Autótűz a X. kerületben

2023. június 05. 07:40

Minden gépjárműben javasoljuk elhelyezni a tűzoltókészüléket!

A X. kerületi Harmat utcába riasztották a fővárosi tűzoltókat vasárnap délben, mert egy autó motorterében tűz keletkezett. A raj kiérkezése előtt a tűz oltását egy porral oltó készülékkel megkezdték, amelyet a tűzoltók fejeztek be egy vízsugárral. Személyi sérülés nem történt.

Mit tehetünk a tűz megelőzése érdekében?

  1. Rendszeresen ellenőriztessük a gépkocsit szervizben, szakemberek segítségével.
  2. Ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen eltört, hibás alkatrész, vagy furcsán lógó elektromos vezeték.
  3. Figyeljük, hogy nem szivárog-e bármilyen folyadék a motortérben. Ennek nyomai lehetnek a parkoló jármű alatt, vagy akár a motortérben szétfröcskölődve.
  4. Ha olajat töltünk a járműbe, mindig használjunk tölcsért, hogy a folyadék ne folyhasson a motortérben.
  5. Ellenőrizzük, hogy tankolás után a tanksapkát megfelelően rögzítettük-e.
  6. Vezetés közben figyeljük a gépkocsink hangjának változását, vagy a kipufogócsövön távozó füstöt.

A motortér felől felszálló füst nem mindig jelez tüzet, ugyanis az lehet a hűtőből származó gőz, egy elszakadt ékszíj, egy beszorult fékpofa, esetleg a túlmelegedett motor is. Ha azonban gyanús füstöt észlelünk, azonnal cselekedjünk, mivel a jármű zárt ablakai, és ajtaja halálos csapdát jelentenek, és a hő is gyorsan emelkedhet.

A gépjárműben elhelyezett tűzoltó készülék alapszabályai:

Személygépkocsiban feltétlenül javasoljuk elhelyezni a tűzoltó készüléket. A megfelelő rögzítés kulcsfontosságú kérdés. Egyrészt ellen kell állni egy erősebb fékezéskor, ütközéskor fellépő erőnek. Másrészt biztosítanunk kell, hogy a vezető ülésből lehajolva, egy kézzel oldható kötés után meg tudjuk kezdeni az oltást. Az optimális elhelyezése az első utas oldali ülés lábtér bal oldalán vízszintes helyzetben. Másodlagos megoldás lehet a csomagtartóba való beépítés, de ott vegyük figyelembe, hogy a csomagok elmozdítása nélkül hozzáférjünk. Az ilyen kiméretű palackok csak a kezdődő tüzek elfojtására alkalmasak.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap