Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

2023. szeptember 13. 08:05

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára.

A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat kedden délután Budapest hetedik kerületébe, egy Rózsa utcai lakáshoz. Az egység méréseket végzett és kimutatta a mérgező gázt az ingatlan levegőjében. Magas gázkoncentrációt mértek a gázszolgáltató munkatársai is, akik ezért ideiglenesen kizárták a hálózatból a meghibásodott gázkészüléket. Az eset során nem sérült meg senki.

A szén-monoxid gáz színtelen, szagtalan a levegővel könnyen elegyedő, már kis mennyiségben is halálosan mérgező gáz. Jellemzően a tüzelő-fűtő berendezések vagy a kémények nem megfelelő működése miatt kerül a lakás levegőjébe.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni! Szintén fontos a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő berendezések elhelyezése.  

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap