Heves szél adott munkát a fővárosi tűzoltóknak

2023. március 28. 07:51

 A fővárosi tűzoltókat a heves szél miatt hétfőn délután három órától hétfőn késő estig mintegy száznegyven helyszínre riasztották. Jellemzően fő- és mellékutakra, illetve lakóépületekre dőlt fák, letört ágak, vagy éppen elszakadt elektromos vezetékek és távközlési szolgáltatói kábelek eltávolításáról érkeznek bejelentések. A főváros XII. kerületében például a Szilágyi Erzsébet fasoron kifordult egy tizenöt méteres fa, egy másik fára dőlt, a gépjárműforgalmat veszélyezteti. A XI. kerületi Bartók Béla úton pedig egy háromemeletes épület tetejéről leszakadtak a lemezdarabok. 

Igazgatóságunk felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása életbe lép, zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A heves szél miatt az ajtókat, ablakokat indokolt gondosan bezárni, a redőnyöket pedig felhúzni vagy teljesen leengedni. A kitört ablakok, lehulló üvegszilánkok súlyos sérüléseket és kárt okozhatnak. Az ablakpárkányra kihelyezett tárgyakat, virágládákat rögzíteni kell, illetve javasolt átmenetileg eltávolítani. 

Ne parkoljunk gépjárművünkkel nagy, idős fák alá, ahol faág letörésére lehet számítani!

Gyalogosként közlekedve is számítsunk a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, kerüljük azokat a helyszíneket, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni.

Ha nem muszáj, kisgyermekkel ne menjünk a szabadba a viharos széllökések alatt! Figyeljünk házi kedvencként tartott háziállatainkra is, mert viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat!

Erős szél esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket. A kisgyerekeket fokozottan óvjuk a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése).

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap