Nyáron is életet ment a szén-monoxid-érzékelő

2022. június 29. 15:37

Egy VI. és egy VII. kerületi társasházban is megszólalt a berendezés.

A szén-monoxid-érzékelő riasztása miatt hívták a fővárosi tűzoltókat a VI. kerületi Szondi utcába szerdán délután. A tűzoltók műszerei kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereit, akik egy gázkészüléket kizártak a rendszerből. Szintén tűzoltói segítséget kértek a VII. kerületi Csengery utcába, ahol egy társasház második emeleti lakásában szólalt meg a jelző berendezés.

A szén-monoxid mérgezés veszélye nyáron is fennáll, hiszen a háztartási meleg vizet gyakran ugyanazzal a gázkészülékkel állítjuk elő, amivel télen a fűtéshez használt meleg vizet. 

A szén-monoxid gáz színtelen, szagtalan, a levegővel könnyen elegyedő, már kis mennyiségben is halálosan mérgező gáz. Jellemzően a tüzelő-fűtő berendezések vagy a kémények nem megfelelő működése miatt kerül a lakás levegőjébe.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni! Szintén fontos a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő berendezések elhelyezése.  

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap