Viharkárok a fővárosban

2023. március 11. 15:53

Délután három óráig több mint százötven helyszínre riasztották a fővárosi tűzoltókat.

A fővárosi műveletirányítási központhoz szombaton délután három óráig több mint százötven bejelentés érkezett a heves szél okozta károkról. A legtöbb esetben kidőlt fákhoz, lehasadt, öles ágak eltávolításához riasztották a tűzoltókat, de városszerte több helyszínen tetőket bontott meg a szél.  A II. kerületben a Máriaremetei úton egy uszoda bádogfedését rongálta meg az erős szél, míg az Örs vezér téren szintén egy épület tetejében tett kárt. A XIV. kerületi Orsika téren hatalmas faág zuhant két gépkocsira, de riasztották a tűzoltókat a VIII. kerületbe is, ahol tíz méter hosszan egy két méter magas kerítést döntött ki a szél. Szintén tűzoltói segítség kellett egy több mint húsz méter magas kidőlt fa eltávolításához a XV. kerületi Őrjáró téren. A fővárosi rajok tűzoltó autódaruval és motoros láncfűrészekkel darabolták föl a többtonnás fát. 

A fővárosi tűzoltók folyamatosan számolják föl a káreseteket. 

Igazgatóságunk felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása életbe lép, zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A heves szél miatt az ajtókat, ablakokat indokolt gondosan bezárni, a redőnyöket pedig felhúzni vagy teljesen leengedni. A kitört ablakok, lehulló üvegszilánkok súlyos sérüléseket és kárt okozhatnak. Az ablakpárkányra kihelyezett tárgyakat, virágládákat rögzíteni kell, illetve javasolt átmenetileg eltávolítani. 

Ne parkoljunk gépjárművünkkel nagy, idős fák alá, ahol faág letörésére lehet számítani!

Gyalogosként közlekedve is számítsunk a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, kerüljük azokat a helyszíneket, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni.

Ha nem muszáj, kisgyermekkel ne menjünk a szabadba a viharos széllökések alatt! Figyeljünk házi kedvencként tartott háziállatainkra is, mert viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat!

Erős szél esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket. A kisgyerekeket fokozottan óvjuk a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése).

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap