Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő berendezés

2022. június 07. 10:16

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

A mérgező gáz jelenlétét jelezte a szén-monoxid-érzékelő Budapest IX. kerületében, egy Ferenc körúti lakásban, hétfőn kora este. A fővárosi hivatásos tűzoltók, majd a gázművek szakembereinek műszerei is kimutatták a lakásban a szén-monoxid jelenlétét. A mentők megfigyelésre három embert szállítottak kórházba a lakásból.

A szén-monoxid mérgezés veszélye nyáron is fennáll, hiszen a háztartási meleg vizet gyakran ugyanazzal a gázkészülékkel állítjuk elő, amivel télen a fűtéshez használt meleg vizet. 

A szén-monoxid gáz színtelen, szagtalan, a levegővel könnyen elegyedő, már kis mennyiségben is halálosan mérgező gáz. Jellemzően a tüzelő-fűtő berendezések vagy a kémények nem megfelelő működése miatt kerül a lakás levegőjébe.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni! Szintén fontos a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő berendezések elhelyezése.  

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap