97 év után újra pompázik a lóvontatású kocsifecskendő

2023. szeptember 18. 11:49

Egy Teudloff-Dittrich gyártmányú, 1926-os évjáratú süllyesztett medencés kocsifecskendőt 2023. június, július augusztus hónapban újítottak fel a második kerületi hivatásos tűzoltók.

A második kerületi tűzoltóknak a szerkezet és a mozgó alkatrészek nagy részét le- és szétszerelték, majd rozsdátlanították az alkatrészeket. Érdekesség, hogy bár 1926-os gyártmányú kocsifecskendőn szinte az összes oldható csavar gond nélkül bontható volt egy villáskulccsal. Az egyik nagyobb kihívás az elgörbült öntöttvas hajtórúd visszaegyengetése adta, mert félő volt, hogy a hajtórúd bármelyik pillanatban menthetetlenül eltörik.

Több fa szerkezeti elemet is pótolniuk kellett, mint például a tölgyfa ülőpadokat, illetve az úgynevezett ramácsok hajtórúdjait.

Néhány fém alkatrészt a sokoldalú kollégák gyártottak le a fellelhető eredeti minták alapján. Három szekérkerék szinte hibátlan állapotban élte túl az elmúlt közel száz évet, de a negyedik kereket egy Vál községben élő bútorasztalos szakembernek kellett legyártania.  

A vízmedencében található vörösréz szívó- és nyomólégkazán magán viselte az elmúlt évszázad kevésbé sikeres felújításának a nyomait. Ezekre több mint húsz munkaórát kellett fordítaniuk a tűzoltóknak, hogy gyári állapotba kerüljenek. Szerencsére volt olyan kolléga, aki huszadik századi repülőgépek felújításával is foglalkozik, így ezt a fárasztó és nagyfokú precizitást igénylő szakmunkát el tudta végezni. A festés után történt meg az újbóli összeszerelés. 

A munkában tizenöt tűzoltó vett részt és kétszáz óra kellett a teljes felújításhoz. Összesen 3 liter rozsdagátlót, 2 liter lakkot, 15 liter festéket, 10 drótkorongot, 5 ív csiszolópapírt, és a polírozáshoz speciális anyagokat használtak fel. 

A kocsifecskendő teljes pompájában a II. (Budakeszi út 45.) kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság előtt tekinthető meg.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap