délután. A riasztott fővárosi hivatásos tűzoltók, majd a gázszolgáltató szakemberei is kimutatták a lakásban a mérgező gáz jelenlétét. A mentők egy felnőttet és egy gyermeket szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba. Szintén a fürdőszobában lévő szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat Budapest XII. kerületébe, egy Nagyenyed utcai lakóházhoz csütörtök délután. Az egység méréseket végzett, amely során kiderült, hogy a gázkészülékből szén-monoxid áramlik vissza. A gázszolgáltató a készüléket kizárta szolgáltatásból. Nem sérült meg senki. A XII. kerületből is kértek segítséget a szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt egy Nagyenyed utcai lakóházból csütörtök délután. A kiérkező tűzoltó egység méréseket végzett, amely során kiderült, hogy a gázkészülékből szén-monoxid áramlik vissza. A gázszolgáltató a készüléket kizárta szolgáltatásból. Személyi sérülés nem történt.

A szén-monoxid gáz színtelen, szagtalan a levegővel könnyen elegyedő, már kis mennyiségben is halálosan mérgező gáz. Jellemzően a tüzelő-fűtő berendezések vagy a kémények nem megfelelő működése miatt kerül a lakás levegőjébe.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni! Szintén fontos a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő berendezések elhelyezése.  

A hatóság által bevizsgált, megbízható készülékek listája. (kattintásra)

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap