Idén a fővárosban 343 lakástűzhöz kellett vonulniuk a tűzoltóknak.

2024. július 09. 09:18

2024. első félévében a fővárosban 343 lakástűz keletkezett, közel tíz százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A legnagyobb tűz ez év május 18-án, a XV. kerületi Perczel Mór utcában álló ingatlanban keletkezett. Egy kétszintes családi ház emelete és tetőszerkezete égett összesen mintegy 150 m2 alapterületen. A tűzoltók a lángokat négy vízsugárral oltották el.

Az első félévben keletkezett lakástüzekben hat ember vesztette életét, míg a tavalyi év azonos időszakában öt ember hunyt el. A lakástüzekben harminc ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 745 tűzoltójárművet kellett riasztani, a tűzoltók összesen 172 órát töltöttek a tüzek oltásával. A leghosszabb beavatkozás hét és fél óra volt.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében húsz lakástűz után indult tűzvizsgálati eljárás. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés miatt gyulladt ki épület. Nyolc otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

A legtöbb tűz konyhában (129 esetben), illetve hálóban (27 esetben) keletkezett. A lakástüzek közel negyede elektromos áram (91 esetben), míg a lakástüzek ötöde nyílt láng és dohányzás (73 esetben) miatt következett be. 

A tűzzel érintett otthonokban nem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt idén százhuszonkilenc alakalommal riasztották a tűzoltókat. Huszonkét ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, szerencsére haláleset nem történt. 

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap