Sajtóközlemények

2011. december 22. 00:00

-

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe
2019. június 12.
Az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását – 2019. június 12. (szerda) 0:00 órától 2019. június 16. (vasárnap) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást adta ki.
Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók.
 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tűző napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.
 
A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat!

Légkondicionált helyiségek országos listája

Sajtóközlemény

Cserépkályha robbant Budapesten - az ilyen esetek megelőzhetők!

2018.10.04.

Egy kétszintes családi házban robbant fel egy cserépkályha Budapesten, a XX. kerületi Leiningen utcában 2018.10.03-án délután. A robbanás miatt a ház ablakai kitörtek. A budapesti hivatásos tűzoltókat is riasztották a helyszínre. Személyi sérülés nem történt.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tüzelő-fűtő berendezésekkel kapcsolatos balesetek megelőzhetők!

Rendszeresen ellenőriztessük tüzelő-fűtőberendezéseinket!

Ne égessünk el bennük hulladékot, gyűjtsük inkább szelektíven! (videóval)

 

Sajtóközlemény

Indul a fűtési szezon!

2018.09.25.

Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az időjárás a hétvégén hűvösre fordult és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad. A hidegebb időjárás miatt több háztartásban is befűtenek a napokban. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

Az alábbi tanácsok figyelembevételével mind a kéménytüzek, mind a szén-monoxid mérgezések elkerülhetőek:
 

  • A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek.
  • Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet.
  • A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken lehet időpontot foglalni. Ha valaki a telefonos ügyintézést választja, hívja a 1818-as telefonszámot, majd a 9-es és az 1-es nyomógomb benyomásával eléri a kéményseprőipari ügyfélszolgálatot.
  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.
  • Egy megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.
  • Az alábbi linken található érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket! http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf
  • Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf
  • Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba.
  • Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.
  • A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.

 

Sajtóközlemény

Ne gyújtsa, gyűjtse-videó

2018.09.19.

A "Ne gyújtsa, gyűjtse" kampány videója itt érhető el!

 

 

Sajtóközlemény

Ne gyújtsa, gyűjtse!

2018.09.12.

Konferenciával indította útjára szeptember tizenkettedikén „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” elnevezésű közös kampányát a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Az élet védelméért és a környezet biztonságáért szervezett kampányra azért van szükség, mert a háztartási hulladék kezelésének problémái és az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek az eddigieknél is erőteljesebb fellépést sürgetnek. A szakemberek célja, hogy arra ösztönözzék az embereket: ahelyett, hogy mindenféle hulladékot elégetnek, gyűjtsék azokat szelektíven.

„A tűzmegelőzési feladatokra és az élet védelmére fókuszál az a kampány, amely a mai nappal indul útjára” – fogalmazott dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón. A tábornok a konferencia megnyitóján mindehhez hozzátette, a katasztrófavédelem bővíti az eszköztárát ezen a területen, valamint új partnerekkel és módszerekkel közvetlenül a családokat szólítja meg, nemcsak a veszélyre figyelmeztetve, hanem megoldási javaslatokat és módszereket is nyújtva annak érdekében, hogy senki ne váljon áldozattá.
 
Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy mindenki felelős azért, hogy egészséges környezetet teremtsen és hagyjon az utódokra. Kijelentette, hogy a háztartási hulladék kezelése összetett probléma, a biztonság mindenkinek jár, az utánunk következő generáció is teljes életet és tiszta környezetet érdemel.
 
Nyitóelőadásában dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő arról a munkáról beszélt, amelyet a katasztrófavédelem, és ezen belül az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a tűzesetek megelőzése érdekében végzett. A tábornok kiemelte, hogy a lakástüzekkel kapcsolatos adatok elemzésekor egyértelműen látszik, hogy tudatosabb életvitellel, szén-monoxid-érzékelők alkalmazásával és a megfelelő jogi környezet kialakításával jelentősen csökkenthető a tragédiák száma. Bérczi László kiemelte, a szemléletváltás fontos eleme az emberek felelősségérzetének és öngondoskodásra való képességének erősítése. Éppen ezért az OTB minden fórumon, az Európai Parlamenttől a magyar falvakig hirdeti a megelőzés és a tudatosság fontosságát. A főfelügyelő az új, egész országra kiterjedő kampányról elmondta, annak fontos része lesz több mint ezer füstérzékelő kiosztása és felszerelése. Ez újabb állomást jelent a lakosság figyelmének felkeltésében.
 
Kövecses Péter, az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. fejlesztési és stratégiai igazgatója előadásában egyebek mellett arról beszélt, hogy a közös kampány jó lehetőséget teremt arra, hogy csökkenjen az emberi mulasztásból származó káresetek száma. Steiner Attila, a Budapesti Polgárőrség alelnöke azt ismertette, miként vette fel a harcot a szervezet az illegális hulladéklerakás ellen, és miként hirdeti minden korosztályban a környezetvédelem fontosságát. Dr. Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásából kiderült: a szennyezett levegő több mint nyolc hónappal rövidíti meg az emberek életét. A levegő szennyezéséért a lakossági fűtés, a kerti égetés, az épületek fűtésigénye és a járműhasználat is felelős – mondta a szakember.
 
Alapvető és egyszerű szabályok betartásával megelőzhetőek a lakástüzek, hívta fel a figyelmet előadásában Sándor Roland tű. alezredes, a BM OKF tűzmegelőzési főosztályának munkatársa. Mécsesek, vagy szabálytalanul használt elektromos eszközök, óvatlanul kezelt háztartási gépek, túlterhelt hálózatok vezethetnek pusztító lakástűzhöz – hangzott el a konferencián. Az alezredes hangsúlyozta, számos, tűzoltói beavatkozást igénylő eset megelőzhető lett volna megfelelő odafigyeléssel. Schlott Krisztián, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának kéményseprőipari koordinátora elmondta: a kéménytüzek kátrányosodásra, a nem megfelelő tüzelőanyag használatára, vagy éppen szabálytalanul megépített kéményekre vezethetőek vissza. Sok helyen elmarad a fűtőberendezések karbantartása, és az is előfordul, hogy rosszul szerelik be az új készülékeket. Barta-Vámos László tű. őrnagy, a tűzvédelmi és kéményseprőipari szabályozási főosztály munkatársa hangsúlyozta, a rendezvényen elhangzott tudnivalókat a továbbiakban a katasztrófavédelem munkatársai a településeken, intézményeken, fórumokon adják tovább az állampolgároknak. Mint mondta, ezeknek az előadásoknak és a füstérzékelők kiosztásának az a célja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a tűzmegelőzés, a szelektív gyűjtés és a személyes felelősségvállalás fontossága. Végső és legfontosabb cél pedig, tette hozzá az őrnagy, a rendezvény üzenetének az emberekhez történő eljuttatása: Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!

 

Sajtóközlemény

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

2018.07.30.

Az elkövetkező napokban a meteorológiai előrejelzések szerint meleg, a szabadtéri tüzek kialakulásának kedvező idő lesz.

  • Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani.
  • Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán: http://www.katasztrofavedelem.hu/
  • A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.
  • Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
  • Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
  • Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

 

Sajtómeghívó

Negyven év képekben

Ecsettel és sugárcsővel, avagy festményeken a tűzoltói hivatás

2018.06.08.

Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes és Nagy Tamás tűzoltó főhadnagy alkotásaiból nyílik kiállítás a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában 2018. június 15-én pénteken, délelőtt 10:00 órakor.

Jambrik Rudolf meghatározó alakja a főváros tűzvédelmének, több mint negyven éves szolgálati múlttal rendelkező parancsnok, emellett évtizedek óta ecsettel is megörökíti hívatása jelesebb eseményeit.

Nagy Tamás szakmai és művészeti vonalon is tanítványa Jambrik ezredesnek, akit ő maga nevez mesterének.

A rendezvényt Berki Imre a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója és dr. Borsos Mihály fotóművész, az Art Szalon Társalkodó Galéria művészeti vezetője nyitja meg.

A kiállításon látható alkotásokat Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója méltatja.

A sajtónyilvános esemény időpontja: 2018. június 15. (péntek) délelőtt 10:00 óra

A sajtónyilvános esemény helyszíne: 1105. Budapest Martinovics tér 12.

A fenti eseményre a sajtó munkatársait ezúton meghívjuk.

Sajtóközlemény

Nem lehet elég korán kezdeni…

2018.05.24.

2018. május 27-én gyermeknap alkalmából megnyílnak a tűzoltóságok szertárkapui, 10:00-16:00- ig várjuk az érdeklődőket a főváros valamennyi hivatásos tűzoltólaktanyájában.

Idén igazgatóságunk tizennyolc tűzoltó laktanyájába eddig már több mint hétezer óvodás- és iskolás látogatott el és tanulta meg, hogy milyen telefonszámon tudja hívni a tűzoltókat, vagy éppen miért nem szabad vízzel eloltani a serpenyőben égő olajat. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy már a legkisebbek részére is átadjunk olyan ismereteket, amelyek életet menthetnek.

2018. május 27-én gyermeknap alkalmából megnyílnak a tűzoltóságok szertárkapui, 10:00-16:00- ig várjuk az érdeklődőket a főváros valamennyi hivatásos tűzoltólaktanyájában. Célunk, hogy bemutassuk a gyerekeknek és szüleiknek a hivatásos tűzoltók, valamint az együttműködő önkéntes katasztrófavédelmi szervezetek mindennapi tevékenységét, életét.

Az autók szerelmeseinek is érdemes kilátogatni ezen a napon a tűzoltólaktanyákba, hiszen felülhetnek és fotót is készíthetnek a többtonnás (többek között emelőkosaras- és tűzoltódaru) gépjárművekről.

Nemcsak a tűzoltólaktanyák nyílnak meg, hanem a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma is ingyenes kiállításokkal várja az érdeklődőket. A múzeum és a kiállítóhelyek elérhetők itt.

A „Nyitott szertárkapuk 2018” rendezvény sajtónyilvános megnyitója a II. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon lesz május 27-én 10 óra 30 perckor, ahová a sajtó képviselőit is várja az igazgatóság. A megnyitót a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok tartja. A megnyitót követően tűzoltókutyás bemutatóra kerül sor.

A sajtónyilvános megnyitó helyszíne: 1021 Budapest, Budakeszi út 45.

A sajtónyilvános megnyitó ideje: 2018. május 27. 10:30 perc

 

Sajtóközlemény

Intenzív havazásra kell készülni!

2018.02.20.

A fővárosban kedd reggel óta havazik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedd éjfélig változó intenzitású havazás, havas eső várható. A főváros magasabban fekvő területein, különös tekintettel a budai hegyvidéki területekre ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni.

A fővárosban 250 fővárosi tűzoltó, valamint 78 terepjáró képességű tűzoltó gépjármű áll rendelkezésre.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint 65 téli célgép dolgozik a hó eltakarításán a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidak, felüljárók járdáin, kerékpárútjain.

Igazgatóságunk arra kéri a lakosságot, hogy a téliesre fordult időjárásra tekintettel hosszabb útra csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék is. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Sajtóközlemény

Ünnepeljünk gondtalanul!

2017.11.30.

Hogyan előzhetjük meg a lakástüzet az advent, majd a karácsony ideje alatt?

A legszebb ünnep napjaiban sem szabad megfeledkeznünk a ránk leselkedő veszélyekről, elsősorban a gyertya szép, de veszélyes lángjáról. Az elmúlt évtizedek során sajnos nem múlt el olyan ünnep, hogy a fővárosi tűzoltók ne vonultak volna karácsonyi gyertya okozta lakástűzhöz. Ezek a tragikus események arra figyelmeztetnek bennünket, hogy csak kellő körültekintéssel, odafigyeléssel szabad a gyertyákat a fán elhelyeznünk és meggyújtanunk.

Mit tehetünk tűz esetén?
Ha mégis tűz keletkezne a lakásunkban, fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtegyük a szükséges intézkedéseket: mentsük a lakásban tartózkodókat, értesítsük a tűzoltóságot, s ha tudjuk, kezdjük meg a tűz oltását! Az oltáshoz használhatunk nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltó készüléket. Ha az asztalon keletkezik tűz, gyors segítséget jelent a tűzoltó takaró, vagy akár egy pohár víz is. Ha a lángok testi épségünket veszélyeztetik, ne kezdjünk bele a tűz oltásba, meneküljünk az épületből! Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, kilinccsel zárjuk be, így kevesebb oxigénhez jut a tűz, lassabban terjed. Lármázzuk fel a szomszédokat, és hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámot! Tűzjelzéskor válaszoljunk a feltett kérdésekre, hisz ezzel megkönnyítjük és meggyorsítjuk a tűzoltók munkáját.
Éjszakai nyugalmunkat biztosíthatja a ma már néhány ezer forintért beszerezhető füstjelző berendezés, amely erős hangjelzéssel néhány másodperc alatt felhívja a figyelmünket a veszélyre.

Tanácsok advent idejére
Az éghető anyagú adventi koszorút mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre, a gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek, mindig rögzítve a koszorún.
A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül a koszorú éghető anyagú részei mellé, ott ne gyújtsuk meg azokat! Ne engedjük, hogy a gyertyákat és a mécseseket gyerekek gyújtsák meg! A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák! Mindennemű gyújtóeszközt tartsunk elzárva, gyermekek által el nem érhető helyen. A koszorú gyertyáit ne használjuk a függöny vagy más éghető anyagok közelében! Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyről a másikra! Ügyeljünk arra, hogy a kanóc soha ne legyen túl hosszú! Soha ne engedjük teljesen leégni a gyertyát és a mécsest, és ne hagyjuk a kanócot eldőlni! Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt! Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!

Hogyan előzhető meg a karácsonyfatűz?
Vágott fenyő esetében – amennyiben mód van rá – alkalmazzunk „vizes” tartót vagy talpat a fa nedvességtartalmának pótlására! Műfenyő esetén – lehetőleg – válasszuk a „tűzálló” kivitelűt! Gondoskodjunk a karácsonyfa stabilitásának (feldőlés elleni védelmének) megoldásáról! Használjunk megfelelően „terpesztett” nehéz talpat és rögzítést! A fára gyertyákat, csillagszórókat kizárólag díszítésként helyezzünk fel, azokat ott ne gyújtsuk meg!
Elsősorban nem éghető anyagú dekorációs elemeket használjunk a fa díszítésére! A karácsonyfa közelében mindig legyen készenlétben olyan eszköz, felszerelés, amellyel az esetlegesen keletkező tüzet annak kezdeti szakaszában nagy biztonsággal el tudjuk oltani! Soha ne állítsuk a karácsonyfát a menekülési útvonalra, ajtó elé, ajtóhoz közel, mert az égő fa elzárhatja a menekülést.

Mire kell figyelni a karácsonyi égősorok elhelyezésénél, működtetésénél?
Csak megfelelő műszaki állapotú, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort és/vagy elektromos díszítőelemeket vásároljunk és használjunk! Az izzósort és elektromos díszeket a fán úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy sem a levelekhez, sem a vezetékhez, sem pedig az éghető díszekhez ne érhessenek hozzá. Az izzósor és/vagy az elektromos díszek működtetésekor gyermekek a helyiségben csak felügyelet mellett tartózkodjanak! Az elektromos kapcsolókat és csatlakozókat úgy kell elhelyezni és rögzíteni, hogy azokhoz a gyermekek sem szándékosan, sem pedig véletlenül se férhessenek hozzá. Ha égőt kell cserélni, mindig húzzuk ki a villásdugót a konnektorból! Az égősor és a villamos díszek elektromos táplálásához legfeljebb egy, világító kapcsolóval ellátott, gyárilag szerelt hosszabbító elosztó használható, amelyen a nem használt csatlakozóhelyeket „vakdugóval” kell lezárni. Lefekvés vagy a lakásból való eltávozás előtt az izzósort és az elektromos díszeket a hálózatról le kell választani.

 Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Sajtóközlemény

A halálesetekkel járó lakástüzek megelőzése érdekében

2017.11.29.

A tragédia megelőzhető!

Könnyen életveszélyessé válhat egy ártalmatlannak induló pislákoló láng. A lángból tűz lesz, a tűzből pedig akár tragédia. A szigorú tűzvédelmi ellenőrzések és a tűzoltók gyors kiérkezése ellenére sajnos bekövetkeznek halálesetekkel járó otthoni tüzek.  Védje meg magát és szeretteit a tragédiától! Segítünk, de ehhez Ön is kell! Tartsa be a következőket!

NE
DOHÁNYOZZON ÁGYBAN!

NE TAKARJA LE FŰTŐTESTÉT RONGYOKKAL, RUHÁKKAL!

NE GYÚJTSON GYERTYÁT, CSILLAGSZÓRÓT ÉGHETŐ ANYAG KÖZELÉBEN!

ELLENŐRIZTESSE RENDSZERESEN TÜZELŐBERENDEZÉSÉT, KÉMÉNYÉT!

SZEREZZEN BE OTTHONRA TŰZOLTÓKÉSZÜLÉKET ÉS TANULJA MEG HASZNÁLNI!

HA NYÍLT ÉGÉSTERŰ TÜZELŐ-FŰTŐBERENDEZÉST HASZNÁL,

SZEREZZEN BE SZÉN-MONOXID-ÉRZÉKELŐT ÉS AZT SZAKSZERŰEN HELYEZZE ÜZEMBE!

SZELLŐZTESSEN REDSZERESEN!

BAJ ESETÉN

HÍVJA A 112-ES SEGÉLYHÍVÓT!

www.fovaros.katasztrofavedelem.hu

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Sajtómeghívó

Téli felkészülés a fővárosban

 2017.11.20.

A Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit közös tájékoztatójára, amelynek témája a téli időjárásra való felkészülés helyzete.

A felkészülés keretében Budapest Főváros Védelmi Bizottsága részéről Budapest Főváros Kormányhivatalának főigazgatója, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról számol be, hogy az elkövetkezendő hónapokban a veszélyelhárításban résztvevő, a közösségi közlekedést szervező és végző szervezetekkel, továbbá a közüzemi szolgáltatókkal együttműködve, milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a főváros lakosságának ellátása biztosított legyen.

A sajtótájékoztatót megelőzően Budapest Főváros Kormányhivatalának főigazgatója, dr. Domokos Péter és Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató egyeztető értekezletet tart azon a szervezetek – rendvédelmi, önkormányzati, közszolgáltatást és önkéntes mentést végző –, képviselőivel, amelyek munkájára a téli időjárás okozta rendkívüli helyzetek kezelésekor szükség van.

A sajtótájékoztatót tartják:

Dr. Domokos Péter Főigazgató, Budapest Főváros Kormányhivatala

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója

 

Időpontja: 2017. november 22. (szerda) 15.40 perc

Helyszíne: Budapest Főváros Kormányhivatal, 1139 Budapest, Teve utca 1/a-c, VII. emeleti tárgyaló (bejárat a Róbert Károly körút felől)

 

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

FŐVÁROSI ÉS MEGYEI IPARBIZTONSÁGI INFORMÁCIÓS KÖZPONTOK KIALAKÍTÁSA CÍMŰ PROJEKT

A projekt célja speciális, a beavatkozásokat és a hatósági ellenőrzéseket egyaránt támogató iparbiztonsági információs központok kialakítása. Az iparbiztonsági feladatok minél magasabb színvonalú ellátása növeli a beavatkozások hatékonyságát, ami az emberi életek megóvása szempontjából kiemelten fontos. A projekt eredményeként megvalósuló eszközrendszer magasabb szintű reagálóképességet, ezzel együtt a beavatkozási idő csökkentését teszi lehetővé, például a kritikusinfrastruktúra-elemeket érintő események kezelése során. Az új információs központok támogatják a gyors, hatékony és szakszerű beavatkozást a legkülönbözőbb veszélyhelyzetek esetében, így az esetlegesen bekövetkező vegyi- és nukleáris katasztrófák során is.
Cél továbbá a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak megelőzése, a környezetre és a lakosságra veszélyes anyagok hatásának mérséklése, az alkalmazkodó- és reagálóképesség javítása.
A fejlesztés eredményeként klimatizált, a kor elvárásainak megfelelő irodai és technikai eszközökkel felszerelt megyei iparbiztonsági információs központok kezdik meg működésüket a tizenkilenc megyei és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A beruházásnak köszönhetően új, a központok munkáját támogató szoftverek fejlesztésére is lehetőség nyílik.
 
Mindezek által Magyarország lakossága magasabb szintű katasztrófavédelmi ellátásban részesül.
A KEHOP-1.6.0-15-2016-00022 azonosítószámú projekt támogatási összege 600 millió forint.
  Letölthető dokumentum(ok):

 

SAJTÓMEGHÍVÓ

2017. szeptember 14.

Ne várja meg, míg a tűzoltók mennek ki önhöz!

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat. Szeptember közepén egy háromnapos akció keretében minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel.

Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy a társasházban hova szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet a kerékpárt tárolni, hova lehet kitenni a kukát, vagy éppen a virágot, az most a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség nyílt napján választ kaphat. Három napon keresztül, szeptember 18. és 20. között minden nap 10 és 16 óra között az főváros valamennyi katasztrófavédelmi kirendeltségén várják az érdeklődőket.

A kampány első napján a Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai igazgató helyettese ad tájékoztatást az esemény részleteiről, amelyre a szerkesztőséget ezúton is meghívjuk.

A sajtótájékoztató helyszíne: Budapest VIII. kerület Dologház utca 1-3.

A sajtótájékoztató ideje: 2017. szeptember 18. (hétfő) 10:00 óra

megye

ssz.

kirendeltség neve

cím

Budapest

1.

Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség (I-II-III-XII. kerület)

Budapest 1035, III. ker. Vihar u. 3.

2.

Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség (XI-XXI-XXII. kerület)

Budapest 1113, XI. ker. Tas vezér u. 9.

3.

Észak-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség (IV-XIII-XIV-XV-XVI. kerület)

Budapest 1131, XIII. ker. Zsinór u. 8-12

4.

Közép-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség (V-VI-VII-VIII-IX-X. kerület)

Budapest 1081, VIII. ker. Dologház u. 3.

5.

Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség (XVII-XVIII-XIX-XX-XXIII. kerület)

Budapest 1191, XIX. ker. Üllői út 235.

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017.09.12.

Ne várja meg, míg a tűzoltók mennek ki önhöz!

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat. Szeptember közepén egy háromnapos akció keretében minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel.

Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy a társasházban hova szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet a kerékpárt tárolni, hova lehet kitenni a kukát, vagy éppen a virágot, az most a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség nyílt napján választ kaphat. Három napon keresztül, szeptember 18. és 20. között minden nap 10 és 16 óra között az ország valamennyi kirendeltségén várják az érdeklődőket.

A tűzoltók egész évben sorra járják a társasházakat és ellenőrzik azok tűzvédelmi helyzetét. Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása, azonban gyakran mégis több százezer forintos bírságot kell súlyos, vagy ismétlődő hibák miatt kiszabni. Tavaly mintegy háromszáz alkalommal riasztották a fővárosi tűzoltókat társasházban keletkezett tűzhöz. Idén eddig 210 ilyen eset volt, nagy valószínűséggel ezeknek egy részét meg lehetett volna előzni.

Bizonytalan a lakását érintő tűzvédelmi kérdéssel kapcsolatban? Ne várja meg, amíg a tűzoltók mennek ki ellenőrizni, vegyen részt a három nyílt napunk valamelyikén és tegye fel kérdését!

A kirendeltségeink az alábbi címeken érhetők el:

megye

ssz.

kirendeltség neve

cím

Budapest

1.

Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Budapest 1035, III. ker. Vihar u. 3.

2.

Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Budapest 1113, XI. ker. Tas vezér u. 9.

3.

Észak-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Budapest 1131, XIII. ker. Zsinór u. 8-12

4.

Közép-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Budapest 1081, VIII. ker. Dologház u. 3.

5.

Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Budapest 1191, XIX. ker. Üllői út 235

 

Másodfokú hőségriasztás lép életbe éjféltől
2017. június 21.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. június 22. (csütörtök) 00:00 órától június 26. (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.
 
Felhívjuk azonban a lakosság figyelmét, hogy a meleg időjárás idején fogyasszanak több folyadékot, ne várják meg a szomjúságérzetet. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, valamint figyeljenek bőrük védelmére is. Javasoljuk a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is. Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát.
 
Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető katasztrófavédelem weboldalán az alábbi linken:


http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xls

KÖZLEMÉNY

Emelkedik a szabadtéri tüzek száma

 

Az elmúlt napok tavaszias időjárása miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot.

 

A közelmúltban 15 helyszínre riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat szabadtéri tüzek megfékezéséhez. Az esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

 

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

 

  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.

 

  • A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

 

  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

 

  • Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

 

  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

 

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.

 

 

Budapest, 2017. február 28.

 

 

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

 

SAJTÓMEGHÍVÓ



 Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. évet érékelő sajtótájékoztatójára

 

 


A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok február 28-án az éves adatok tükrében összefoglalja a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016-ban végzett tevékenységét.


A tájékoztatón szó lesz a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmúlt évi hatósági, tűzoltói, polgári védelemi és iparbiztonsági munkájáról, valamint a 2017-es év aktuális kérdéseiről.

 

A sajtótájékoztató helyszíne: 1081 Budapest, Dologház utca 1-3., I. emelet, Tímár terem

Időpontja: 2017. február 28. (kedd) 10:00

 

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom,

egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

 

 

Budapest, 2017. február 24.
 

 


 

Kisdi Máté tű főhadnagy

szóvivő

06 20/ 36-105-50

 

 

KÖZLEMÉNY

A fővárosra ismét harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

Harmadfokú, vörös riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre ónos eső veszélye miatt. A főváros területén ez elmúlt 24 órában tizenkét helyszínen volt szükség tűzoltói segítségre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre ónos eső veszélye miatt harmadfokú riasztást adott ki ismét reggel hat óra után. A várt csapadék mennyisége szerdán 5 millimétert is elérheti ónos eső formájában.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén az ónos esővel kapcsolatban az elmúlt 24 órában összesen tizenkét olyan káresemény történt, ahol a fővárosi tűzoltóknak kellett beavatkozniuk. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. Az események során egy ember súlyos sérüléseket szenvedett.

A közútkezelők, a közműszolgáltatók vonatkozásában valamint a közösségi és közúti közlekedésben fennakadás nem történt. A főútvonalak takarítása folyamatos, a mellékútvonalak takarítása kapacitás függvényében történik. Az éjszaka folyamán az FKF Zrt. 74 munkagéppel takarította a fővárosi útvonalakat.

Igazgatóságunk illetékességi területén a téli kockázati helyszínek ellenőrzése folyamatosan történik. Kirendeltségenként egy terepjáró képességű gépjárművel és két hivatásos tűzoltó végzi az ellenőrzéseket.

A fővárosban, 227 tűzoltó és 75 készenléti tűzoltógépjármű teljesít szolgálatot, de szükség esetén a katasztrófavédelem megnöveli az erők és eszközök számát. A készenléti állomány mellett az operatív törzsben húsz munkatársunk lát el ügyeletei szolgálatot, valamint nyolc terepjáró képességű személyautó is rendelkezésre áll.

A hivatásosok munkáját több önkéntes egyesület is segíti. A főváros mellett Pilisvörösváron nyolc önkéntes tűzoltó és két tűzoltógépjármű, Pilisszentivánon négy önkéntes tűzoltó, két tűzoltógépjármű, míg Solymáron négy önkéntes tűzoltó egy tűzoltógépjármű áll készenlétben. A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület öt fővel és két gépkocsival lát el ügyeleti szolgálatot a főváros területén.

Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet az ingatlantulajdonosok, tulajdonosi közösségek és -kezelők, illetve -fenntartók figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében kötelesek gondoskodni az ingatlanjuk előtti járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, az árkok és csatornanyílások hótól, jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről és sózásáról is.

Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit. Használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

 

KÖZLEMÉNY

Zöldszámot indít a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

A kialakult meteorológiai helyzetre való tekintettel a katasztrófavédelem elindította belföldről hívható ingyenes zöldszámát: 06 80 200-067.

 
A fenti telefonszámon lehet érdeklődni az ónos esővel, illetve havazással összefüggő helyzettel kapcsolatban követendő magatartási szabályokról, a már megtett és tervezett intézkedésekről, a kialakult helyzetről.

 

Kérjük, hogy a zöldszámot kizárólag indokolt esetben, a kialakult meteorológiai helyzettel kapcsolatos információkért hívják, hogy el lehessen kerülni a telefonvonalak túlterhelését!
Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

KÖZLEMÉNY

Operatív törzset működtet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az elmúlt tizenkét órában nyolc helyszínre riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltóknak

 

Az ónos eső miatti helyzet kezelése érdekében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi épületében operatív törzs működik. A fővárosban, 220 tűzoltó és 75 készenléti tűzoltógépjármű teljesít szolgálatot, de szükség esetén a katasztrófavédelem megnöveli az erők és eszközök számát. A hivatásosok munkáját több önkéntes egyesület is segíti.

 

A hivatásos állomány mellett az operatív törzsben húsz munkatársunk lát el ügyeletei szolgálatot, valamint nyolc terepjáró képességű személyautó is készenlétben áll. A főváros mellett Pilisvörösváron nyolc önkéntes tűzoltó és két tűzoltógépjármű, Pilisszentivánon négy önkéntes tűzoltó, két tűzoltógépjármű, míg Solymáron négy önkéntes tűzoltó egy tűzoltógépjármű áll készenlétben. A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület öt fővel és két gépkocsival lát el ügyeleti szolgálatot a főváros területén.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre ónos eső veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki délután tizenhét órakor. A várt csapadék mennyisége szerda reggelig Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 mm-nyi csapadék is lehullhat ónos eső formájában.

 

Az ónos eső miatt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóit nyolc helyszínre riasztották az elmúlt tizenkét órában. A X. kerületi Gyömrői úton ütközött össze két személyautó. A fővárosi rajok áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A XI. kerületi Medvetalp utcában teherautó csúszott meg a jeges úton, majd ütközött villanyoszlopnak. A XII. kerületi Diós árok utcában három autó csúszott kerítésnek, míg a XI. kerületi Bakator utcában teherautó csúszott parkoló autónak. A XVIII. kerületi Kerékvágás úton négy autó ütközött össze, két személy megsérült, a fővárosi tűzoltók az áramtalanításban és a forgalmi akadály megszüntetésében nyújtottak segítséget. A III. kerületi Ürömhegyi úton nem sokkal tizennyolc óra előtt egy személygépkocsi csúszott meg, majd borult a tetejére. A fővárosi tűzoltók áramtalanították, majd kerekeire állították a járművet.

 

KÖZLEMÉNY

A fővárosra elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre ónos eső veszélye miatt

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre ónos eső veszélye miatt elsőfokú riasztást adott ki délután kettő órakor. A várt csapadék mennyisége szerda reggelig Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 mm-nyi csapadék is lehullhat ónos eső formájában.
 

A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint hármas készültségi fokozatban 70 célgép végzi a síkosságmentesítést Budapesten reggel hat órától. A mellékutak jegesek, csúszósak, a síkosságmentesítésüket a több mint 1200 kilométer hosszúságú főútvonal hálózat rendbetételét követően kezdi meg a Zrt. A Budapesti Közlekedési Központtól kapott tájékoztatás szerint a tömegközlekedés folyamatos, de jellemzően a budai oldalon késésekre kell számítani.


Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet az ingatlantulajdonosok, tulajdonosi közösségek és -kezelők, illetve -fenntartók figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében kötelesek gondoskodni az ingatlanjuk előtti járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, az árkok és csatornanyílások hótól, jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről és sózásáról is.


Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit. Használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

 

KÖZLEMÉNY

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológia (frissítve: 11:05)

 

Harmadfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre ónos eső veszélye miatt

 

Az előrejelzés szerint a mai napra harmadfokú vörös figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, jelentős mennyiségű ónos eső miatt. A várt csapadék mennyisége öt millimétert is meghaladhatja.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 43 kockázati helyszínen végez folyamatos ellenőrzéseket.
 

A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint hármas készültségi fokozatban 87 célgép végzi a síkosságmentesítést Budapesten. A Budapesti Közlekedési Központtól kapott tájékoztatás szerint a tömegközlekedés folyamatos, de jellemzően a budai oldalon késésekre kell számítani.


Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet az ingatlantulajdonosok, tulajdonosi közösségek és -kezelők, illetve -fenntartók figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében kötelesek gondoskodni az ingatlanjuk előtti járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, az árkok és csatornanyílások hótól, jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről és sózásáról is.


Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit. Használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

 

KÖZLEMÉNY

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológia

 

Másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre ónos eső veszélye miatt

 

Az előrejelzés szerint a mai napra másodfokú narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, jelentős mennyiségű ónos eső miatt. A várt csapadék mennyisége egy millimétert is meghaladhatja.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 43 kockázati helyszínen végez folyamatos ellenőrzéseket.
 

A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint hármas készültségi fokozatban 87 célgép végzi a síkosságmentesítést Budapesten. A Budapesti Közlekedési Központtól kapott tájékoztatás szerint a tömegközlekedés folyamatos, de jellemzően a budai oldalon késésekre kell számítani.


Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet az ingatlantulajdonosok, tulajdonosi közösségek és -kezelők, illetve -fenntartók figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében kötelesek gondoskodni az ingatlanjuk előtti járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, az árkok és csatornanyílások hótól, jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről és sózásáról is.


Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit. Használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Sajtómeghívó

Téli felkészülés a fővárosban

A Budapest Főváros Védelmi Bizottsága valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit közös sajtótájékoztatójára, amelynek témája: a téli időjárásra való felkészülés helyzete.

A téli felkészülés keretében Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról számol be, hogy a téli időszakban a veszélyelhárításban résztvevő, a közösségi közlekedést szervező és végző szervezetekkel, továbbá a közüzemi szolgáltatókkal együttműködve, milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a főváros lakosságának biztonsága és ellátása a téli hónapokban is garantált legyen.

A sajtótájékoztatót megelőzően a fővárosi védelmi bizottság elnöke, dr. György István és Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató egyeztető értekezletet tart azon a szervezetek – rendvédelmi, önkormányzati, közszolgáltatást és önkéntes mentést végző –, képviselőivel, amelyek együttműködésére a téli időjárás okozta rendkívüli helyzetek kezelésekor szükség van. A sajtótájékoztatón résztvevők tájékoztatást kapnak az értekezleten elhangzottakról.

A sajtótájékoztatót tartják:

Dr. György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója

 

Időpontja: 2016. 11. 22. (kedd) 10 óra 45 perc

Helyszíne: Budapest Főváros Kormányhivatal, 1139 Budapest, Teve utca 1/a-c, VII. emeleti tárgyaló (bejárat a Róbert Károly körút felől)

Kérjük, hogy a fenti eseményről tájékoztassa a közvéleményt!

 

Budapest, 2016.11.17.

Kisdi Máté tű. főhadnagy

szóvivő

06 20 36 105 50

 

Előzzük meg a kéménytüzeket

 

Bár a hivatalos fűtési szezon csak október 15-én kezdődik, a hidegre fordult idő miatt sok háztartásban már fűteni kezdtek. Komoly veszélynek teszik ki otthonukat és szeretteiket azok, akik úgy kezdenek fűteni, hogy elmulasztják a fűtőeszközük éves karbantartását, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek. A tűzoltókat csak az elmúlt héten huszonegyszer riasztották kéménytűzhöz.

 

Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, ha mindenki beengedi a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.

 

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

 

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.

Ha kéménytüzet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!

 

 

Meghívó

 

A IX. Nemzetközi

és a

 II. Kárpát Haza

Hagyományőrző Tűzoltó Versenyre

A XIII. Kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó- és Sport Egyesület tisztelettel meghívja Önt 2016. szeptember 25-én vasárnap, a Babér utcai templom előtti szabad területre 9 órai kezdettel. (Budapest, XIII. kerület Babér utca 17/b.)

tartandó tűzoltó versenyre.

Tisztelettel:

 

A XIII. ÖTE elnöksége

 

 

Mustgáz – minden évben áldozatává válik valaki

 

Az ősz a szüret és ezzel együtt a borkészítés időszaka, e periódus jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat, nem múlik el esztendő tragédia nélkül, tavaly Szekszárdon szedett áldozatot a mustgáz.

A mustgáz tulajdonképpen a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. A gáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz.

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek.

Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával a kezében megy le a pincébe. Lényeges azonban, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. Ez azért fontos, mert már 10 százalékos szén-dioxid-koncentráció is eszméletvesztést, kis idő elteltével pedig fulladásos halált okozhat, de a gyertyaláng csak 14 százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki. A legegyszerűbb megoldás egy rúdhoz erősített égő gyertyát tartani lábmagasságban. Ha a gyertyaláng kialszik, akkor nincs elég oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Sem a gázálarc, sem a gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe. Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

Budapest, 2016. szeptember 7.

 

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

 

Hogy a pihenés balesetmentes legyen

A nyár beköszöntével megkezdődött a szabadtéri programok, a fesztiválok, a nyaralás és a nyári táborok időszaka. A felhőtlen kikapcsolódást, pihenést vagy szórakozást azonban könnyen tönkreteheti egy baleset vagy tűzeset. A biztonság és a felhőtlen pihenés érdekében fontos tisztában lenni az erre az időszakra leginkább jellemző veszélyekkel és a baj megelőzésének lehetőségeivel.

Otthon – ahogy az év egyéb időszakaiban, úgy ilyenkor is jellemzőek a konyhai tűzesetek és az elektromos hálózat, valamint az elektromos berendezések túlterheléséből adódó tűzesetek. A serpenyőben meggyulladó olajat soha ne próbáljuk vízzel oltani, elektromos tűz esetén pedig először áramtalanítsuk a helyiséget.

Nyaraláskor – elsősorban a viharok és a kerti sütés-főzés következtében kialakult kisebb tüzek jelentenek veszélyt. Vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzítsük vagy tegyük biztonságos helyre, így elkerülhetőek a sérülések és a károk egy része. A kertben meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű oltóanyag.

Táborban – jellemzően kisebb balesetek fordulnak elő olyankor, amikor a táborozók nem tartják be a táborvezetők által ismertetett biztonsági szabályokat. Túrázáskor ne hagyjuk el a csoportot, legyen nálunk feltöltött mobiltelefon és térkép, segítségkérésnél pedig a lehető legpontosabban próbáljuk megadni a baleset helyszínét.

Fesztiválokon – a legnagyobb kockázatot a nagy tömeg és a bódult állapotú emberek jelentik ezeken a helyszíneken. Bármilyen jellegű baj esetén a legfontosabb, hogy nyugodtan kövessük a biztonsági személyzet utasításait. A legnagyobb rendezvényeken operatív törzs működik, amely indokolt esetben dönt a programok felfüggesztéséről.

Szabadban – a tartósan száraz időszak egyik velejárója, hogy emelkedik a szabadtéri tüzek kialakulásának kockázata. Mielőtt tüzet gyújtanánk a szabadban, tájékozódjunk arról, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom, illetve minden, a szabadban észlelt tűzesetet jelentsünk be a 112-es segélyhívó számon.

Közlekedés – a hőség és a hétvégi forgalom növekedése miatt ilyenkor emelkedik a balesetek száma, amelyek torlódáshoz és hosszabb várakozáshoz vezetnek. Csak úgy induljunk útnak, hogy gondoskodtunk megfelelő mennyiségű folyadékról saját magunk, családunk vagy utastársaink, valamint a velünk utazó házikedvencek számára. Kisgyermekeket, alvó embert és háziállatot ne hagyjunk a tűző napon a bezárt járműben!

Vízparton – leggyakrabban a hirtelen jött viharok jelentenek veszélyt a vízben és a vízparton tartózkodókra. A hazai nagy tavakon viharjelző rendszert működtet a katasztrófavédelem az itt tartózkodók tájékoztatása és biztonsága érdekében. Az I. fokú viharjelzés – percenként negyvenötször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. A II. fokú viharjelzés – percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.

Az okostelefonnal vagy táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék készülékükre a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását, amelyből személyre szabottan és folyamatosan értesülhetnek a lakosságot érintő beavatkozásokról, a közlekedést befolyásoló balesetekről és az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott riasztásokról. http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_veszelyhelyzeti_tajekoztato_rendszer

 

Budapest, 2016 június 20.

 

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Olajtüzek oltása

 

Meggyulladt az olaj a lábosban, hogyan kell oltani az ilyen tüzet?

Tapasztalataink szerint az ilyen jellegű tüzeket vízzel próbálják oltani az emberek. Ez a legrosszabb megoldás, soha ne tegyék! Az égő olajba öntött víz hatására az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak. A jelenség magyarázata egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az az edény aljára süllyed, azaz az olaj alá. A magas hőmérsékletű olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely már jóval könnyebb az olajnál és robbanásszerűen tör ki az edényből.

 

Helyes oltási módok:

  • Az égő lábosra, olajsütőre tegyünk fedőt, így az égés azonnal megszűnik – és zárjuk el (kapcsoljuk ki) a tűzhelyet.
  • A kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.
  • A konyhában tartsunk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.

KÖZLEMÉNY

Méhek és darazsak okozta veszélyek

 

A nyári időszak beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és több időt töltünk a szabadban. Előfordulhat ilyenkor, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem – erre érzékenység esetén – akár komolyabb szövődményeket is okozhat.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján elérhetővé teszi azoknak a méhészeknek az elérhetőségét, akik segítséget nyújthatnak a helykereső méhcsaládok befogásában, a darázsrajok eltávolításában. A méhrajzás júniusban is várható.

A rajok ebben az időben bárhol felbukkanhatnak. A helykereső méh és darázsrajokhoz szakembert kell hívni, ebben segít a katasztrófavédelem a helyben elérhető méhészek nevének, telefonszámának közlésével.

Magyarországon több olyan rovarral is találkozhatunk, amely csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek a rovarok jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A veszélyes helyzetek legjobb megelőzése, ha elkerüljük a fészket és nem ingereljük őket. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk be vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

A méhcsaládok befogása nagy felkészültséget igényel. Amennyiben a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, illetve olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg házilagos módszerekkel eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakértő segítséget. A tapasztalatok szerint sokan kérnek segítséget a tűzoltóktól, akik ugyancsak a méhészekhez fordulnak ilyen esetben.

A fővárosi méh és darázsbefogók listája az alábbi link mellékleteként megtekinthető és letölthető: https://fovaros.katasztrofavedelem.hu/26128/hirek/205190/ha-mehrajzast-eszlelnek-meheszt-hivjanak

 

Budapest, 2016. június 9.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Sajtómeghívó

„Nyitott szertárkapuk 2016”

 

Katasztrófavédelmi gyermeknap a főváros valamennyi hivatásos tűzoltó-parancsnokságán és katasztrófavédelmi őrsén

 

Május 29-én Katasztrófavédelmi Gyermeknapot tart a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság délelőtt 10 órától délután 16 óráig az Igazgatóság valamennyi laktanyájában. Célunk, hogy bemutassuk a gyermekeknek, és szüleiknek a hivatásos és önkéntes katasztrófavédelmi szervezetek mindennapi tevékenységét, életét.

A „Nyitott szertárkapuk 2016” rendezvény sajtónyilvános, megnyitója a XIV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon lesz május 29-én 10 órakor, ahová a sajtó képviselőit is várja az igazgatóság. A megnyitót a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai igazgató-helyettese Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes tartja.

 

A sajtónyilvános esemény időpontja: 2016. május 29. 10:00-11:00

Helyszíne: XIV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, 1149 Budapest, Egressy út 114-116

 

A Katasztrófavédelmi Gyermeknapon a kicsik és nagyobbak is felülhetnek a készenléti szerekre, megnézhetik a tűzoltó szakfelszereléseinket. A gyerekek megismerhetik a tűzoltóautók speciális felszereléseit, és testközelből megnézhetik a gyakran emlegetett feszítő-vágó eszközöket is. A nyílt nap keretében valamennyi laktanyában próbariasztásokat is láthatnak az érdeklődők így a látogatók közelről nézhetik, hogy hogyan csúsznak le a tűzoltók a szertárba vezető csövön és öltöznek fel beavatkozó ruhába másodpercek alatt, hogy a jelzést követő százhúsz másodpercen belül el tudjanak indulni a bajba jutottak megsegítésére. Az autók szerelmeseinek is érdemes kilátogatni ezen a napon a tűzoltólaktanyákba, hiszen felülhetnek és fotót is készíthetnek a többtonnás monstrumokkal.

 

 

A parancsnokságokon bemutató termek, kiállítások, emlékszobák is várják a vendégeket.

A gyermeknapra minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

A katasztrófavédelmi gyermeknapon nemcsak a tűzoltólaktanyák nyílnak meg, hanem a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma is ingyenes kiállításokkal várják az érdeklődőket. A múzeum és a kiállítóhelyek elérhetők az alábbi linken:


http://muzeum.katasztrofavedelem.hu/

 

A fenti eseményekre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom,

egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

 

 

 

Budapest, 2015. május 26.

 

Kisdi Máté tű főhadnagy

szóvivő

06 20/ 36-105-50

 

 

Sajtómeghívó

Kiürítési gyakorlat a Groupama Arénában

Több ezer diák bevonásával nagyszabású kiürítési gyakorlatot tart a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Ferencvárosi Torna Club Zrt. Groupama Arénájában április 26-án. Igazgatóságunk a közösségi szolgálat fontosságára, valamint a tömegrendezvények biztonságos lebonyolításának jelentőségére hívja fel a figyelmet. A programsorozat 15 órától 17 óra 30 percig sajtónyilvános.

Annak érdekében, hogy a gyakorlat előtti órák hasznosan teljenek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság több programmal segíti az érdeklődők oktatását. Statikus bemutatók, tömegrendezvények kiürítési tervének ismertetése, valamint az Országos Mentőszolgálat újraélesztési gyakorlata, amelyre száz fő bevonását szervezi, valamint egy katonai bemutató is színesíti a programot. A mentőszervezetek bemutatóin kívül a szerencsés diákok a Ferencvárosi Torna Club focistáival vehetnek részt egy bemutató edzésen.

A nap zárásaként egy közismert zenekar ad mini koncertet, amely után a katasztrófavédelem megtartja kiürítési gyakorlatát.

Kérjük, a sajtó képviselőit, hogy regisztrációjukat előzetesen nevükkel, elérhetőségükkel és az orgánumuk megnevezésével megküldeni szíveskedjenek a sbinebf.fmbivib@xngirq.tbi.uh e-mail címre.

Az esemény időpontja: 2016. április 26. (kedd) 15:00 órától 17:30 óráig

Helyszíne: Groupama Aréna (1091, Üllői út 129)

 

A fenti eseményre a szerkesztőség munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek!

 

 

 

Budapest, 2016. április 21.

 

 

Kisdi Máté tű. főhadnagy

szóvivő

06 20 36 105 50

Közlemény

 

Kiürítési gyakorlat a Groupama Arénában

 

Figyelemfelhívó tájékoztatót tartott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. április 13-án a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolájában azért, hogy az ország bármely pontjáról érkező közösségi szolgálatos diáknak lehetősége legyen jelentkezni az április 26-i Aréna kiürítési gyakorlatra a Groupama Arénában.

Több ezer diák bevonásával nagyszabású kiürítési gyakorlatot tart a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Ferencvárosi Torna Club Zrt. Groupama Arénájában április 26-án. A programsorozat 15 óra 30 perckor kezdődik és 17 óra 25 percig tart. A létesítmény befogadóképessége lehetővé teszi, hogy a gyakorlaton az ország bármely pontjáról érkező közösségi szolgálatos diákot fogadni tudjuk.

 

A tájékoztatón elhangzott, hogy az esemény kettős célt szolgál: egyrészt 2013 óta jogszabály írja elő, hogy csak az a középiskolás diák érettségizhet, aki ötvenórányi közösségi szolgálatot teljesített. Ezt az időt a tanulók a katasztrófavédelemnél is eltölthetik, közben megismerkedhetnek a testület munkájával, valamint a biztonságos életvitelhez szükséges ismereteket is szerezhetnek. Az esemény másik célja a tömegrendezvények biztonságos lebonyolítása, ezt gyakorolják a résztvevők az áprilisi kiürítésen.

Csepregi Péter tűzoltó alezredestől, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelőjétől a tanulók azt is megtudhatták, hogy a regisztráló fiatalok egy kiemelten fontos, ugyanakkor szórakoztató programsorozat keretében teljesíthetik a közösségi szolgálat néhány óráját. Annak érdekében, hogy a gyakorlat előtti órák hasznosan teljenek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság több programmal segíti az érdeklődők oktatását. Statikus bemutatók, tömegrendezvények kiürítési tervének ismertetése, valamint az Országos Mentőszolgálat újraélesztési gyakorlata, amelyre száz fő bevonását szervezi, valamint egy katonai bemutató is színesíti a programot. A mentőszervezetek bemutatóin kívül a szerencsés diákok a Ferencvárosi Torna Club focistáival vehetnek részt egy bemutató edzésen.

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2016. április 19-ig az alábbi linken lehet: http://kozossegiszolgalat.katasztrofavedelem.hu/

 

Budapest, 2016. április 13.

 

 

Sajtómeghívó

Kiürítési gyakorlat a Groupama Arénában

Figyelemfelhívó sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016.április 13-án, annak érdekében, hogy az ország bármely pontjáról érkező közösségi szolgálatos diáknak esélye legyen jelentkezni az április 26-i Aréna kiürítési gyakorlatra a Groupama Arénában. A rendezvényen való részvétel a közösségi szolgálati időbe beleszámít.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közösségi szolgálat fontosságára, valamint a tömegrendezvények biztonságos lebonyolításának jelentőségére egy nagyszabású gyakorlat lebonyolításával hívja fel a figyelmet.

A fővárosi középiskolák tanulói 2016. április 26-án 15 óra 30 és -17 óra 25 perc között egy,- a Ferencvárosi Torna Club Zrt. által támogatott szórakoztató programsorozat keretében teljesíthetik közösségi szolgálatukat.

A Ferencvárosi Torna Club és a közösségi szolgálat teljesítésében érintett szervezetek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a programra jelentkező diákok betekinthessenek mindennapjaikba, néhány szerencsés pedig olyan különleges élményben is részesülhet, mint az FTC labdarúgóival közös edzés, vagy egy újraélesztési bemutatóban való részvétel. A nap zárásaként a Wellhello zenekar ad koncertet, amely után a katasztrófavédelem kiürítési gyakorlatot tart.

 

Az esemény időpontja: 2016. április 13.  14:00 órától (csütörtök)

Helyszíne: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola (1141, Kerepesi út 124)

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a sajtó segítségét, hogy a jelentkezés lehetősége minél szélesebb körben ismertté váljon.

 

 

 

Budapest, 2016. április 12.

 

Kisdi Máté tű. főhadnagy

szóvivő

06 20 36 105 50

Sajtómeghívó

Kiürítési gyakorlat a Groupama Arénában

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közösségi szolgálat fontosságára, valamint a tömegrendezvények biztonságos lebonyolításának jelentőségére egy nagyszabású gyakorlat lebonyolításával hívja fel a figyelmet.

A fővárosi középiskolák tanulói 2016. április 26-án 15 óra 30 és -17 óra 25 perc között egy,- a Ferencvárosi Torna Club Zrt. által támogatott szórakoztató programsorozat keretében teljesíthetik közösségi szolgálatukat.

A Ferencvárosi Torna Club és a közösségi szolgálat teljesítésében érintett szervezetek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a programra jelentkező diákok betekinthessenek mindennapjaikba, néhány szerencsés pedig olyan különleges élményben is részesülhet, mint az FTC labdarúgóival közös edzés, vagy egy újraélesztési bemutatóban való részvétel. A nap zárásaként a Wellhello zenekar ad koncertet, amely után a katasztrófavédelem kiürítési gyakorlatot tart.

Az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatót a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. április 5-én tartja a Groupama Aránában.

Az esemény időpontja: 2016. április 5. (kedd) 10:00

Helyszíne: Groupama Aréna, Budapest IX. kerület, Üllői út 129.

A fenti eseményre a szerkesztőség munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek!

 

Budapest, 2016. április 1.

Kisdi Máté tű.

főhadnagy

szóvivő

06 20 36 105 50

 

KÖZLEMÉNY

 

JELENTKEZZ TE IS KATASZTRÓFAVÉDELMI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRA A GROUPAMA ARÉNÁBA!

 

2016. április 26-án 15.30-17.25 óra között, a Ferencvárosi Torna Club Zrt. támogatásával, a fővárosi középiskolák tanulói egy kiemelten fontos, ugyanakkor szórakoztató programsorozat keretében szerezhetnek közösségi szolgálatot!

A Ferencvárosi Torna Club és a közösségi szolgálat teljesítésében érintett szervezetek lehetőséget biztosítanak, hogy betekinthessetek mindennapjaikba, néhány szerencsés pedig olyan különleges élményben is részesülhet, mint az FTC labdarúgóival közös edzés, vagy egy újraélesztési bemutatóban való részvétel.

 

A program menete:

  1. Kapunyitás, beléptetés 14.00-15.30-ig. A beléptetés ideje alatt kiállítói standok, tájékoztató videók megtekintése.
  2. A szakmai stáb vezetésével az FTC labdarúgó keret játékosai bemutató edzést tartanak, amelyben 15 fő diák is részt vesz1! A bemutató végén a kiválasztott diákok 11-eseket rúghatnak az FTC kapusának.
  3. Az Országos Mentőszolgálat vezetésével csoportos újraélesztési gyakorlat 100 diák2 bevonásával.
  4. A bemutató után a 112-es segélyhívó számról vetítünk egy kisfilmet.
  5. A tömegrendezvények kiürítési szabályainak ismertetése.
  6. Wellhello koncert.
  7. Groupama Stadion kiürítési gyakorlata.

 

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a programokra regisztráló és résztvevő diákoknak katasztrófavédelmi közösségi szolgálatot ír jóvá (Az igazolás feltétele előzetes regisztráció és az eseményen való részvétel!)

 

 

A rendezvény ingyenes, a részvétel regisztrációhoz kötött!

1 A 3 legtöbb tanulót regisztráló intézmény diákjai közül válasszuk ki.

2 A jelentkezőket a legtöbb tanulót regisztráló 2 intézményből válasszuk ki.

A Groupama Arénába a belépés névreszóló jegyekkel történik, melyeket a tanulók a kísérőpedagógustól vehetnek át április 15-ét követően.
A jegyek nyomtatásának feltétele az élő együttműködési megállapodás az oktatási intézmény és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság között.

Bővebb információért és a regisztrálással kapcsolatban keresse fel az alábbi weboldalt:

http://kozossegiszolgalat.katasztrofavedelem.hu/

 

Budapest, 2016.március 22.

 

 

                                                                                        Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

 

Sajtómeghívó

 

Regionális továbbképzéssel egybekötött gyakorlat a járási (kerületi) hivatalok vezetői és helyetteseik számára

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatala március 3-án, Budapesten regionális továbbképzést szervez a Fővárosi, Pest megyei és Nógrád megyei járási (kerületi) hivatalok vezetői és helyettesei számára.

A járási (kerületi) hivatalok vezetői, egyben elnökei a helyi védelmi bizottságnak, mely bizottság a veszélyhelyzetek során, a helyi védekezést, a lakosság védelmét szervezik és biztosítják a veszélyeztető hatások ellen.

A szervezők, elnökök és helyetteseik 2016. március 3-án egy aktuális katasztrófavédelmi, polgári védelmi, valamint honvédelmi tájékoztatáson vehetnek részt. Az elméleti alapok elsajátítása után a Fővárosi Vízművek Zrt. bemutatójára és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatára is sor kerül.

A továbbképzés helyszíne, a kiemelkedő polgári védelmi képességekkel rendelkező Fővárosi Vízművek Zrt. Az objektum többek között mobil víztisztító és ellátó rendszerrel rendelkezik, amely bármely katasztrófa helyszínén – ivóvízhiány esetében - képes a lakosság, valamint az elhárító szervezetek számára megfelelő időtartamban, elegendő mennyiségű ivóvizet szolgáltatni.

A továbbképzés sajtónyilvános részén a mobil víztisztítás technológiájának bemutatására, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság speciális személy mentési gyakorlatára kerül sor.

Időpontja: 2016. március 3. (csütörtök) 13:15

A gyakorlat helyszíne: Budatest IV. kerület, Váci út 102. Fővárosi Vízművek Zrt. telephelye.

A fenti eseményre a szerkesztőség munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek!

Budapest, 2016. március 1.

 

 

Kisdi Máté tű. főhadnagy

szóvivő

06 20 36 105 50

 

 

Sajtómeghívó

 

Tűz és víz a tűzoltó-parancsnokságon, avagy

a háborgó hullámok után lángtengerrel is megküzd Fazekas-Zur Krisztina olimpiai bajnok kajakozó, aki  az FKI XX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra látogat.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság XX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság életébe pillant be a magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, Fazekas-Zur Krisztina január 22-én (pénteken) 12.30 órakor. Mint ismeretes, az Egyesült Államokban élő, de magyar színekben versenyző olimpiai kajakozó korábban az amerikai Anaheim városban állt rövid időre tűzoltónak.

A magyar sportoló 1990-ben a BSE színeiben kezdte pályafutását, majd az UTE-ba igazolt, jelenleg az Egyesült Államokban él, de magyar színekben versenyez. A többszörös világ- és Európa-bajnok kajakozó rengeteg szép eredményt tudhat maga mögött, de a legbüszkébb arra az aranyéremre,  amit a 2012-es londoni olimpián szerzet. Ahogy Fazekas-Zúr korábban elmondta: „az evezés mellett gyermekorom óta érdekel a tűzoltó hivatás. Régi álmom teljesül, januárban unokatestvérem mellett, – aki szolgálatparancsnokként teljesít szolgálatot az erzsébeti tűzoltó-parancsnokságon – próbálhatom ki a tűzoltó munkát.

 

Az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina látogatása alkalmával bepillantást nyer az FKI Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség XX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának életébe, sőt, ténylegesen megismerkedik a tűzoltói munkával: védőruhában, védősisakban kell tűzoltó feladatokat teljesítenie

 

Az olimpikon a rövid próbatétel után a sajtó képviselőinek is beszámol a tapasztaltakról.

 

A látogatás időpontja: 2016. január 22. (péntek) 12:30.

 

Helyszíne: A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségének XX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága. Budapest, XX. kerület, Vörösmarty u. 13-15. Gépkocsival az Ady Endre utca felől lehet behajtani.

 

A fenti eseményre a szerkesztőség munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek!

 

 

Budapest, 2016. január 18.

Kisdi Máté tű. fhdgy.

Szóvivő

06 20 36 105 50

 

Közlemény

 

Kedd reggelig havazásra kell számítani a fővárosban
 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedd reggelig Budapesten és az agglomerációs területeken havazásra kell számítani. Az utak havasak, hókásásak, síkosak lehetnek, különös tekintettel a budai hegyvidéki kerületekben nehezedhetnek a közlekedés feltételei. Kérjük, hogy aki teheti, ne induljon útnak autóval!

 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint reggel hat órakor életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat, azaz mintegy nyolcvan téli célgép dolgozik a hó eltakarításán és a főváros útjainak síkosságmentesítésén.

Első ütemben az 1200 kilométer hosszú főútvonal-hálózaton végzik el ezt a munkát.  Legfontosabb a hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2., 6., 10., és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszainak a megtisztítása, ezután kerülnek sorra az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, az autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, valamint a kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak.

A munkavégzést nehezíti a -9 Celsius fok hideg, mivel a hintőanyag lassabban fejti ki olvasztó hatását.

A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés. A mellékutak havasak, ezért az autósoktól ezeken a helyeken fokozott figyelmet, körültekintő közlekedést kér a társaság. Kézi erővel a járdákat, közforgalmú lépcsőket és a gyalogátkelők környezetét síkosságmentesítik.

Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy a járdák takarítása és szórása az ingatlantulajdonosok kötelessége.

Igazgatóságunk arra kéri a lakosságot, hogy a téliesre fordult időjárásra tekintettel csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék is. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt  tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni.

Kérjük, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashat. Kérjük figyeljék közleményeinket.

 

Sajtómeghívó

 

Ünnepséget szervez a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság annak alkalmából, hogy 120 éves a Gróf Széchenyi Ödön által alapított Fővárosi Tűzoltóság központi épülete, s egyúttal működésének 145 éves jubileumát ünnepli a fővárosi hivatásos tűzoltóság.

A jubileumi ünnepséget Igazgatóságunk november 17-én 9.00 órától 10.00 óráig Budapesten, a VIII. kerületi Dologház utca 1-3. szám alatti, 120 éves központi laktanyában tartja.

A megemlékezés sajtó-nyilvános, amelyre tisztelettel várjuk szerkesztőségük munkatársát.

Az eseményen díszvendégként részt vesz Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

A rendezvényen részt vesz Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, az ünnepség elöljárója, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Rajnai Attila, a BM Heros vezérigazgatója és Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A rendezvényen Tarlós István a fővárosi önkormányzat támogatását jelenti be, míg Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy főigazgató, két új tűzoltó gépjármű kulcsait adja át Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok igazgatónak.

 

Az esemény helyszíne: 1081 Budapest, Dologház u. 1-3. II. emelet, Gróf Széchenyi Ödön terem.

Az esemény időpontja: 2015. november 17, délelőtt 9.00 órától 10.00 óráig.

Kérjük a tisztelt szerkesztőségeket, készüljenek fel arra, hogy a teremben a statívok számára kijelölt terület és a pódium között mintegy 25 méter távolság van.

 

Megjelenésükre feltétlenül számítunk!

 

Kisdi Máté tű főhadnagy szóvivő

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

06 20 36 105 50

 

Budapest, 2015. november 12.

 

 

Sajtómeghívó

2015.11.11.

Tisztelt Szerkesztőség!

Igazgatóságunk a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt.-vel tart közös sajtótájékoztatót 2015/2016. évi téli felkészüléséről, amelyre tisztelettel meghívjuk szerkesztőségük munkatársát. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai igazgató- helyettese képviseli.

 

 

A sajtótájékoztatót Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai igazgató-helyettese, valamint Nagy László, az FKF Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese tartja közösen.

 

Helyszín: FKF Nonprofit Zrt. Dél-budapesti Gépi Úttisztítási Üzemegység, Budatest XXI. kerület Szállító utca 2.

 

Időpont: 2015. november 11. (szerda) 12 óra

Kérjük, hogy a fenti eseményről tájékoztassa a közvéleményt!

Megtisztelő jelenlétükre feltétlenül számítunk!

 

Tisztelettel:

 

Kisdi Máté tű főhadnagy szóvivő

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

06 20 36 105 50

 

2015. november 10.

 

Sajtómeghívó

Katasztrófavédelmi komplex gyakorlat

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság két napos komplex katasztrófavédelmi gyakorlatot tart a IX. kerületi Csont utca 1. szám alatt, amely 2015. november 8-án sajtónyilvános. A gyakorlat célja, hogy az önkéntesekből álló Budapest Mentőszervezet nemzeti minősítő vizsgát tegyen. A gyakorlat során bemutatja, hogy a katasztrófavédelem irányítása alatt miként tud végrehajtani egy komplex, több helyszínen zajló veszélyhelyzet-kezelési, mentési műveletet. A gyakorlat célja egyben, a téli és honvédelmi felkészülés, amelynek része az új autópálya elemek bontása.

A gyakorlat arra a feltételezett helyzetre épül, hogy a főváros közelében földrengés pusztít. A földmozgás miatt a város több pontjára kell egy időben több mentőegységet riasztani. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság beveti a HUSZÁR központi rendeltetésű önkéntes mentőcsoportot, valamint a Budapest Mentőszervezetet. A két mentőszervezet egy közös helyszínen, együttesen mutatja be a mentési munkákat. Tíz látványos mentési feladatot fognak végrehajtani a gyakorlat során, mint például keresőkutyás személykeresést, kötéltechnikai rendszerrel magasból mentést, melegedő- és szükségszálláshelyek berendezését, romkutatást, légi felderítést, árvízi védekezést, tűzoltást vagy éppen útakadály-bontást.

A 36 órásra tervezett szakmai felkészülésen 30 különböző önkéntes, civil és karitatív egyesület és szervezet lesz jelen. A komplex gyakorlaton ötszáz önkéntes vesz részt.

A több helyszínen zajló szakmai felkészülésnek hat szakasza lesz sajtónyilvános délelőtt 10 órától 12 óráig, mint a romkutatás, a magasból mentés, a keresőkutyás gyakorlat, az árvízi védekezés és a tűzoltás.

November 8-án 12 órakor dr. Domokos Péter Budapest Főváros Kormányhivatalának igazgatója, Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és a Budapest Mentőszervezet elnöke, Bakai Kristóf tart sajtótájékoztatót a komplex gyakorlatról.                                                                                            

A gyakorlat helyszíne: IX. kerület, Csont utca 1.

A gyakorlat nyilvános ideje: 2015. november 8, délelőtt 10.00 és 12 óra között.

Kérjük, hogy a fenti eseményről tájékoztassa a közvéleményt!

Kisdi Máté tű főhadnagy szóvivő

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

06 20 36 105 50

 

                                                                   

                                                                                       

Sajtómeghívó

Október 15-én elindul a fűtési szezon. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. 2015. október 16-án sajtótájékoztatót tart annak érdekében, hogy a fővárosi lakosságot tájékoztassa a kémény- és tüzelőberendezések használata során fellépő veszélyekről.

A sajtótájékoztatót Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Kovács Balázs, a FŐKÉTÜSZ Kft. ügyvezető igazgatója tartja.

Sajtótájékoztató ideje:  2015. október 16. (péntek)  10:00 óra

Sajtótájékoztató helyszíne:       Budapest, XIII. kerület Újpesti rakpart 5. szám alatti társasház, tető

 

Megjelenésére feltétlenül számítunk!

Tisztelettel:

 

Kisdi Máté tű főhadnagy szóvivő

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

06 20 36 105 50

2015.október 13.

 

A fűtés is lehet veszélyes

(2015. október 1.)
Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülék nem rendeltetésszerű használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a műszaki felülvizsgálat vagy ellenőrzés elmulasztása. Bár a hűvösebb időben egyre több otthonban kezdenek el fűteni, még nem késő a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő-fűtőberendezéseket és az égéstermék-elvezető rendszereket .

A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek, az elzáródott kéményből pedig a káros anyagok visszaáramolhatnak. Ezek a veszélyforrások a megfelelő használattal teljesen kiküszöbölhetőek!

A szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-fűtőberendezések meghibásodhatnak. A zárt térbe visszajutó gázok, így a szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az ott tartózkodókra. A rosszul bekötött eszköz gyakrabban meghibásodhat, azt gyakrabban kell javítani és rövidebb idő alatt tönkremegy, ráadásul jóval több pénzt kell ráfordítani. Mindez megelőzhető, ha megfelelő minőségű termékeket vásárolunk, a tervezést és a kivitelezést pedig valódi szakember végzi el!

A műszaki felülvizsgálat és ellenőrzés fontos feltétele a fűtési rendszer biztonságos működtetésének, hiszen időben kiderül, ha valamilyen karbantartási vagy javítási munkára van szükség. Ezt a munkát is minden esetben bízzuk szakemberre. A fűtési rendszer valamennyi elemét ellenőriztetni kell az előírás szerinti időszakonként!

 

 

Sajtóközlemény

A lakossági riasztó-tájékoztató végpont /MoLaRi/ hangos üzemű próbájára kerül sor a Budapest több kerületében szeptember 7-én délelőtt 11 órai kezdettel

 

A MoLaRi rendszer a veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól ad korai tájékoztatást a lakosság részére. Egy esetleges katasztrófa-esemény bekövetkezésekor a rendszer az esemény jelzésén felül a követendő magatartási szabályokról és a fontosabb tudnivalókról (közlekedési rend, ellenőrzés, egyéni védelem) képes informálni az érintett lakosságot.

 

A MoLaRi rendszer telepített lakossági riasztó alrendszerének akusztikus próbájára kerül sor Budapesten, a IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI. és XIX. kerületekben. Összesen 158 végpont próbája fog megtörténni.

Az akusztikai próba során a „Figyelem, ez a lakossági tájékoztató és riasztó rendszer akusztikus próbája. 1,2,3,4,5,1,2,3,4,5.” közlés összesen két alkalommal hangzik el. A próba, az étintett területen található szirénák egyidejű megszólalásával és „A próbának vége. A próbának vége.” hangjelzéssel fejeződik be.

A próba ütemezetten kerül lebonyolításra, szeptember 7-én hétfőn délelőtt 11 órai kezdettel kerül sor.

A 2015. évben tartandó szirénapróbák időpontjai:

 

Indítás időpontja

Kiadandó jel

2015

február

2

11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2015

március

2

11:00

Hangos üzemű (teljes körű) próba

2015

április

13

11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2015

május

4

11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2015

június

1

11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2015

július

6

11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2015

augusztus

3

11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2015

szeptember

7

11:00

Hangos üzemű (teljes körű) próba

2015

október

5

11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2015

november

2

11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

2015

december

7

11:00

Csökkentett üzemű (morgató) próba

 

A Csökkentett üzemű (morgató) próbánál a következő szöveg, illetve jelzés hangzik el:

 Szöveges rész:

 „Figyelem,  ez próba,  figyelem ez próba!

Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!”

 a szöveges rész elhangzása után azonnal következik a szirénajelzés:

„Morgatópróba” jelzés sugárzása

A próba során alkalmazott jelzés első részében 6 másodperces időtartamban mély tónusú felfutó hangjelzés szól, majd a jel lefutása következik.

 Szöveges rész:

„A próbának vége,  a próbának vége!”

A Hangos üzemű (teljes körű) próbánál a következő szöveg, illetve jelzés hangzik el:

szöveges rész:

„Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba!  Most a katasztrófariadó jelzését hallják”

A szöveges rész elhangzása után azonnal következik a  szirénajelzés:

„Katasztrófariadó” jelzés kiadása

Két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

Szöveges rész:

„Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba!

Most a veszély elmúlt jelzést hallják”

A szöveges rész elhangzása után azonnal következik a  szirénajelzés:

„Veszély elmúlt” jelzés kiadása

Kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

 A szirénajelzés elhangzása után azonnal következik a szöveges rész:

„A próbának vége!  A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

 

Figyelmüket és megértésüket köszönjük.

 

 

Sajtómeghívó

 

Katasztrófavédelmi Gyermeknap

Május 31-én Katasztrófavédelmi Gyermeknapot tart a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság délelőtt 10 órától délután 16 óráig az Igazgatóság valamennyi laktanyájában. A program célja a gyermekek, rajtuk keresztül pedig a családok biztonságérzetének növelése, a hivatásos és önkéntes katasztrófavédelmi szervezetek mindennapi tevékenységének és életének bemutatása, illetve a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat népszerűsítése.

A rendezvényen valamennyi fővárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság, katasztrófavédelmi őrs részt vesz, így minden budapesti tűzoltólaktanya várja az érdeklődőket. A tűzoltó laktanyák címjegyzéke az alábbi linken érhető el:

http://www.fovaros.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=hivatasos_tuzoltosagok

Budapesten a Katasztrófavédelmi Gyermeknapot május 31-én délelőtt 10 órakor Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitja meg a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon.

A megnyitó helye: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság (1081 Budapest, Dologház utca 1-3).

A megnyitó időpontja: május 31, délelőtt 10 óra

A Katasztrófavédelmi Gyermeknapon a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok, katasztrófavédelmi őrsök, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek bemutatják készenléti szereiket, szakfelszereléseiket. A nyílt nap keretében 11, 13 és 15 órakor a tűzoltók próbariasztást tartanak. A parancsnokságokon bemutató termek, kiállítások, emlékszobák is várják a vendégeket.

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

 

Budapest, 2015. május 21.

 

 

 

 Ügyfélfogadási szünet Szent Flórián napján

 

Szent Flórián napja, május 4-e a katasztrófavédelem hivatásos állományának ünnepe, a katasztrófavédelmi szervek hivatásos, kormánytisztviselői, közalkalmazotti és munkaviszonyban foglalkoztatott állományának munkaszüneti napja. Az ünnepnapra való tekintettel a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hatósági osztályán, kirendeltségein, tűzoltó-parancsnokságain és őrsein május 4-én (hétfőn) az ügyfélfogadás szünetel.

A munkaszüneti nap a hivatali munkaidőben dolgozó állományt és az ügyfélfogadás rendjét érinti. A huszonnégy órás készenléti szolgálat ellátása ezen a napon is folyamatos, a fővárosi műveletirányítási központba, a 105-ös segélyhívó telefonszámra érkező lakossági bejelentések, segélyhívások kezelése ebben az időszakban is változatlan rendben történik.

 

 

Sajtómeghívó

 

                         V. Tűzoltó- és Rendőrnap a Városligetben

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idén is együtt ünnepel a katasztrófavédelem és a rendőrség. Idén ötödik alkalommal tartja meg a két szervezet a közös tűzoltó- és rendőrnapot a Városligetben. Az egyenruhások az egész napos családi programokkal tarkított rendezvényen emlékeznek meg védőszentjeikről, Szent Flóriánról és Szent Györgyről.

Az esemény kezdési időpontja: 2015. április 25. (szombat) 9:30

Az esemény helyszíne: Budapest, Városliget

A népligeti tűzoltónap a már hagyománynak számító tűzoltójárművek felvonulásával kezdődik. A konvoj az óbudai Flórián térről indul, majd a Fő utcán, a Lánchídon és az Andrássy úton keresztül a Hősök terén át jut el a Városligetig. A felvonuló tűzoltógépjárművekről a Hősök terén lehet képeket készíteni, ahová várhatóan 9 órakor érkezik a konvoj.

A rendezvényen belül 11 órakor, a több mint négyszáz tagot számláló Budapest Önkéntes Mentőszervezet ünnepélyes eskütételére kerül sor.

Akik szombaton ellátogatnak a ligetbe, azok gazdag zenei kínálat mellett tanúi lehetnek látványos tűzoltási, roncsvágási és alpintechnikai bemutatónak, amit a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói mutatnak be.

A katasztrófavédelem tűzoltó egységei mellett, a rendőrség és a honvédség is tart bemutatókat.

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az látottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

Budapest, 2015. április 24.

 

                                                                                                                     

 

Közlemény

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatásul közli, hogy a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvényben és a kapcsolódó jogszabályokban meghatározott tűzmegelőzési, tűzoltási, valamint műszaki mentési feladatok hatékony végrehajtása céljából a 3/2013. BM OKF Főigazgatói utasítás szerint, 2013. május 3-án a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (a továbbiakban: FKI) Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség X. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága (a továbbiakban: X. ker. HTP) és a Kőbányai „WOLF” Önkéntes Tűzoltó Egyesület (a továbbiakban: ÖTE) között létrejött együttműködési megállapodást 2015. február 23-i hatállyal felmondja.

 

Az elmúlt időszakban felmerült működési problémákat a X. ker. HTP folyamatos egyeztetési szándéka mellett az ÖTE nem tudta megoldani, vállalt kötelezettségeit nem tudta teljesíteni, ezért került sor az együttműködési megállapodás felmondására. Figyelemmel erre, az ÖTE a továbbiakban tűzoltásban és műszaki mentésben nem vehet részt.

 

Sajtóközlemény

2015.február 7.

Évértékelő értekezlet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

 

Február 5-én tartotta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a 2014-es évet értékelő tiszti értekezletét. A rendezvény elöljárója Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója volt. Az értekezleten az igazgatóság vezetői és tiszti állománya mellett részt vettek a társ- és együttműködő szervezetek és a szakmai szövetségek vezetői, képviselői.

 

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szerint a 2014-es évben több jelentős esemény és eredmény jellemezte az igazgatóság életét. A júliusi Kodály köröndi palotatűz vagy a december elsejétől negyedikéig tartó, Budát sújtó ónos jegesedés kárelhárítási munkálatai nagy nyilvánosságot kaptak a médiában. Szintén meghatározó eseménye volt a 2014. évnek a 458 fő önkéntes együttműködési gyakorlata a IX. kerületben, a MOLARI-rendszer kiépítése, próbaüzeme, vagy a vízügyi hatósági jogkör átvétele.

A dandártábornok szintén hangsúlyos eseményként említette a PAJZS-rendszer bevezetését a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveletirányításán. A technikai fejlesztések között kiemelte az új, magasból mentő szerek érkezését, valamint azt, hogy eddig hat új összkerékhajtású személygépjárművel bővült az igazgatóság autóflottája. Az elismerések mellett sem ment el szót nélkül az igazgató. Amint mondta, méltán büszke lehet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra, hogy a BM OKF Országos Pontszerző Bajnokságán első helyet ért el, valamint az Év Katasztrófavédelmi Őrse kitüntető címét a Belvárosi Katasztrófavédelmi Őrs nyerte el.

Az igazgató az egyes szakterületeket külön-külön is értékelte. A tűzoltási műveleti tevékenységről elmondta: 2014-ben 12.103 riasztás hajtott végre az igazgatóság. Bár a riasztások száma nőtt a tavalyi évhez képest, a szervezet költséghatékonyabban működik, hiszen sikerült a riasztott gépjárműfecskendők számát, valamint a vonulási költségeket visszaszorítani. A technikai fejlettségnek, a jogi szankció lehetőségének, valamint az ügyeletesek felkészültségének köszönhetően jelentősen csökkent a szándékosan megtévesztő jelzések száma. Tavaly mindössze 35 ilyen jelzés érkezett, ami az összes riasztások számának mindössze 0,29 százalékát teszik ki.

A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatot összesen 545-szer riasztották kiemelt káresetekhez, míg a Katasztrófavédelmi Mobil Labor 217 riasztást kapott.

A tűzvizsgálati eredményekből kiderül, hogy a legtöbb vizsgált tűzeset oka a nyílt lángra vezethető vissza, míg az elektromos tüzek száma egyértelműen csökkent.

Az országosan is egyedülálló Készenléti Egészségügyi Szolgálat – azaz a Tűzoltó Doktorszolgálat – 635 esetnél nyújtott orvosi segítséget.

Az igazgató sikertörténetnek nevezte a speciális szállító jármű üzemeltetését. Mint ismeretes, ezt az egységet Budapest Főváros Önkormányzatával közösen működteti az Igazgatóság. A szállító jármű tavaly 524 riasztást kapott, ebből 130 esetben kimondottan a tűzoltói beavatkozást támogatta.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek munkája is hangsúlyt kapott a beszámolóban. Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Pilisborosjenő és Solymár önkéntes tűzoltói például önálló beavatkozásaikkal közel 3 millió forintot takarítottak meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak.

A különleges szereknél az igazgató a tűzoltó hajó munkáját is hangsúlyozta, hiszen vízi veszélyesáru-szállítás ellenőrzésében 87 alkalommal vett részt a Szent Flórián tűzoltóhajó és legénysége, míg 29 esetben vonultak különböző káresetekhez.

A polgári védelmi szakterületnél az igazgató az új típusú árvízvédelmi tervezést emelte ki, hiszen a 2013-as dunai árvíz óta a védműveket 950 centiméteres vízállásra kell elkészíteni. A szakterület 19 tárgykörben 2082 ellenőrzést hajtott végre az elmúlt évben. Nemzeti Minősítő Gyakorlaton vettek részt a kirendeltségi mentőszervezetek tagszervezetei. November 8-án komplex együttműködési önkéntes gyakorlatot tartott a főváros – szó szerint földön, vízen, levegőben. 458 fő vett részt a gyakorlatban 76 technikai eszközzel különböző helyszíneken.

Az iparbiztonsági szakterületről szólva a tábornok kiemelte, hogy 13 felső, 24 alsó és 43 küszöb alatti üzem van a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén, ezzel összesen 80 veszélyes ipari üzemet tart nyilván az igazgatóság. Az elmúlt esztendőben több mint 4990 veszélyesáru-szállítás ellenőrzést hajtott végre a szakterület.

A hatósági szakterület 2014-ben 33.748 üggyel foglalkozott, ezek közül a szeptembertől új elemként érkezett vízügyi hatáskör több mint 5000 ügyiratot számlált. Az igazgatóság 9670 elsőfokú eljárást indított, amelyből csupán 62 ügy, azaz 0,64 százalék került másodfokra, és ezen eljárások közül 42-t jóváhagytak.

2014-ben 18.804 ellenőrzést hajtott végre az FKI Ellenőrzési Szolgálata. A szolgálat valamennyi szervezeti eleménél végzett témavizsgálatot, revizori cél-, utó- és vezetői ellenőrzéseket.

Az igazgató elismeréssel szólt a Humán Szolgálat által elvégzett feladatokról is. Kihívás elé állítja a humán szakterületet a Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Központ tevékenysége. Több mint tizenegyezer orvos-betegtalálkozó történt meg, míg 3342 pszichológiai szűrő vizsgálatot hajtottak végre, és 51 munkabalesetet vizsgáltak ki.

Az FKI Hivatalhoz 2014. évben 2167 ügyfélszolgálati megkeresés érkezett, és 523 bejelentéssel, panaszüggyel kellett foglalkozni. A közérdekű bejelentések közül 173 volt megalapozott.

Az igazgatóság idei célkitűzései között Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok egyebek mellett a minőségi munkavégzést, az állomány stabilizálását, a költséghatékonyság további javítását, valamint az őrsprogram folytatását említette.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkáját Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, főigazgató értékelte. Emlékeztetett, hogy az FKI kisebb létszámmal, de szélesebb feladat- és hatáskörökkel működik, mint a korábbi három jogelőd szervezete. Az ország fővárosának, politikai és gazdasági centrumának, Budapest koncentrált lakosságának védelme, egyedi, máshoz nem hasonlítható feladat, ami óriási felelősséget ró a szervezetre. Az FKI ezt a felelősséget átérezve 2014-ben betöltötte a szerepét, felkészült állománya révén színvonalas munkát végzett.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy az idei évben tovább kell az integrált gondolkodásmódot erősíteni, hiszen „egy szervezet van, egy kötelesség és egy csapat”. Kiemelte a pontos prognózis készítésének fontosságát, amivel az igazgatóság mintegy előre lát, és ezzel előre meg tudja határozni mind a feladatokat, mind azok végrehajtásának menetét, és modellezni tudja a várható eredményeket is. A főigazgató végül gratulált a 2014-ben elvégzett munkához.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, főigazgató beszédét követően Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok zárta az értekezletet. Megköszönte a megjelent társ- és együttműködő szervezetek, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának munkáját, ugyanezt az együttműködési készséget és szakmai aktivitást kérve az előttünk álló esztendőre.

 

 

 

KÖZLEMÉNY

Estétől komoly havazás nehezítheti a közlekedést

Kezdetben a Dunántúlon, vasárnaptól a Dél-Alföldön is erős havazásra kell számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombat este a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben kezdődik havazás, ami éjszaka az egész Dunántúlra, illetve az ország középső és a déli megyéire is átterjed.

Holnap estig a Dunántúl nyugati és déli részén 15 centimétert meghaladó hóréteg alakulhat ki, a Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön 5-15 centiméter várható. A főváros környékén néhány centiméternyi csapadék hullhat. A havazást helyenként erős szél is kísérheti, a legerősebb széllökések elérhetik a 70 kilométer/órát.

A téliesre fordult időjárásra tekintettel csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téligumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék is. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt  tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni.

Szlovéniában szintén komoly havazás várható, az ottani hatóságok jelzése szerint szombatról vasárnapra virradó éjszaka. Az autópályákon fennakadások fordulhatnak elő, helyenként forgalomkorlátozásra kerülhet sor, ezért arra kérjük a teherautóval, illetve kamionnal közlekedőket, hogy útjukat még szombat este előtt fejezzék be.

Kérjük, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashat. Kérjük figyeljék közleményeinket.

Budapest, 2014. december 27.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 

 

 

 

KÖZLEMÉNY

Lehűlés, havazás és szél várható az elkövetkezendő napokban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól erős lehűlés várható az országban, hideg, szeles idő és több helyen havazás kíséretében. A legtöbb hó a Dunántúl déli-délnyugati részén várható, ott 10-15 centiméter vastag hóréteg is kialakulhat, de akár ennél több is hullhat a térségben.

A jelenlegi számítások alapján másutt 10 centiméternél kevesebb hó eshet, a főváros térségében, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön legfeljebb néhány centiméter várható. Hétfőtől már csökken a felhőzet, a későbbi napok során inkább lokális hózáporok kialakulására van esély.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet vasárnap -1 és -6 Celsius-fok között alakul, kedden és szerdán -6 és -11 Celsius-fok között várható, sőt a derült, havas területeken akár -15 Celsius-fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti +2 és -2 Celsius-fokról szerdára -2, -7 Celsius-fok közé csökken.

Vasárnap és hétfőn délelőtt viharos (45-70 kilométer/órás) lesz az északi, északkeleti szél, amely elsősorban a hóesés által érintett dunántúli tájakon, valamint a Tiszántúl déli felében okozhat hófúvást. Az útba indulók feltétlenül tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Kérjük, hogy a téli időjárással kapcsolatban kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashat. Kérjük figyeljék közleményeinket!

Budapest, 2014. december 26.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 

 

 

 

 

SAJTÓMEGHÍVÓ

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a XII. kerület önkormányzata sajtótájékoztatót tart Budapesten, a XII. kerületben, a Hollós utca 5. szám alatt délután 13 órakor.

A sajtótájékoztató témája a rendkívüli időjárási viszonyok miatt kialakult XII. kerületi helyzettel kapcsolatos eddigi és tervezett intézkedések ismertetése, valamint a lakosság tájékoztatása az aktuális helyzetről.

A sajtótájékoztatót Pokorni Zoltán, a XII. kerület Hegyvidék polgármestere, Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője és Varga Ferenc tű. dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tartja.

A sajtó munkatársainak megjelenésére feltétlenül számítunk.

Budapest, 2014. december 02.

Tisztelettel:

 

Kisdi Márk Máté

tűzoltó főhadnagy

szóvivő

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Ónos eső a Fővárosban – az első 24 óra eseményei

Több mint háromszáz fő vett részt az eddigi kárfelszámolásokban

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltó egységei és az önkéntes tűzoltó egyesület tagjai közel 200 bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 folyamatosan kerül felszámolásra. Jellemző események fakidőlés, ágleszakadások, vezetékszaladások. A műveletekben az FKI részéről összesen 35 tűzoltógépjármű vett részt összesen 161 fővel, a rendőrség részéről összesen 45 fő, valamint a Nagykovácsi, Rózsadombi, Zuglói, Hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület összesen 18 fővel és négy önkéntes mentőszervezet összesen 31 fővel, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 fővel, az ELMŰ Nyrt. a fővárost érintő régiókban 20 fővel segítette a hivatásos szervek munkáját.

A szélsőséges időjárással kapcsolatosan öt közlekedési baleset történt. A közlekedési balesetek során személyi sérülés nem történt.

Varga Ferenc tű. dandártábornok, igazgató vezetésével Helyszíni Operatív Törzs a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai objektumban az FKI Operatív Törzs kezdte meg működését. A XII. kerületi Helyi Védelmi Bizottság is összehívásra került.

A XII. kerületben kettő befogadó hely került megnyitásra, a Jókai Klub (Hollós u. 5.) és a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola (1125 Budapest, Diana u. 4.) melyet összesen 23 fő vett igénybe.

A rendkívüli időjárás miatt elektromos vezetékek is megrongálódtak a kidőlt fák, a leszakadó ágak miatt. Emiatt a fővárosban közel 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoztak, de  még mindig lehetnek áramkimaradások.  A Kispesti Hőerőmű rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentet hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.

A XII. kerületben 11, a II. kerületben 3 útlezárás van érvényben.

Lezárási pontok 2014. december 02-án 6 órakor,

a XII. kerületben:

  1. Eötvös utca - Karthauzi utca
  2. Tündér utca - Hableány utca
  3. Mártonhegyi utca - Költő utca
  4. Eötvös utca - Konkoly Thege Miklós utca
  5. Budakeszi út - Árnyas utca
  6. Csillagvölgyi út - Béla Király utca
  7. Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló)- Eötvös utca
  8. Nagykovácsi út - Hűvösvölgyi út
  9. Konkoly Thege Miklós utca - Magas úti lejtő
  10. Diana utca  – Költő utca
  11. Irhás-árok

a II. kerületben:

  1. Budakeszi út – Labanc utca
  2. Budakeszi út –Árnyas utca
  3. Nagykovácsi körforgalom Budakeszi út felé

Jelenleg az FKF Zrt. több géppel dolgozik a főváros útjain, a tűzoltó egységek folyamatosan számolják fel a bejelentett káreseményeket.

Budapest, 2014. december 02.

Kisdi Máté tű. főhadnagy

szóvivő

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Folyamatosan dolgoznak a fővárosi tűzoltók

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Fővárosban ma éjszaka és holnap a reggeli órákig, 10-15 milliméternyi csapadék hullhat. Ma éjfélig ónos eső, eső, a reggeli órákig havazás, havas eső várható. Akár 5-10 cm friss hó is hullhat Budapest magasan fekvő területein.

A Budakeszi utat a Kuruclesi útig járhatóvá tették a szakemberek. Az Árnyas útig csak azokat engedik közlekedni, akiknek ott található a lakhelyük. A Budakeszi út Árnyas úttól felfelé vezető szakaszát a hatóságok holnap reggelig lezárták. A Szanatórium utca Budakeszi felől közelíthető meg.

Igazgatóságunk kéri, hogy a Budakeszi lakosok és az ott élők, ne a Budakeszi úton, hanem Budaörs felől közelítsék meg a Fővárost.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) arra kéri a magasabban fekvő területen élőket, hogy folyamatosan tájékozódjanak az útviszonyokról és a veszélyeztetett területen lakók, csak akkor induljanak útra, ha az feltétlenül szükséges.

Ma este 21 óra 30 percig az FKI Műveletirányítására több mint 1000 telefonos bejelentés érkezett, főleg a II. és XII. kerületekből. Közel 200 helyszínen avatkoztak be a tűzoltók.

A fővárosi hivatásos tűzoltók, a Pesthidegkúti, a Rózsadombi, a Nagykovácsi ÖTE és a Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület tagjai, az erdészet munkatársai, az FKF Zrt. szakemberei egész éjjel dolgozni fognak a károk elhárításán.

Budapest, 2014. december 01.

Kisdi Máté tű. főhadnagy

szóvivő

 

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A lakossági riasztó-tájékoztató végpont /MoLaRi/ hangos próbájára kerül sor a Főváros több kerületében

A MoLaRi rendszer a veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól ad korai tájékoztatást a lakosság részére. Egy esetleges katasztrófa-esemény bekövetkezésekor a rendszer az esemény jelzésén felül a követendő magatartási szabályokról és a fontosabb tudnivalókról (közlekedési rend, ellenőrzés, egyéni védelem,stb.) képes informálni az érintett lakosságot.

A MoLaRi rendszer telepített lakossági riasztó alrendszerének akusztikus hangnyomás ellenőrző méréseire kerül sor Budapesten, a X., XIV. és XVI. kerületekben. Összesen 158 végpont ellenőrzése fog megtörténi decemberben. A szakemberek egyszerre két mérési ponton értékelik rendszer működését.

Az akusztikai próba hang „Figyelem, ez a lakossági tájékoztató és riasztó rendszer akusztikus próbája. 1,2,3,4,5,1,2,3,4,5.” összesen két alkalommal hangzik el. Amikor egy területen befejeződnek a mérések, minden addig érintett sziréna megszólal, amely a próba végét jelenti. Ekkor „A próbának vége. A próbának vége.” hang fog elhangozni.

A mérések ütemezetten kerülnek lebonyolításra, reggel 8 és délután 16 óra közötti időszakokban, az alábbiak szerint:

  • December 12-én a X. kerületben,
  • December 11-én a X., XIV. és XVI. kerületekben,
  • December 18-án a XIV. és XVI. kerületekben.

Budapest, 2014. november 27.

Kiss Norbert tű. hadnagy

FKI szóvivő helyettes

 

SAJTÓMEGHÍVÓ

Országos Lépcsőfutó Bajnokság

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság november végén ismét megrendezi az Országos Lépcsőfutó Bajnokságot a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjében.

A megméretésen, a beavatkozások közben, a tűzoltókra váró speciális fizikai igénybevétel modellezése történik versenyszerű körülmények között. A versenyre jelentkező tűzoltóknak teljes védőfelszerelésben, bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben, valamint acélpalackos légzőkészülékkel kell felfutniuk a Nagyvárad téri épület huszonharmadik emeletére. . A védőeszközök tömege mintegy harminc kilogramm, a jelentkezők párban, vagy egyénileg indulnak a versenyen.

A rendezvény helyszíne:

   Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömb

                              1085 Budapest, Üllői út 26.

Időpontja: 

     2014. november 29. (szombat) 08:00-13:00

                   Eredményhirdetés 13:45

                             

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívjuk,

egyben kérjük, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

 

További információért Kiss Norbert tű. hadnagyot, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő helyettesét hívhatja a 0620/36-105-50-es számon.

Budapest, 2014. november 27.

Kiss Norbert tű. hadnagy

FKI szóvivő helyettes

 

 

Sajtómeghívó

Katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlat

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtónyilvános katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot tart 2014. november 8-án 9 órától a IX. kerületi Csont utca 1. szám alatt. A bemutatóval egybekötött gyakorlat célja, hogy a hivatásos és önkéntes állomány bemutassa, miként tud együtt végrehajtani egy komplex, több helyszínen zajló veszélyhelyzet-kezelési, mentési műveletet.

A gyakorlat arra a feltételezett helyzetre épül, hogy egy összetett katasztrófahelyzet áll elő a fővárosban, amelynek a felszámolásához a hivatásos erők segítségül hívják az önkénteseket.

Az egynaposra tervezett szakmai felkészülésen 28 önkéntes egyesület és szervezet lesz jelen, feladatuk lesz mások mellett a mélyből mentés, a kutatás-felderítés, melegedő- és szükségszálláshelyek berendezése, kötéltechnikai rendszerrel történő mentés, de a gyakorlatban olyan egyesületek is részt vesznek, amelyek kutyás kereső-kutató feladatot látnak majd el, vagy éppen víz alatti búvárfeladatokat végeznek.

Az együttműködési gyakorlaton mintegy ötszáz ember vesz részt. A több helyszínen zajló szakmai felkészülésnek három szakasza lesz sajtónyilvános.

Reggel 9 óra 30 perckor műszaki mentés zajlik: az önkéntesek erőgépe egy „hóakadálytorlaszt” távolít el, a tűzoltók ezután kezdhetik meg a műveletet. A gyakorlat forgatókönyvében vázolt szituáció szerint a polgárőr- és egyéb, civilekből álló egységek bevonásával mentik ki a hótorlaszok fogságába esett embereket. Tíz órától pincerendszerbe szorult embereket szabadítanak ki a mentőerők, míg 11 órától egészségügyi sátor működtetését lehet megtekinteni, ezzel egy időben egy többemeletes épület felső szintjéről mentenek ki túlélőket kutyás keresést követően, alpintechnikai módszerekkel.

A sajtónyilvános eseményt Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója 9 órakor nyitja meg, majd a sajtó képviselői szervezett formában, sorrendben tudják megtekinteni az eseményeket.

                                                                                                 

A gyakorlat helyszíne: IX. kerület, Csont utca 1.

A gyakorlat nyilvános ideje: 2014. november 8., délelőtt 9.00 és 11.30 között.

Kérjük, hogy a fenti eseményről tájékoztassa a közvéleményt!

 

                                                                   

                                                                                                      Kisdi Máté tűzoltó főhadnagy

                                                                                                      szóvivő

                                                                                                      06 20 36 105 50

 

Sajtóközlemény

Kéménytűz, füst és szén-monoxid-mérgezés – mindez megelőzhető

 

Budapesten 2013. október 1. és 2014. október 6. között százharmincegy szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esethez kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak. Az említett időszakban hatvanhárman szenvedtek szén-monoxid-mérgezést. Idén csak szeptember 1. és október 6. között tizenöt alkalommal kellett vonulniuk az igazgatóság tűzoltó egységeinek: hat ember,– köztük egy gyermek – került kórházba mérgezéssel. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál rendelkezésre álló adatok szerint a vizsgált időszakban egy felnőtt vesztette életét szén-monoxid-mérgezés következtében. A katasztrófavédelem tapasztalatai szerint sok helyen már felszereltek szén-monoxid-érzékelőket, a riasztó eszközök több mint ötven esetben mentették meg a lakásban tartózkodók életét.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A szén-monoxid rendkívül agresszív mérgező gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt. Ha fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni. Ilyenkor a gázkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek.

A tragédiák és balesetek azonban odafigyeléssel, öngondoskodással megelőzhetőek!

A legfontosabb, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát – ezzel máris fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében. Az ellenőrzést szakemberre kell bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása. A szellőző nyílásokat semmilyen esetben sem szabad eltömni, elzárni, és szabad keresztmetszetüket időszakonként ellenőrizni kell.

A balesetek megelőzése érdekében különös gondot kell fordítani a kémények karbantartására is, hiszen a tragédiák gyakori oka a nem megfelelően működő kémény. Budapest területén ez év szeptemberéig csaknem 35 ezer lakásba nem tudott bejutni a kéményseprő, ennyi helyen nem sikerült elvégezni az égéstermék-elvezető időszakos felülvizsgálatát, ellenőrzését. Ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonosával, használójával szemben szükség esetén a tűzvédelmi hatóság eljárást kezdeményez. A tavalyi évhez képest egyébként 20 ezerrel csökkent az ilyen lakások száma.

A kéményseprőipari közszolgáltató a vizsgálatai során 1400 ingatlan égéstermék-elvezetőjével kapcsolatban állapította meg, hogy az közvetlenül veszélyezteti az ott élők élet- és vagyonbiztonságát, a kéményseprők valamennyi esetben értesítették a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságot, amely haladéktalanul megtiltotta az égéstermék-elvezető további használatát a hiányosság megszüntetéséig, illetve annak a hatóság felé történő igazolásáig. Ez a szám is csökkenő tendenciát mutat, hiszen tavaly az égéstermék-elvezetőjével kapcsolatos közvetlen élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető kémények száma megközelítette a kétezret.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az ügyfélpanaszokat csak akkor tudja kivizsgálni, ha azzal az ügyfél előzetesen, dokumentálható módon a Fővárosi Kéményseprőipari Kft-hoz (FŐKÉTÜSZ), korábban bejelentéssel fordult.

Legfontosabb tanácsok:

  • Rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakemberrel szereltesse be, vizsgáltassa felül!
  • Szerezzen be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmezteti Önt!
  • Ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!
  • Rendszeresen szellőztesse a tüzelő- fűtőberendezések helyiségeit!

 

Kisdi Máté tű. főhadnagy

szóvivő

                                                                                                                                      06 20 36 105 50

Sajtóközlemény

 

Lakossági riasztó-tájékoztató végpont /MoLaRi/ áll rendszerbe szeptembertől Budapest nyolc kerületében

 

A MoLaRi rendszer a veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól ad korai tájékoztatást a lakosság számára. Egy esetleges katasztrófa-esemény bekövetkezésekor a rendszer az esemény jelzésén felül a követendő magatartási szabályokról és a fontosabb tudnivalókról (közlekedési rend, ellenőrzés, egyéni védelem, stb.) is képes informálni az érintett lakosságot. A fővárosban az első szirénapróba szeptember 1-jén délelőtt 11 órakor lesz.

Budapesten három veszélyes üzem – CHINOIN Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., EGIS Gyógyszergyár Zrt. – környezetében összesen 52 monitoring és 317 riasztó-tájékoztató végpontot telepítettek. A három budapesti gyógyszergyár egy előzetes tanulmány alapján került a projektbe: az üzem területén megtalálható veszélyes anyagok mennyiségét, fajtáját, üzemen belüli elhelyezkedését, a környezetükben lévő lakott területeket, azok népsűrűségét, az egyes védendő objektumok, tömegtartózkodási helyek távolságát vették figyelembe. A rendszer által érintett üzemek, így a gyógyszergyárak területén is nagyobb mennyiségben vannak jelen mérgező és tűzveszélyes anyagok, és a telephelyek közvetlen környezetében lakott területek vannak.

A MoLaRi-rendszer segítségével riasztható budapesti lakosok száma megközelíti a 190 ezer főt, őket 317 riasztó berendezéssel lehet elérni:

  • IV. kerület: 47 végpont,
  • IX. kerület: 8 végpont,
  • X. kerület: 113 végpont,
  • XIII. kerület: 43 végpont,
  • XIV. kerület: 30 végpont,
  • XV. kerület: 30 végpont,
  • XVI. kerület: 15 végpont;
  • XIX. Kerület: 31 végpont.

Annak érdekében, hogy a lakosság riasztása, tájékoztatása megfelelően megtörténhessen, a rendszer részét képező szirénákat havi rendszerességgel ellenőrizni kell. A riasztó végpontok próbája minden hónap első hétfőjén zajlik, kivételt képeznek azok a napok, amikor erre az időpontra nemzeti, egyházi hivatalos ünnep esik, ebben az esetben a próbák időpontja a soron következő hétfő.

A főváros MoLaRi-val lefedett kerületeiben szeptember 1-jén 11 órakor hangos üzemű (teljes körű) próba lesz, míg október 6-án (11 órakor), november 3-án ( 11 órakor),  és december 1-jén (11 órakor)  csökkentett üzemidejű morgatópróbát hallhat a lakosság.

 

Valós veszélyhelyzet (riasztás) esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés!

 

Valós veszélyhelyzet (riasztás) esetén a sziréna megszólalását követően be kell tartani a közölt magatartási normákat, valamint figyelemmel kell kísérni a katasztrófavédelem kommunikációs felületein közzétett közleményeket.

 

Bővebb információ a WWW.fövaros.katasztrofavedelem honlapon található.

 

Budapest, 2014. augusztus 28.

 

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Folytatódik a szúnyoggyérítés Budapesten.

A III. ütem kezdődik a fővárosban.

Július hetedikén folytatódik a szúnyoggyérítés programja a katasztrófavédelem koordinációja mellett Budapesten. A földi kémiai technológiával 2500 hektárnyi, földi biológiai lárvagyérítés módszerével 500 hektárnyi területen avatkoznak be a szakemberek a második ütemben.

Sem a kémiai, sem a biológiai kezelés nem jelent veszélyt az emberi szervezet számára.
A kivitelezési időpontok az időjárás függvényében változhatnak.

Részletes területadatok:

2014. 07. 07.

 

Térség:

Budapest

Kerület:

Légi kémia terv (ha)

Földi kémiai terv (ha)

Légi biológiai terv (ha)

Földi biológiai terv (ha)

XI.

0

200

0

0

XXII.

0

300

0

0

Összesen:

0

500

0

0

 

 

 

 

 

2014.07.08.

 

Térség:

Budapest

Kerület:

Légi kémia terv (ha)

Földi kémiai terv (ha)

Légi biológiai terv (ha)

Földi biológiai terv (ha)

XXI.

0

250

0

0

XXIII.

0

250

0

0

Összesen:

0

500

0

0

 

 

 

 

 

2014.07.09.

Tervezett

Térség:

Budapest

Kerület:

Légi kémia terv (ha)

Földi kémiai terv (ha)

Légi biológiai terv (ha)

Földi biológiai terv (ha)

III.

0

500

0

0

Vízpart - agglomeráció

0

0

0

500

Összesen:

0

500

0

500

 

 

 

 

 

2014.07.10.

 

Térség:

Budapest

Kerület:

Légi kémia terv (ha)

Földi kémiai terv (ha)

Légi biológiai terv (ha)

Földi biológiai terv (ha)

IV.

0

500

0

0

Összesen:

0

500

0

0

 

 

 

 

 

2014.07.11.

 

Térség:

Budapest

Kerület:

Légi kémia terv (ha)

Földi kémiai terv (ha)

Légi biológiai terv (ha)

Földi biológiai terv (ha)

XIII.

0

250

0

0

XV.

0

250

0

0

Összesen:

0

500

0

0

Budapest, 2014. július 4.

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Tovább folytatódik a szúnyoggyérítési program a fővárosban.

A második ütem is megkezdődött.

A tovább folytatódik a katasztrófavédelem koordinációja mellett, a szúnyoggyérítés Budapesten. A földi kémiai technológiával 2500 hektárnyi, biológiai lárvagyérítés módszerével 500 hektárnyi területen avatkoznak be a szakemberek a második ütemben.

Sem a kémiai, sem a biológiai kezelés nem jelent veszélyt az emberi szervezet számára.

A kivitelezési időpontok az időjárás függvényében változhatnak.

 

Részletes területadatok:

2014. JÚNIUS 30.

Budapest

Kerület

Légi kémia (ha)

Földi kémia (ha)

XI. kerület

-

200

XXII. kerület

-

300

Összesen:

-

500

 

 

2014. JÚLIUS 01.

Budapest

Kerület

Légi kémia (ha)

Földi kémia (ha)

XXIII. kerület

-

500

 Összesen:

-

500

 

 

2014. JÚLIUS 02.

Budapest

Kerület

Légi kémia (ha)

Földi kémia (ha)

III. kerület

-

500

Összesen:

-

500

 

 

 

2014. JÚLIUS 03.

Budapest

Kerület

Légi kémia (ha)

Földi kémia (ha)

IV. kerület

-

500

 Összesen:

-

500

 

 

2014. JÚLIUS 04.

Budapest

Kerület

Légi kémia (ha)

Földi kémia (ha)

XIII. kerület

-

300

XV. kerület

-

200

 Összesen:

-

500

 

 

Biológiai lárvagyérítés

Térség

Légi biológiai (ha)

Földi biológiai (ha)

Budapest

-

500

 Összesen:

-

500

 

 

Budapest, 2014. június 30.

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Megkezdődött a szúnyoggyérítési program a Fővárosban

Június 23-tól gyérítik a vérszívókat

 

A katasztrófavédelem koordinációja mellett Budapesten is megkezdődik a szúnyoggyérítés. A légi kémiai kezelés június 26-án lesz, míg a földi kémiai kezelés tervezett időpontja június 23-27-ig várható. A légi kémiai kezeléssel 4628 hektárnyi, földi kémiai technológiával 2500 hektárnyi területen avatkoznak be a szakemberek.

A kivitelezési időpontok az időjárás függvényében változhatnak!

Részletes területadatok:

2014. június 23.

Település

Légi kémia (ha)

Földi kémiai (ha)

Légi biológia (ha)

XI., XXII. kerület

 

500

 

Összesen:

 

500

 

 

2014. június 24.

Település

Légi kémia (ha)

Földi kémiai (ha)

Légi biológia (ha)

XXII., XXIII. kerület

 

500

 

Összesen:

 

500

 

 

2014. június 25.

Település

Légi kémia (ha)

Földi kémiai (ha)

Légi biológia (ha)

III. kerület

 

500

 

Összesen:

 

500

 

 

2014. június 26.

Település

Légi kémia (ha)

Földi kémiai (ha)

Légi biológia (ha)

III., XIII., XV. kerület

1603

 

 

IV., XI., XXI. kerület

1578

 

 

XXII., XXIII. kerület

1447

 

 

IV. kerület

 

500

 

Összesen:

4628

500

 

 

2014. június 27.

Település

Légi kémia (ha)

Földi kémiai (ha)

Légi biológia (ha)

XIII., XV.  kerület

 

500

 

Összesen:

 

500

 

 

Budapest, 2014. június 23.

 

 
Sajtómeghívó
 
Katasztrófavédelmi Gyermeknap
 
 
Május 24-én Katasztrófavédelmi Gyermeknapot tart a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság délelőtt 10 órától délután 16 óráig az Igazgatóság valamennyi laktanyájában. A program célja a gyermekek, rajtuk keresztül pedig a családok biztonságérzetének növelése, a hivatásos és önkéntes katasztrófavédelmi szervezetek mindennapi tevékenységének és életének bemutatása, illetve a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat népszerűsítése.
A rendezvényen valamennyi fővárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság, katasztrófavédelmi őrs részt vesz, így minden budapesti tűzoltólaktanya várja az érdeklődőket. A tűzoltó laktanyák címjegyzéke az alábbi linken érhető el:
http://www.fovaros.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=hivatasos_tuzoltosagok
Budapesten a Katasztrófavédelmi Gyermeknapot május 24-én délelőtt 10 órakor Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitja meg a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon (1081 Budapest, Dologház utca 1-3).
Eseményünkre várjuk a sajtó képviselőit.
A Katasztrófavédelmi Gyermeknap során a fent nevezett szervezeti egységek tartanak nyílt napot a gyermekek részére. Az eseményen a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok, katasztrófavédelmi őrsök, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek bemutatják készenléti szereiket, szakfelszereléseiket. A nyílt nap keretében 11, 13 és 15 órakor a tűzoltók próbariasztást tartanak. A parancsnokságokon bemutató termek, kiállítások, emlékszobák is várják a vendégeket.
 
A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.
 
A megnyitó helye: aVIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
(1081 Budapest, Dologház utca 1-3)
A megnyitó időpontja: május 24, délelőtt 10 óra
 

 

Budapesten viharos szélre figyelmeztet a meteorológia
 
Viharkárok a fővárosban
2014. május 15. 16:43

Az elmúlt 24 órában az erős szél miatt tizennégy helyszínre kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak

Tizenkét fakidőléshez riasztották a tűzoltó rajokat csütörtökön az erős szél miatt, míg a főváros két helyszínén épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A III. kerületi Vihar utcában bádoglemez lógott, mígy egy VIII. kerületi épület tetején cserepek lazultak meg. A II. kerületben egy tíz méteres fa dőlt kerítésre, telefonvezetékre és egy autóra, amit a tűzoltók távolítottak el. A X. kerületben a Maglódi úton szintén egy magas fa veszélyeztette a járókelőket, míg a IV. kerületben egy tizenöt méteres fa dőlt meg veszélyesen, amelyet létrás tűzoltó gépjármű segítségével feldaraboltak az egységek, amellyel megszüntették a veszélyes állapotot.
Viharkárok a fővárosban
2014. május 15. 16:43
Az elmúlt 24 órában az erős szél miatt tizennégy helyszínre kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak

Tizenkét fakidőléshez riasztották a tűzoltó rajokat csütörtökön az erős szél miatt, míg a főváros két helyszínén épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A III. kerületi Vihar utcában bádoglemez lógott, mígy egy VIII. kerületi épület tetején cserepek lazultak meg. A II. kerületben egy tíz méteres fa dőlt kerítésre, telefonvezetékre és egy autóra, amit a tűzoltók távolítottak el. A X. kerületben a Maglódi úton szintén egy magas fa veszélyeztette a járókelőket, míg a IV. kerületben egy tizenöt méteres fa dőlt meg veszélyesen, amelyet létrás tűzoltó gépjármű segítségével feldaraboltak az egységek, amellyel megszüntették a veszélyes állapotot.


Budapest, 2014. május 14.                 
 
Holnapra másodfokú, narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki Budapest területére az Országos Meteorológiai Szolgálat
Budapest területén ma (május 14.) a várt széllökések elérhetik vagy meghaladhatják a 70 km/h- ás sebességet, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat első fokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki.

Holnap (május 15.) az előrejelzés szerint a 24 óra alatt leeső csapadékmennyiség meghaladhatja a 30 millimétert, ezért a meteorológiai szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki Budapest területére. Ugyanakkor csütörtökön sem csitul a szél, a széllökések elérhetik vagy meghaladhatják a 70 km/h sebességet.

Igazgatóságunk felhívja a lakosság figyelmét, hogy a heves szél miatt az ajtókat, ablakokat indokolt gondosan bezárni, a redőnyöket pedig felhúzni, vagy teljesen leengedni. A kitört ablakok, lehulló üvegszilánkok súlyos sérüléseket okozhatnak, kárt tehetnek. Ezekért az épület tulajdonosai, tulajdonosi közösségei tartoznak felelősséggel. Az ablakpárkányra kihelyezett tárgyakat, virágládákat rögzíteni kell, illetve javasolt átmenetileg eltávolítani.

A 70 km/h-nál erősebb széllökések faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki, amelyek azon túl, hogy balesetveszélyesek, közlekedési akadályt is képezhetnek. Mindez esős napon fokozottabban érvényes, hiszen az átázott, meglazult föld elveszíti tartóképességét, a fákat az erős szél tövestül fordíthatja ki. Megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Ne parkoljunk gépjárművünkkel nagy, idős fák alá, ahol faág letörésére lehet számítani!
Gyalogosként közlekedve is számítsunk a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, kerüljük azokat a helyszíneket, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni. A közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. Akit a szabadban ér a viharos erejű szél, az aluljáróban, épületben keressen menedéket.. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, hanem értesítse a szakembereket! Erős szélben tilos a szabadban tűzveszélyes tevékenységet végezni. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljenek a háziállatokra!

Az aktuális és a várható időjárási viszonyokról, az érvényben lévő riasztásokról és a figyelmeztető előrejelzésekről bővebb információkat a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu, illetve a www.met.hu oldalon kaphatnak. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezők a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazásán is tájékozódhatnak, amely letölthető a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken.
 
 
 
                                                                                                          Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság                
 




MEGHÍVÓ

  

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tűzoltóság, a polgári védelem és a katasztrófavédelem hősi halottainak állít emlékművet a tűzoltónap alkalmából.

 

Az emlékmű avatásával egy időben az ország valamennyi tűzoltógépjárműve, így a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság járművei is kiállnak a szertárakból és 11 óra 15 perckor egyszerre szólalnak meg a szirénák a hősök tiszteletére. A sajtó munkatársainak lehetőségük van a megemlékezés ezen pillanatait megörökíteni, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dologház utcai épülete előtt. (Budapest, Dologház utca 1-3.)
 

A rendezvény kezdési időpontja:  2014. május 5. (hétfő) 11:00                                                         

Helyszíne: 1081. Budapest, Dologház utca 1-3.  FKI VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

 

A fenti eseményekre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívjuk,

egyben kérjük, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

 

 

Budapest, 2014. április 30.

 




 


 

KÖZLEMÉNY
 
Erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése érdekében
2014.03.13. 
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a szabadban kirándulók, szabadidejüket a természetben eltöltők, továbbá a mezőgazdasági területen dolgozók figyelmét, hogy tevékenységük során igyekezzenek megelőzni a tűz keletkezését, és tartsák be a tűzgyújtási tilalom idejére vonatkozó előírásokat, valamint a mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos szabályozásokat. A vizsgálatok bebizonyították, hogy az erdő- és bozóttüzek 99 százalékát az emberi figyelmetlenség vagy a szándékos gyújtogatás okozza, ugyanakkor az is megállapítható, hogy az erdőtüzek 80 százaléka tavasszal pusztít.
A zord téli időjárás után, a jó idő beköszöntével megnő a szabadtéren, természeti környezetben keletkező tűzesetek száma. Tavaly 4873 tűzesethez kaptak riasztást a fővárosi tűzoltók, ebből 521 tűzeset pusztított szabadtéren. Az elmúlt évben a Pilisi Parkerdő Zrt., területén tíz hektár erdőt károsított tűz.  A tüzek lakóházakat és más épületeket is fenyegettek. Budapest környékén – mint ahogy jellemzően az ország egész területén – az oltást a vízhiány és a terület megközelítése nehezíti.
A sok éves tapasztalat szerint a tavaszi évszak alkalmával, majd az azt követő, jellemzően rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt az erdőkben és azok közvetlen környezetében fokozott tűzveszély alakulhat ki. A főváros területére a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, valamint országosan a Vidékfejlesztési Minisztérium adhat ki határozatot a tűzgyújtási tilalom elrendelésére.A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. A tűzgyújtási tilalomról tájékoztatást ad az országos közszolgálati média, a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon közzéteszik. Tűzgyújtási tilalom elrendelését követően az erdőkben, természeti környezetben kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet gyújtani.
Tilalom idején a tűzesetek megelőzése érdekében az erdőkben, fásításokban, valamint az erdőterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területeken – ide értve a magántulajdonban lévő ingatlanokat is (lakóépületek udvara, zártkertek, üdülőépületek udvara, stb.) is – be kell tartani a tűzgyújtási tilalmat, mivel a légmozgás következtében a vastag, száraz avartakarót egy elszálló parázs vagy egy eldobott izzó cigaretta is könnyedén lángra lobbanthatja. Szabadban – ide értve a magántulajdonban lévő ingatlanokat is – csak abban az esetben szabad tüzet gyújtani (pl. kerti sütögetés céljából), ha a tűz oltására alkalmas tűzoltó eszköz (vödör víz, vödör homok, tűzoltó készülék, stb.) rendelkezésre áll.
A tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu vagy awww.erdotuz.hu weboldalt.
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megbízásából készült kisfilmet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg http: //www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=39
Ha nincs tűzgyújtási tilalom, erdőben kirándulók akkor is csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett:
      -    a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre,
      -    a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem,
      -    amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát),
      -    az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.
 
 
Ugyanakkor Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet 4/A. § (1) d) pontja alapján az avart és kerti hulladékot Budapest Főváros közigazgatási területén elégetni egész évben tilos. Ezen kívül általános jelleggel tilos a hulladék nyílt téri égetése, valamint a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdése szerint: hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos!
 
Kiemelten felhívjuk a figyelmet a tarló- és a növényi hulladék égetésének szabályaira, amelyet az OTSZ (Országos Tűvédelmi Szabályzat) 606. § ír elő. Ennek értelmében az avar-, a tarló-, a gyep-, a nád- és a növényi hulladékégetés – amennyiben jogszabály e tevékenység végzését megengedi – alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül. Az égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes I. fokú tűzvédelmi hatóságnak írásban be kell jelenteni. A tarlóégetést a learatott gabonatáblákon úgy kell végrehajtani, hogy a tűzterjedés irányában a hasznos vad elmenekülhessen. A tarlónak minden oldalról egyidejűleg történő felgyújtása tilos. Az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel. A szalmát elégetéssel megsemmisíteni, lábon álló gabonatábla mellett tarlót égetni tilos. Az égetés célját szolgáló tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azonnal el kell oltani. A tarlóégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.
 
Ennek érdekében:
 
-         a tarlót vagy az érintett szakaszokat a tarlóégetés megkezdése előtt legalább három méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani,
 
-         a fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő, de legalább hat méteres védősávot kell szántással biztosítani,
 
-         tarlóégetés 15 hektárnál nagyobb területen szakaszosan végezhető, és csak az egyik szakasz felégetése után lehet a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni,
 
-         a tarlóégetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani.
 
Az égetés befejezése után a helyszínt minden esetben gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.
 
 
 
Budapest, 2014. március 11.
 
 
                                                                                   Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság






SAJTÓKÖZLEMÉNY 2014.02.14.
 
Évet értékelt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tiszti értekezletet tartott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amely keretében Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója értékelte a 2013-as évet. A rendezvényen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes képviselte.
Varga Ferenc beszédét azzal kezdte, hogy a 2013-as év az integráció éve volt, s a szervezet bizonyította működőképességét. A FKI egyaránt szerves része az országos egységes katasztrófavédelmi szervezetnek és az új védelmi igazgatási rendszernek. Kapcsolatrendszere a társ- és együttműködő szervezetekkel, hatóságokkal, önkéntes és karitatív szervezetekkel soha nem volt ilyen széleskörű. Az önkéntes tűzoltó egyesületekkel való közös munkáról az igazgató elmondta: minden tízedik riasztásnál együttműködik a tizenegy ÖTE valamelyike az Igazgatóság egységeivel. Munkájuk hatalmas segítséget jelent a mentő-tűzvédelemben.
A tűzoltási műveleti tevékenységről elmondta: 2013-ban 10.914 riasztás hajtott végre az Igazgatóság. A fővárosi tűzoltók 4873 tűzesethez, míg 6041 műszaki mentéshez kaptak riasztást. Bár a riasztások száma nőtt a tavalyi évhez képest, a szervezet költséghatékonyabban működik, hiszen sikerült a riasztott gépjárműfecskendők számát, valamint a vonulási költségeket visszaszorítani A technikai fejlettségnek, a jogi szankció lehetőségének, valamint az ügyeletesek felkészültségének köszönhetően jelentősen csökkent a szándékosan megtévesztő jelzések száma. Tavaly mindössze 70 ilyen jelzés érkezett, ami az összes riasztások számának mindössze egy százaléka.
A tűzesetek szempontjából tavaly a két legerősebb hónap a május és az augusztus volt. A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatot összesen 599-szer riasztották kiemelt káresetekhez, míg a Katasztrófavédelmi Mobil Labor 249 riasztást kapott. Az utóbbi egység minden CO-mérgezéses esethez is vonult a fővárosba, pontos méréseivel segítette a vizsgálatokat. A fővárosban 24 órás készenléti egységként működik a Tűzvizsgálati Szolgálat. Több mint kétszáz tűzvizsgálati helyszíni szemlét tartottak és közel hetven szén-monoxid mérgezéses eset vizsgálatát végezték el a múlt évben.
Az országosan is egyedülálló Készenléti Egészségügyi Szolgálat – azaz a Tűzoltó Doktorszolgálat – 495 esetnél nyújtott orvosi segítséget.
Varga Ferenc sikertörténetnek nevezte a speciális szállító jármű rendszerbe állítását. Mint ismeretes, ezt az egységet Budapest Főváros Önkormányzata három szervezetével közösen működteti az Igazgatóság. A szállító jármű tavaly 560 riasztást kapott, ebből 215 esetben kimondottan a tűzoltói beavatkozást támogatta.
Az iparbiztonság területről szólva a tábornok kiemelte, hogy az üzemazonosítási folyamat eredményeképpen 14 felső, 25 alsó és 44 küszöb alatti üzem került a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság látókörébe, ezzel összesen 83 veszélyes ipari üzemet tart nyilván az Igazgatóság. Az elmúlt esztendőben több mint 6600 veszélyesáru-szállítás ellenőrzést hajtott végre a szakterület.
A polgári védelmi területen dolgozóknak is számos feladatuk adódott. Júniusban a Dunán levonuló történelmi árvíz jelentette a legnagyobb kihívást, amit példaértékű összefogással sikerült elhárítani. Tavaly öt önkéntes mentőszervezet alakult meg, több mint 200 fővel. Úttörő kezdeményezés volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet hallgatóiból alakított Önkéntes Mentőszervezet ötvenhárom fővel. Nagy lépést tett az Igazgatóság a technikai eszközök lebiztosítása terén is. Jelenleg 2554 darab járművet tart nyilván az Igazgatóság.
A hatósági szakterület 2013-ban közel tizenötezer üggyel foglalkozott, ezek nyolcvan százaléka tűzvédelmi volt. Az elmúlt esztendőben – emelte ki az igazgató – 2214 adatbekérés történt, 2336 helyszíni ellenőrzést hajtott végre a hatóság, és 616 tiltó határozatot hozott. Harmincöt kiemelt beruházást felügyelt szakhatóságként, mint a DBR 4-es metró, a Pesti Vigadó, a Várkert bazár, a FTC Stadion, a Zeneakadémia, a Ludovika, az Erkel Színház vagy a Kossuth tér rekonstrukciója.
Az igazgató elismeréssel szólt a Humán Szolgálat által elvégzett feladatokról is. Mint mondta, az állománytáblázat stabilizálódott, de folyamatosan tovább kell képezni a megújult állományt, ami jelentős munkát ad a szakterületnek. Ugyanígy kihívás elé állítja a humán szakterületet a Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Központ tevékenysége. Több mint tízezer orvos-betegtalálkozás történt meg, míg 3750 pszichológiai szűrő vizsgálatot hajtottak végre.
Az Igazgatóság idei célkitűzései között az igazgató egyebek mellett a minőségi munkavégzést, az állomány stabilizálását, a képzési színvonal emelését, valamint az őrsprogram folytatását említette. Végezetül a szervezetben dolgozóknak, valamint az együttműködőknek egyaránt köszönetet mondott a tavalyi teljesítményért.
Az évértékelő értekezletet Dr. Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok, a BM OKF főigazgató-helyettese zárta. Mint elmondta: a Főváros Katasztrófavédelmi Igazgatóság különleges szerepet tölt be, markáns számok jellemzik munkáját, mind a mentő-tűzvédelmet, mind pedig a hatósági területet vagy a különleges szolgálatok tevékenységét – zárta értékelését a főigazgató-helyettes.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmúlt évét egy rövidfilmben foglaltuk össze. A film az alábbi linkről letölthető, szabadon bemutatható.


http://www.youtube.com/watch?v=ZHi6_PyUgyk

 

 

 

Sajtómeghívó jégrőlmentési gyakorlatra 2014.02.03.


Sajnos nem múlik el egyetlen tél sem, amikor nem történik tragédia valamelyik befagyott vízfelszínen. Ezek a balesetek azonban megelőzhetőek.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtónyilvános jégről mentési gyakorlatot tart február 4-én 10 óra 30 perckor a XVI. kerületi Naplás tavon, a helyi Horgászház előtti befagyott vízfelszínen. A bemutatóval egybekötött gyakorlat célja, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét a befagyott vízfelszínek veszélyeire, a jégen tartózkodás szabályaira.

A tervezett szituáció szerint egy beöltözött hivatásos tűzoltó alatt a parttól mintegy ötven méterre beszakad a jég. A bajbajutott „civilt” a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálata kimenti.

A tó partján azokat a hétköznapi eszközöket is bemutatjuk a sajtó képviselőinek, amelyek segítségével és helyes használatával a hivatásos erők kiérkezéséig megkezdődhet a mentés.

A gyakorlat helyszíne: XVI. kerület Naplás tó

A gyakorlat ideje: 2014. február 4, délelőtt 10 óra 30 perc


Kérjük, hogy a fenti eseményről tájékoztassa a közvéleményt!

Kisdi Máté tű. fhdgy.
Szóvivő
06 20 36 105 50

 

 

 

 

 


KÖZLEMÉNY 2014. 02. 02. 07 óra
 

 

 

Kilenc helyszínre riasztották éjszaka és hajnalban a tűzoltókat

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a budapestieket, hogy lehetőleg ne induljanak el otthonról. A tulajdonosok, tulajdonosi közösségek, fenntartók és ingatlankezelők a jogszabályok értelmében gondoskodni kötelesek az ingatlanjukhoz tartozó járdaszakaszok tisztításáról, síkosságmentesítéséről.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóit kilenc helyszínre riasztották az ónos eső miatt. Sérülésről nincs tudomásunk, mindenhol koccanásos balesethez, árokba csúszott autók mentéséhez kértek tűzoltói segítséget. A balesetek a II., XII. és a XVII. kerületben, valamint Csömörön és Pilisvörösváron történtek. Négy kisteherautó került bajba, és öt személyautó. A balesetek ma hajnali négy óra után történtek. A legkomolyabb eset a XII. kerületi Művész úton volt, itt egy kisteherautó árokba csúszott - az FKI autódaruja emelte ki. Személyi sérülés nem történt.

Budapesten a katasztrófavédelem hajnal óta több mint nyolcvan kiemelt kockázati helyszínt ellenőriz folyamatosan: ezek kiemelt közlekedési csomópontok, forgalmas útszakaszok.
A fővárosban érvényben van a narancssárga riasztás, továbbra is tartós - több órás - ónos eső várható, a csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t. Fontos tudni, hogy ónos esőben a síkosságmentesítő anyag olvasztó hatása csökken, ezért a balesetek megelőzése érdekében lehetőleg senki ne induljon útnak – se gyalogosan, se gépjárművel!

Nyomatékosan fölhívjuk az ingatlanok, ingatlankezelők és a társasház-kezelők, fenntartók figyelmét, hogy a jogszabályok szerint kötelesek gondoskodni az ingatlanok, üzletek, vendéglátóipari egységek, árusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, az árkok, csatornanyílások hótól, jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről és sózásáról is.

A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-től kapott jelentés szerint legmagasabb készültségi fokozatban látják el munkájukat, 116 síkosságmentesítő célgép dolgozik Budapesten. A főutak jól járhatóak, a mellékutak síkosságmentesítését is folyamatosan végzik. A Budapesti Közlekedési Központtól kapott tájékoztatás szerint a tömegközlekedés zavartalan, fennakadás a fővárosban sehol nincs.

Vasárnap reggel hat órától síkosságmentesítő hómunkások felvételét hirdette meg a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a közterületek, aluljárók jégtől való megtisztítása érdekében.

A főváros területén február 1-én rendelték el, hogy nem közlekedhetnek a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek. A forgalomkorlátozást ma, nem sokkal 10 óra előtt visszavonták, jelenleg hétvégi kamionstop van érvényben.
 
KÖZLEMÉNY 2014.01.29. 15:00

Délután nem várható jelentős csapadék
Budapesten 3-4 centiméter hó hullott, a fővárosi utak vizesek, sónedvesek, de jól járhatóak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint ma 15:00 óráig 3-4 centiméter hó hullott Budapesten, délután már nem várható számottevő havazás. A hőmérséklet mínusz 1 és mínusz 2 Celsius fok között alakul, este mínusz 5 és mínusz 6 fok várható.

A fővárost elérő téli idő miatt számítani kell balesetekre, koccanásokra, megnövekedett menetidőre. Fokozott figyelmet, türelmet kérünk a közlekedőktől.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészült az esetlegesen kialakuló helyzetek kezelésére. Az igazgatóság állománya folyamatosan ellenőrzi a főváros közlekedésének kritikus szakaszait, csomópontjait. Az FKI öt budai útszakasz azonnali síkosságmentesítését kérte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től. A FKI Műveletirányítási Ügyelete állandó kapcsolatot tart fenn a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) diszpécserszolgálatával, és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel. A BKK-tól kapott információk szerint a főváros útjai jól járhatóak, a tömegközlekedés zavartalan, jelentős késés sehol nincs. Az FKF Zrt.-től kapott információk szerint a fő utak takarítása gyakorlatilag befejeződött, a hóeltakarító és síkosságmentesítő járművek megkezdték a mellék utak tisztítását.

Az FKF Zrt.-től kapott jelentés szerint legmagasabb készültségi fokozatban látják el munkájukat, 116 hóeltakarító és síkosságmentesítő célgép dolgozik hajnal óta Budapesten. Az FKF munkagépei első ütemben az 1200 km hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, illetve a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak. A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődik meg a munkavégzés.

A téli közlekedés során csúszós, jeges utakra kell felkészülni. A csökkent látótávolság is problémát okozhat. Minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai- és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Ha valaki hosszabb útra indul, fel kell készülni arra, hogy a gépjármű elakadhat: a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Célszerű takaróval, meleg itallal, tele tankolt gépjárművel elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni.

Kérjük, folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve a honlapunkon a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu közzétett információkat is.

 

 

KÖZLEMÉNY 2014.01.29.

 

 


Havazik Budapesten
3-4 centiméter hó várható, az utakat folyamatosan takarítják

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján ma délelőtt 3-4 centiméter hó hullik Budapesten, míg délután is várható havazás, de az már nem lesz számottevő. A hőmérséklet mínusz két fok körül várható. Fontos, hogy a télen szükséges óvintézkedéseket mindenki megtegye, különösen az, aki útra készül. A fővárost elérő havazás miatt számítani kell balesetekre, koccanásokra, megnövekedett menetidőre. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészült az esetlegesen kialakuló helyzetek kezelésére. Az igazgatóság állománya folyamatosan ellenőrzi a főváros közlekedésének kritikus szakaszait, csomópontjait. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveletirányítási Ügyelete állandó kapcsolatot tart fenn a Budapesti Közlekedési Központ diszpécserszolgálatával, és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel.

Az FKF Zrt.-től kapott jelentés szerint legmagasabb készültségi fokozatban látják el munkájukat, 116 hóeltakarító és síkosságmentesítő célgép dolgozik hajnal óta Budapesten. Az FKF munkagépei első ütemben az 1200 km hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, illetve a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak. A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődik meg a munkavégzés.

A téli közlekedés során csúszós, jeges utakra kell felkészülni. A csökkent látótávolság is problémát okozhat. Minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai- és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Ha valaki hosszabb útra indul, fel kell készülni arra, hogy a gépjármű elakadhat: a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Célszerű takaróval, meleg itallal, tele tankolt gépjárművel elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni.

Kérjük, folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve a honlapunkon a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu közzétett információkat is.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állandó kapcsolatot tart a Magyar Vöröskereszttel, a Magyar Baptista Szeretetszolgálattal, a Máltai Szeretetszolgálattal és a Református Szeretetszolgálattal. Ezen szervezetek tizenöt technikai eszközzel és hetvenöt önkéntessel három órán belül aktivizálhatók. Szintén három órán belül bevethető a fővárosi Önkéntes Mentőcsoportok száz önkéntese vasárnap éjfélig. A nagyobb számú események kezelése érdekében az FKI Műveletirányítási Ügyelete ötven szolgálaton kívüli tűzoltót tud berendelni állomáshelyére. A rendelkezésre álló terepjáró képességű gépjárműveket az igazgatóság felkészítette a rendkívüli időjárási körülmények közötti vonulások végrehajtására.
MEGHÍVÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRA

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság valamint Budapest Főváros Védelmi Bizottsága tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit közös sajtótájékoztatójára, amelynek témái:
A 2013-as év sajátosságai katasztrófavédelmi szempontból, jelentősebb események.
A védelemigazgatás rendszere, eddig elért eredményei.

A sajtótájékoztatón szó lesz a téli időjárási körülményekre való felkészülésről, illetve ennek kapcsán az aktuális fővárosi helyzetről is.


A sajtótájékoztatót tartják:

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója
Dr. Pesti Imre, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke
Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója

Időpont: 2014. január 31. péntek, 11.30 óra
Helyszín: Budapest Főváros Kormányhivatala 1056 Budapest, Váci utca 62-64., 1. emelet, Deák terem

 

 

KÖZLEMÉNY 2014.01.24.

 

 

Ma és szombaton havazás várható Budapesten

Zöld számon is lehet hívni a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján péntek estétől havazás várható Budapesten. Az OMSZ tájékoztatása szerint csekély mennyiségű, 2-3 centiméter hó várható, lepel formájában. A szél ma északkeleti lesz, míg holnap észak-északnyugatira fordul. A hőmérséklet Budapesten pénteken plusz egy és mínusz két fok között várható, míg vasárnap mínusz nyolc fok is lehetséges. Fontos, hogy a télen szükséges óvintézkedéseket mindenki megtegye, különösen az, aki útra készül. A meteorológusok általában 2-10 centiméteres hórétegre számítanak hazánkban, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 centiméternél több hó is eshet péntek éjfélig. A folyamatosan élénkülő északkeleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat. Az Alföld délkeleti részén pedig ónos eső nehezítheti a közlekedést.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel állandó kapcsolatot tart fenn a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveletirányítási Ügyelete. Az FKF Zrt.-től kapott jelentés szerint tegnaptól megerősített szolgálatban látják el munkájukat, több mint száz hóeltakarító és síkosságmentesítő célgép áll szolgálatba. Az FKF munkagépei első ütemben az 1200 km hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, illetve a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak. A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődik meg a munkavégzés.

A téli közlekedés során csúszós, jeges utakra kell felkészülni, akár lezárt útszakaszok, hótorlaszok is nehezíthetik a közlekedést. A csökkent látótávolság is problémát okozhat. Minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai- és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Fel kell készülni arra, hogy a gépjármű elakadhat: a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Célszerű takaróval, meleg itallal, tele tankolt gépjárművel elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre.

Kérjük, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve a honlapunkon a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu közzétett információkat is.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ingyenesen hívható zöld számot működtet. A 06 80 200 067-es számon naprakész információkat kap a telefonáló a budapesti helyzettel kapcsolatban.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állandó kapcsolatot tart a Magyar Vöröskereszttel, a Magyar Baptista Szeretetszolgálattal, a Máltai Szeretetszolgálattal és a Református Szeretetszolgálattal. Ezen szervezetek tizenöt technikai eszközzel és hetvenöt önkéntessel három órán belül aktivizálhatók. Szintén három órán belül bevethető a fővárosi Önkéntes Mentőcsoportok száz önkéntese vasárnap éjfélig. A nagyobb számú események kezelése érdekében az FKI Műveletirányítási Ügyelete ötven szolgálaton kívüli tűzoltót tud berendelni állomáshelyére. A rendelkezésre álló terepjáró képességű gépjárműveket az igazgatóság felkészítette a rendkívüli időjárási körülmények közötti vonulások végrehajtására.

 

 


KÖZLEMÉNY
2014.01.23.

Az előrejelzések szerint Budapesten is téliesre fordul az időjárás

A meteorológiai előrejelzések szerint pénteken és szombaton havazás éri el hazánkat, így a fővárosnak is fel kell készülnie a téli időjárásra. Fontos, hogy a télen szükséges óvintézkedéseket mindenki megtegye, különösen az, aki útra készül. Az ország egyes részein akár húsz centiméteres hóréteg is kialakulhat a havazás és a hófúvások következtében, továbbá helyenként ónos eső is valószínű. A hőmérséklet Budapesten pénteken plusz egy és mínusz két fok között várható, míg vasárnap mínusz nyolc fok is lehetséges. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel állandó kapcsolatot tart fenn a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Műveletirányítási Ügyelete. Az FKF Zrt.-től kapott jelentés szerint pénteken és szombaton megerősített szolgálatban fogják ellátni munkájukat, közel száz hóeltakarító és síkosságmentesítő célgép áll szolgálatba.

A téli közlekedés során csúszós, jeges utakra kell felkészülni, akár lezárt útszakaszok, hótorlaszok is nehezíthetik a közlekedést. A csökkent látótávolság is problémát okozhat. Minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai- és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Fel kell készülni arra, hogy a gépjármű elakadhat: a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Célszerű takaróval, meleg itallal, tele tankolt gépjárművel elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre.

Kérjük, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve a honlapunkat a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu közzétett információkat is.


Megelőzhető a füst- és szén-monoxid mérgezés!
Életet ment a szén-monoxid érzékelő

Budapesten 2013. szeptember 20. és 2014. január 23 között negyvenkilenc szén-monoxid mérgezéses esethez kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak. Összesen ötvenhárman szenvedtek szén-monoxid-mérgezést, közöttük tizennyolc gyermek. Január elsejétől tizenegy esethez kellett vonulniuk az igazgatóság tűzoltóinak. 2014-ben tizennégy ember – köztük 5 gyermek - került kórházba CO-mérgezéssel. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál rendelkezésre álló adatok szerint a vizsgált (2013. szeptember 20. – 2014. január 23. közötti) időszakban Budapesten senki sem vesztette életét szén-monoxid mérgezésben. Ez óriási előrelépés a szén-monoxid mérgezés elleni harcban, hiszen korábban nem volt olyan év, hogy ne lett volna halálos kimenetelű mérgezés a fővárosban. Tapasztalataink szerint rohamosan nő azon lakások száma, ahová már felszereltek CO-érzékelőket. Budapesten az elmúlt négy hónapban harminc esetben mentették meg az otthon tartózkodók életét ezen riasztó berendezések.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A legfontosabb, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt és alatt ellenőriztessék a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát – ezzel máris fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében.

A szén-monoxiddal kapcsolatos súlyos balesetek igen gyakran éjszaka történnek, amikor a gáz hatásának kitett ember alszik. A CO-érzékelő készülékek azonban olyan hangos jelzést adnak, hogy az álmából is felriasztja az embert. A szén-monoxid érzékelők közül olyan típusút kell választani, amely az EN 50 291 vizsgálati szabványnak megfelelő.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy gázüzemű vagy vegyes tüzelésű fűtési technikák esetén fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az új típusú nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással legyenek ellátva. Fontos, hogy a szellőzőnyílásokat szakember szerelje be. Régebbi típusú nyílászárók esetén felülvizsgálatot, ellenőrzést érdemes végeztetni. Ez különösen fontos azoknál az ingatlanoknál, ahol konyhai elszívó berendezés működik. Ugyanis a konyhai elszívó képes a kéményből az égésterméket „visszaszívni” a lakótérbe. Ha azonban szabadok a szellőző nyílások, ez a depresszió nem következhet be.

A tragédiák és balesetek odafigyeléssel, öngondoskodással megelőzhetőek!

A legfontosabb tanácsok:
• Rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakemberrel szereltesse be, vizsgáltassa felül!
• Szerezzen be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmezteti Önt!
• Ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!
• Rendszeresen szellőztesse a tüzelő- fűtőberendezések helyiségeit!


SAJTÓMEGHÍVÓ

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői – immár hagyományos módon – köszöntik szilveszterkor a katasztrófavédelem december 31-én szolgálatban lévő állományát. December 31-én, péntek délután 14 óra 30 perckor Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője látogatást tesz a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dologház utcai épületében. A főigazgatót Varga Ferenc tű. dandártábornok, az Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója fogadja. A hivatásos állomány köszöntése után a vezetők látogatást tesznek az műveletirányítási ügyeletén.

Esemény helyszíne: Budapest, Dologház utca 1-3
Esemény időpontja: 2013. december 31. kedd délután 14: 30 perc

A fenti esemény sajtónyilvános, szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

Budapest, 2013. december 30.
Kisdi Máté tűzoltó hadnagy
szóvivő
Tel: 06 20 36 105 50




SAJTÓMEGHÍVÓ

Tisztelt Szerkesztőség!

A történelem legnagyobb dunai árhulláma 2013-ban érte el Magyarországot. A védekezésben résztvevőknek állít emléket a Dunai árvíz – 2013 című fotókiállítás.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ez úton tisztelettel meghívja a Dunai árvíz - 2013 című vándor fotókiállítás megnyitó ünnepségére, amely a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában, (1105 Budapest, Martinovics tér 12.) december 4-én 15 órakor kezdődik.
A fotókiállítás kísérő rendezvényeként a helyszínen megtekinthetőek „A Duna másik arca…” című gyermekrajz-pályázat díjnyertes alkotásai is.
A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

Budapest, 2013. december 2.


Tisztelettel:

Kisdi Márk Máté tű. fhdgy.
szóvivő
06 20 36 105 50



Kéménytűz, füst és szén-monoxid-mérgezés - mindez megelőzhető

Budapesten október 14-ig több mint százharmincnégy szén-monoxid mérgezéses esethez kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak. Hatvanan szenvedtek szén-monoxid-mérgezést. Csak szeptember végétől október közepéig tizenkét esethez kellett vonulniuk az igazgatóság tűzoltóinak. Ebben az időszakban tizenkét ember - köztük négy gyermek - került kórházba CO mérgezéssel. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál rendelkezésre álló adatok szerint idén három felnőtt és egy gyermek vesztette életét CO mérgezésben.

Tapasztalataink szerint sok helyen már felszereltek CO érzékelőket; közel harminc esetben mentették meg a lakásban tartózkodók életét ezek a riasztó eszközök.

szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A

A tragédiák és balesetek azonban odafigyeléssel, öngondoskodással megelőzhetőek!

A legfontosabb, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő- és fűtőberendezések illetve a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát – ezzel máris fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében.

A balesetek megelőzése érdekében különös gondot kell fordítani a kémények karbantartására is, hiszen a tragédiák gyakori okai a nem megfelelően működő kémények. Budapest területén 2013. év szeptemberéig közel 53.000 lakásba nem tudott bejutni a kéményseprő, annak érdekében, hogy az égéstermék-elvezető időszakos felülvizsgálatát, ellenőrzését elvégezhesse. Ezeknek az ingatlanoknak tulajdonosával, használójával szemben szükség esetén a tűzvédelmi hatóság eljárást kezdeményez.

A kéményseprő-ipari közszolgáltató vizsgálatai során 1900 ingatlan égéstermék-elvezetőjével kapcsolatban állapítottak meg a kéményseprők közvetlen élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetést, ezekben az esetekben értesítették a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságot, amely haladéktalanul megtiltotta az égéstermék-elvezető további használatát a hiányosság megszüntetéséig, illetve annak a hatóság felé történő igazolásáig.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy az ügyfélpanaszokat az FKI csak akkor tudja kivizsgálni, ha azzal az ügyfél előzetesen, dokumentálható módon a FŐKÉTÜSZ-höz, vagy annak tulajdonosához korábban bejelentéssel fordult.

Az ellenőrzést szakemberre kell bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása. A szellőző nyílásokat semmilyen esetben sem szabad eltömni, elzárni, és szabad keresztmetszetüket időszakonként ellenőrizni kell.

Tudnivaló, hogy a szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál. A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő, ugyanis a színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gázt az ember nem érzi, de egy pár ezer forintos beruházással biztonságossá teheti lakását. Igazgatóságunk nyomatékosan ajánlja ezen riasztó berendezések felszerelését, hiszen ezek a készülékek azonnal jelzik a szén-monoxid-koncentráció emelkedését. A szén-monoxiddal kapcsolatos súlyos balesetek igen gyakran éjszaka történnek, amikor a gáz hatásának kitett ember alszik. A CO riasztó készülékek azonban olyan hangos jelzést adnak, hogy az álmából is felriasztja az embert. A szén-monoxid érzékelők közül olyan típusút kell választani, amely az EN 50 291 vizsgálati szabványnak megfelelő.

Ha indokolatlan fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid mérgezésre lehet gyanakodni. A gázkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy gázüzemű vagy vegyes tüzelésű fűtési technikák esetén fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az új típusú nyílászárók megfelelő szellőzőnyílással legyenek ellátva. Fontos, hogy a szellőzőnyílásokat szakember szerelje be. Régebbi típusú nyílászárók esetén felülvizsgálatot, ellenőrzést érdemes végeztetni. Ez különösen fontos azoknál az ingatlanoknál, ahol konyhai elszívó berendezés működik. Ugyanis a konyhai elszívó képes a kéményből az égésterméket „visszaszívni” a lakótérbe. Ha azonban szabadok a szellőző nyílások, ez a depresszió nem következhet be.


Legfontosabb tanácsok:

Rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, a kazánokat, kályhákat, ezeket szakemberrel szereltesse be, vizsgáltassa felül!
Szerezzen be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmezteti Önt!
Ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!
Rendszeresen szellőztesse a tüzelő- fűtőberendezések helyiségeit!


Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság



Fűtési szezon – A szén-monoxid mérgezések megelőzhetők
2013. 10.15.
Kezdődik a fűtési szezon, fokozott figyelmet kell fordítani a kémények és a tüzelő-fűtő berendezések állapotára

A fűtési szezon október 15-i indulása alkalmából tartott közös sajtótájékoztatót Kovács Balázs, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. igazgatója és Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai igazgató helyettese ma délben az ötödik kerületben. A tájékoztatás célja az volt, hogy a sajtón keresztül felhívják a főváros lakosságának figyelmét a kémények ellenőrzésének fontosságára, hiszen a rendszeres felülvizsgálattal számos szén-monoxid mérgezés miatti tragédia megelőzhető.

Kovács Balázs igazgató elmondta, hogy a tavalyi évhez képest csökkent azoknak a lakásoknak a száma, ahová kéményellenőrzés céljából nem tudtak bemenni a kéményseprők, de még mindig 53 ezer lakásba nem jutottak be a szakemberek. Hangsúlyozta, hogy a kéményellenőrzés kötelező közszolgáltatás, amit a lakosok biztonsága érdekében a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nek végre kell hajtani. A szolgáltatás könnyebb áttekinthetősége érdekében az FKK honlapján informálódhatnak az ingatlantulajdonosok. Lehetőség van arra is, hogy a regisztráló fővárosi tulajdonosok e-mailben egy héttel, sms-ben három nappal korábban értesítést kapjanak a várható ellenőrzésről és a látogatás időpontjáról.

Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes elmondta: ez év szeptembere óta sajnos már tizenkét ember került kórházba szén-monoxid mérgezés gyanújával a fővárosban. Ebben az évben Budapesten és közvetlen aglomerációjában négyen vesztették életüket szén-monoxid mérgezésben. Azonban – tette hozzá a tűzoltó ezredes –, fontos nyomatékosítani, hogy a szén-monoxid mérgezések megelőzhetőek! A kémények és a tüzelő-fűtő berendezések időszakosan előírt ellenőrzésével, a szellőző nyílások szabadon hagyásával, illetve szén-monoxid érzékelő elhelyezésével elkerülhetőek a tragédiák. Hozzátette, hogy mostantól – jogszabályi változás miatt – kötelező a szén-monoxid érzékelő elhelyezése vendéglátó helyeken, közintézményekben, illetve az új építésű ingatlanokban, ahol nyílt égésterű fűtőberendezés üzemel. Az igazgató helyettes kitért arra is, hogy a katasztrófavédelem hatósági felügyeleti jogkört gyakorol a kéményseprő-ipari szolgáltató felett. Ugyanakkor két sikertelen kéményseprői ellenőrzési kísérlet után a katasztrófavédelem a lakosságot is felszólítja, hogy tegye lehetővé a kémények ellenőrzését.
Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az intézkedések a tüzelő-fűtő berendezések üzemszerű, problémamentes működésének biztosításán keresztül a szén-monoxid okozta balesetek megelőzését is szolgálják.



Mustgáz veszélyei!
2013. 09.25.
Beköszöntött az ősz, ami a szüretek és a borkészítés időszaka. Ilyenkor gyakran találkozhatunk mustgáz okozta mérgezésekkel, pedig a tragédiák kis körültekintéssel elkerülhetők.
A mustgáz valójában szén-dioxid, ami színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb gáz. Gyakori a természetben, a levegő állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. Mivel nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét, a járatokat.

A mustgáz a pincékben összegyűlik, kiszorítja a levegőt, így teremtve oxigén-hiányos állapotot. Azonban a szén-dioxidnak nem az az egyetlen hatása, hogy kiszorítja az oxigént a zárt helyiségből, és az oxigénhiány miatt áll be a halál, hanem bizonyos koncentrációban fontos életfolyamatokat is befolyásol. Hat a központi idegrendszerre, aminek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul emberek a pincékben.

Megelőzés
A legelterjedtebb és legegyszerűbb módja a mustgáz felfedésének a gyertyapróba: a pincét, térdmagasságban elöl tartott égő gyertyával kell megközelíteni, ha az elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. Érdemes továbbá a járatokat rendszeresen szellőztetni, ezzel elkerülhető, hogy nagy koncentrációban gyűljön fel a szén-dioxid. Érdemes lehet gázérzékelőt felszerelni, ami nem igényel túlzottan nagy anyagi ráfordítást.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?
Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az összeesett, ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek, ezért senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni!
Amennyiben ilyen esetet észlel, hívja a 105-ös segélyhívó számot, mivel a mustgáz-mérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal kimenteni a pincékből!




Árvízvédelmi felhívás
2013. 06.04. 11:42

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a főváros lakosságának figyelmét, hogy vasárnap a Duna várhatóan történelmi magassággal fog tetőzni Budapesten. Az előrejelzések szerint 875 centiméteren várható a Duna vízállása.

Az Alaptörvény 53. szakasza szerint a Magyarország Kormánya ma 12.00 órától veszélyhelyzetet hirdetett meg Budapest I, II, III, IV, V, IX, XI, XIII, XXI, XXII. kerületeire.

Az árvízi védekezés a fővárosban Budapest Főváros Védelmi Bizottságának irányításával a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinációjával történik, Budapest Főváros Önkormányzata árvízi védekezésben résztvevő szervezeteinek, továbbá szakmai szervezetek, önkéntes mentőszervezetek és tűzoltó egyesületek, illetve az állampolgárok önkéntes közreműködésével történik. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az árvízvédelmi munkákra a teljes készenléti állományát mozgósította, valamint többek között a fővárosban és Budapest környékén működő önkéntes tűzoltó egyesületeket és a fővárosi önkéntes polgárvédelmi szervezeteket.

Nagy erőkkel zajlik a védekezés a Margitszigeten, a Budapest III kerület római-parti területén, valamint a főváros tizennyolc további helyszínén. Ma délután 14 órakor a Margitszigetre a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság - egyéb technikai felszerelések mellett - 2000 köbméter homokot, 300 ezer homokzsákot, valamint két homokzsáktöltő gépet szállít. Az FKI holnap reggel nyolc órától a Margitszigeti Atlétikai Centrumban irányítási pontot működtet.

Az árvízvédelmi munkálatokhoz önkéntes közreműködésre az alábbi két telefon számon lehet jelentkezni:
06-20/250 38 91
06-20/250 34 92

Ma kilenc órától az árvízi védekezésre való felkészülés miatt a Római-parton a Királyok útja-Nánási út és Pünkösdfürdő utca közötti szakaszát lezárták. Emiatt a 34-es busz mindkét irányba a 134-es busz útvonalára terelve közlekedik, kifelé a Római fürdő és a Madzsar József utca megállók, befelé pedig a Pünkösdfürdő utca és a Szentendrei út megállók között.

A békásmegyeri Újmegyeri tér felé a Dósa utca, a Nánási út, a Szent János utca, a Szamos utca, a Mátyás király út, a Sinkovits Imre utca, a Pünkösdfürdő, a Boglár utca, a Medgyessy Ferenc utca és a Madzsar József utca megállók kimaradnak. Az Árpád híd felé a Pünkösdfürdő utca, a Medgyessy Ferenc utca, a Boglár utca, a Pünkösdfürdő, a Sinkovits Imre utca, a Mátyás király út, a Szamos utca, a Pozsonyi utca, a Nimród utca és a Dósa utca megállókat nem érinti a busz.
Ma 18:00 órától a Margitsziget teljes hosszában lezárásra kerül. A 26-os buszok 18:00 órától nem közlekednek. Kérjük az autósokat, hogy a nap folyamán hagyják el autóikkal a BKK margitszigeti parkolóját!
Az FKI az árvízvédelmi munkákkal párhuzamosan 24 órában ugyanúgy, ahogy az év 365 napján, ellátja a főváros és a főváros környéki 19 település tűzvédelmét.


Kérjük a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjék!

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság





ÁRVÍZVÉDELMI FELHÍVÁS
2013. 06.03. 15:30

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tájékoztatja a Főváros lakosságát, hogy Budapesten a Duna vízszintjének jelentős emelkedése várható 2013. június 8. tetőzéssel. Mai nappal másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna fővárosi szakaszára.
A vízállás várható alakulását honlapunkon és a www.hydroinfo.hu követheti figyelemmel.
Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata információs vonalat működtet reggel 8 órától délután 16 óráig. Az információs vonal telefonszáma: (06 1) 250 06 06. Az információs vonalat a III. kerületi lakosok árvízvédelmi tájékoztatására hívta életre az önkormányzat.
Az árvíz várhatóan a következő területeket veszélyezteti:

A Népsziget XIII. és XIV. kerületi árterülete
Margitsziget
Római-part


A Népsziget út, a Zsilip utca a Északi Vasúti Összekötő híd lehajtói, a Nánási út, a Királyok útja és a Margitszigetre vezető utak esetleges lezárásáról az FKI azonnal tájékoztatást ad.

A fővárosi árvízi védekezést ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. már 33 ponton végzett zárásokat. A vízállásnak megfelelően haladva folytatják a csatornazsilipek és a védvonalakon levő, közlekedés céljára szolgáló ún. árvízi kapuk zárását. A mai napon 7,50 méterig elkészülnek a védekezési munkálatokkal.
A figyelőszolgálatot megerősítették. Patak- és gátőrök járják és ellenőrzik a védvonali szakaszokat.

További vízügyi információk a www.vizugy.hu és awww.hydroinfo.hu oldalakon érhetőek el.


Legfontosabb magatartási szabályok árvíz esetén

Az alapvető magatartási szabályok árvízkor a következők:
• Kapcsolja be a rádiót, TV-t, figyeljen a külső tájékoztatásra, hangosbeszélőre, szirénára, informálja a szomszédokat is!
• Ne telefonáljon, csak segélykérési céllal!
• Ha elrendelték a kitelepítést, ne mondjon ellent, kövesse az utasításokat!
• Készítsen "túlélő"-csomagot!
• Zárja el és kapcsolja ki a gázt, villanyt, vizet ha elhagyja a lakást, és zárja be az ajtókat, ablakokat is!
• A csomagot hátizsákban vagy válltáskában vigye, kezei maradjanak szabadon!
• Öltözzön rétegesen, kényelmesen!
• Gondoljon a családtagok szükségleteire is!
• A megadott gyülekezőhelyet gyalog közelítse meg!
• Csoportosan közlekedjen, hogy segíthessenek egymáson!
• A gyülekezőhelyen várja meg a további utasításokat!
• Ne hallgasson rémhírekre, ne terjessze azokat!
Bízzon azokban, akik felkészültek a védelmére, és Önért is vállalják a veszélyt!
Alapszabály: A megáradt víz kiszámíthatatlan, ne menjen bele, csak ha már semmi más lehetőség nincs. A fenti magatartásszabályokból aszerint kell választania, hogy el tudja-e hagyni az épületet, amelyben tartózkodik, vagy sem.

Mi legyen a "túlélő-csomag"-ban?
• személyi okmányok, értéktárgyak, készpénz, betétkönyv, bankkártya,
• két- három napi élelmiszer (konzerv, nem romlandó élelmiszer) egy liter ivóvíz, tea, üdítő (az élelmiszereket úgy célszerű összeválogatni, hogy a napi kalória érték a 3000-3600 kalória tápértéket elérje)
• az évszaknak, illetve a helyzetnek megfelelő lábbeli, felsőruházat, fehérnemű,
• tisztálkodási eszközök,
• rendszeresen használt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök,
• egyéni védőeszköz (ha van) szükség szerint légzésvédő és bőrvédő eszközként használható ruházat,
• takaró (esetleg hálózsák, gumimatrac),
• ha van, hordozható, tranzisztororos rádió.
A csomag kialakításánál feltétlenül számolni kell azzal, hogy központilag biztosított szállítóeszközön, esetleg gyalog történik a lakóhelyelhagyás. Fontos, hogy az összeállított csomag könnyen szállítható legyen, nem haladhatja meg a 20 kg-ot. A csomagon fel kell tűntetni a nevet, a címet, a gyermek ruházatára lehetőleg fel kell írni, vagy varrni a nevét, születési évét. Mellékelni kell az esetleges gyógyszerérzékenységéről szóló iratot. Tartózkodni kell a mindennapi élethez nem szükséges tárgyak, eszközök, becsomagolásától, de a gyermek szeretett játékát tanácsos betenni.
Általános magatartási szabályok kitelepítés elrendelése esetén:
• a lakosság a kitelepítéséről, kimenekítéséről szóló elrendelést követően bárhol értesül róla az első és legfontosabb számára, hogy ha lehetséges, hazatérjen a lakásába, családtagjait "összegyűjtse", mert a kitelepítésre, kimenekítésre a családnak együtt kell felkészülni,
• alapvető követelmény, hogy a kitelepítést irányító szerv utasításait be kell tartani, a gyülekezőhelyen pontosan meg kell jelenni,
• első feladat a veszélyhelyzeti ("túlélő") csomag összeállítása,
• a megadott kitelepítési útvonalat kell használni,
• a kitelepítés során érvényesül a család együtt tartásának elve,
• ha a veszélyhelyzet bekövetkeztekor a tanulók az iskolában tartózkodnak, és az osztályok tanulóiért a nevelő felel, ő viszi őket a kitelepítési gyülekező helyre, a befogadási helyen le kell adnia a névsorukat,
• mindenkinek el kell döntenie, hogy saját maga által meghatározott befogadási helyre megy pld. rokonokhoz, vagy a befogadásra kijelölt helyre,
• az egyedül maradó gyermekekre, idősekre és betegekre megkülönböztetett figyelmet kell szentelni, a mozgásképtelen betegeket a gyülekezőhelyen be kell jelenteni, a segítők megérkezéséig maradnia kell valakinek mellettük,
• ne veszélyeztesse senki az életét a család értékeinek védelmével, mert a hátra maradt ingatlanok, egyéb vagyontárgyak őrzését a rendőrség, polgárőrség, őrző-védő szervezetek végzik.

A lakásból való távozáskor:
• ki kell kapcsolni a villanyt, az elektromos készülékeket, a világítást,
• el kell zárni a víz- és gázvezetéket, berendezéseket,
• el kell oltani a kályhákban, tűzhelyekben az égő tüzeket,
• be kell zárni az ablakokat, ha van leereszteni a redőnyöket,
• a lakásajtót kulcsra zárni,
• a mozgásképtelen beteg családtagokat a gyülekezési helyen be kell jelenteni, egy visszamaradó családtag felügyelete mellett meg kell várni, amíg az elszállításuk központilag megtörténik.


KÖZLEMÉNY
Erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése érdekében

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a szabadban kirándulók, szabadidejüket a természetben eltöltők, továbbá a mezőgazdasági területen dolgozók figyelmét, hogy tevékenységük során igyekezzenek megelőzni a tűz keletkezését, és tartsák be a tűzgyújtási tilalom idejére vonatkozó előírásokat, valamint a mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos szabályozásokat. A vizsgálatok bebizonyították, hogy az erdő- és bozóttüzek 99 százalékát az emberi figyelmetlenség vagy a szándékos gyújtogatás okozza, ugyanakkor az is megállapítható, hogy az erdőtüzek 80 százaléka tavasszal pusztít. Felhívják arra is a figyelmet, hogy egy kiadós eső után már néhány óra is elegendő ahhoz, hogy az avarszint újra gyúlékonnyá váljon.

A zord téli időjárás után, a jó idő beköszöntével megnő a szabadtéren, természeti környezetben keletkező tűzesetek száma. Tavaly közel ötezer tűzesethez kaptak riasztást a fővárosi tűzoltók, ebből több mint ötszáz tűzeset pusztított szabadtéren, mintegy 240 hektáron. Az elmúlt év tavaszán csak a Pilisi Parkerdő Zrt., területén közel 80 hektár erdőt károsított tűz. A tüzek lakóházakat és más épületeket is fenyegettek. Budapest környékén – mint ahogy jellemzően az ország egész területén – a szabadtéri tüzek oltását a vízhiány és a terület megközelítése nehezíti.

A sok éves tapasztalat szerint a tavaszi lombfakadás előtt, majd az azt követő, jellemzően hirtelen felmelegedő és csapadékmentes időjárás miatt az erdőkben és azok közvetlen környezetében fokozott tűzveszély alakulhat ki. A főváros területére a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, valamint országosan a Vidékfejlesztési Minisztérium adhat ki határozatot a tűzgyújtási tilalom elrendelésére. Tűzgyújtási tilalom elrendelését követően az erdőkben, természeti környezetben kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a www.erdotuz.hu vagy innen továbbhaladva a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu és a www.nebih.hu oldalakat.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megbízásából készült kisfilmet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32
A tűzesetek megelőzése érdekében az erdőkben, fásításokban, valamint az erdőterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területeken – ide értve a magántulajdonban lévő ingatlanokat is (lakóépületek udvara, zártkertek, üdülőépületek udvara, stb.) is – be kell tartani a tűzgyújtási tilalmat, mivel a légmozgás következtében a vastag, száraz avartakarót egy elszálló parázs vagy egy eldobott izzó cigaretta is könnyedén lángra lobbanthatja. Szabadban – ide értve a magántulajdonban lévő ingatlanokat is – csak abban az esetben szabad tüzet gyújtani (pl. kerti sütögetés céljából), ha a tűz oltására alkalmas tűzoltó eszköz (vödör víz, vödör homok, tűzoltó készülék, stb.) rendelkezésre áll.

Ugyanakkor Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet 4/A. § (1) d) pontja alapján az avart és kerti hulladékot Budapest Főváros közigazgatási területén elégetni egész évben tilos. Ezen kívül általános jelleggel tilos a hulladék nyílt téri égetése, valamint a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdése szerint: hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos!

Kiemelten felhívjuk a figyelmet a tarló- és a növényi hulladék égetésének szabályaira, amelyet az OTSZ (Országos Tűvédelmi Szabályzat) 606. § ír elő. Ennek értelmében az avar-, a tarló-, a gyep-, a nád- és a növényi hulladékégetés – amennyiben jogszabály e tevékenység végzését megengedi – alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül. Az égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes I. fokú tűzvédelmi hatóságnak írásban be kell jelenteni. A tarlóégetést a learatott gabonatáblákon úgy kell végrehajtani, hogy a tűzterjedés irányában a hasznos vad elmenekülhessen. A tarlónak minden oldalról egyidejűleg történő felgyújtása tilos. Az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel. A szalmát elégetéssel megsemmisíteni, lábon álló gabonatábla mellett tarlót égetni tilos. Az égetés célját szolgáló tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azonnal el kell oltani. A tarlóégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.
Ennek érdekében:

a tarlót vagy az érintett szakaszokat a tarlóégetés megkezdése előtt legalább három méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani,

a fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő, de legalább hat méteres védősávot kell szántással biztosítani,

tarlóégetés 15 hektárnál nagyobb területen szakaszosan végezhető, és csak az egyik szakasz felégetése után lehet a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni,

a tarlóégetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani.

Az égetés befejezése után a helyszínt minden esetben gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.


Budapest, 2013. április 12.
Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság



KÖZLEMÉNY

Erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése érdekében

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a szabadban kirándulók, szabadidejüket a természetben eltöltők, továbbá a mezőgazdasági területen dolgozók figyelmét, hogy tevékenységük során igyekezzenek megelőzni a tűz keletkezését, és tartsák be a tűzgyújtási tilalom idejére vonatkozó előírásokat, valamint a mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos szabályozásokat. A vizsgálatok bebizonyították, hogy az erdő- és bozóttüzek 99 százalékát az emberi figyelmetlenség vagy a szándékos gyújtogatás okozza.
A zord téli időjárás után, a jó idő beköszöntével megnő a szabadtéren, természeti környezetben keletkező tűzesetek száma. Tavaly közel ötezer tűzesethez kaptak riasztást a fővárosi tűzoltók, ebből több mint ötszáz tűzeset pusztított szabadtéren, mintegy 240 hektáron. A tüzek lakóházakat és más épületeket is fenyegettek. Budapest környékén – mint ahogy jellemzően az ország egész területén – az oltást a vízhiány és a terület megközelítése nehezíti.
A sok éves tapasztalat szerint a tavaszi évszak alkalmával, majd az azt követő, jellemzően rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt az erdőkben és azok közvetlen környezetében fokozott tűzveszély alakulhat ki. A főváros területére a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, valamint országosan a Vidékfejlesztési Minisztérium adhat ki határozatot a tűzgyújtási tilalom elrendelésére. Tűzgyújtási tilalom elrendelését követően az erdőkben, természeti környezetben kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalakat.
Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság megbízásából készült kisfilmet az alábbi linkre kattintva tekintheti meg: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32
A tűzesetek megelőzése érdekében az erdőkben, fásításokban, valamint az erdőterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területeken – ide értve a magántulajdonban lévő ingatlanokat is (lakóépületek udvara, zártkertek, üdülőépületek udvara, stb.) is – be kell tartani a tűzgyújtási tilalmat, mivel a légmozgás következtében a vastag, száraz avartakarót egy elszálló parázs vagy egy eldobott izzó cigaretta is könnyedén lángra lobbanthatja. Szabadban – ide értve a magántulajdonban lévő ingatlanokat is – csak abban az esetben szabad tüzet gyújtani (pl. kerti sütögetés céljából), ha a tűz oltására alkalmas tűzoltó eszköz (vödör víz, vödör homok, tűzoltó készülék, stb.) rendelkezésre áll.
Ugyanakkor Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet 4/A. § (1) d) pontja alapján az avart és kerti hulladékot Budapest Főváros közigazgatási területén elégetni egész évben tilos. Ezen kívül általános jelleggel tilos a hulladék nyílt téri égetése, valamint a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdése szerint: hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos!

Kiemelten felhívjuk a figyelmet a tarló- és a növényi hulladék égetésének szabályaira, amelyet az OTSZ (Országos Tűvédelmi Szabályzat) 606. § ír elő. Ennek értelmében az avar-, a tarló-, a gyep-, a nád- és a növényi hulladékégetés – amennyiben jogszabály e tevékenység végzését megengedi – alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül. Az égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes I. fokú tűzvédelmi hatóságnak írásban be kell jelenteni. A tarlóégetést a learatott gabonatáblákon úgy kell végrehajtani, hogy a tűzterjedés irányában a hasznos vad elmenekülhessen. A tarlónak minden oldalról egyidejűleg történő felgyújtása tilos. Az égetéshez csak a tarlómaradványok használhatók fel. A szalmát elégetéssel megsemmisíteni, lábon álló gabonatábla mellett tarlót égetni tilos. Az égetés célját szolgáló tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azonnal el kell oltani. A tarlóégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

Ennek érdekében:
- a tarlót vagy az érintett szakaszokat a tarlóégetés megkezdése előtt legalább három méter szélességben körül kell szántani, és az adott területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani,

- a fasorok, facsoportok védelmére a helyi adottságoknak megfelelő, de legalább hat méteres védősávot kell szántással biztosítani,

- tarlóégetés 15 hektárnál nagyobb területen szakaszosan végezhető, és csak az egyik szakasz felégetése után lehet a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni,

- a tarlóégetés időtartamára tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni, és legalább egy traktort ekével a helyszínen készenlétben kell tartani.

Az égetés befejezése után a helyszínt minden esetben gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.




Budapest, 2013. március 18.



Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság





SAJTÓMEGHÍVÓ

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtótájékoztatójára

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Varga Ferenc tűzoltó ezredes február 8-án az éves adatok tükrében összefoglalja a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012-ben végzett tevékenységét.
A sajtóbeszélgetésen szó lesz az elmúlt év tűzoltói és polgári védelemi munkáról, az iparbiztonság mint új szakterület eredményeiről, valamint a 2013-as év aktuális kérdéseiről.


Esemény helyszíne:
Budapest, Dologház utca 1-3, I. emelet, Tímár terem.
Esemény időpontja:
2013. február 8. péntek, délelőtt 9: 30 perc

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.


Budapest, 2013. február 6.

Üdvözlettel/Tisztelettel:

Kisdi Máté tű. hadnagy
szóvivő
06 20 36 105 50








Sajtóközlemény (2012. január23. 07:00)

Igazgatóságunk Műveletirányító Ügyelete állandó kapcsolatot tart a BKK Zrt., a BKV Zrt., a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécser szolgálatával. Szintén állandó a kapcsolat az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.

A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán kritikus helyzet Budapesten nem várható. Éjfélig a fővárosban csak hószállingózás valószínű, de az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott tájékoztatás szerint hideg időre kell számítani, mínusz 2 és mínusz 4 fok között várható a maximum hőmérséklet. Igazgatóságunk arra kér mindenkit, hogy figyeljenek egymásra, hiszen így elkerülhetők a kihűléses tragédiák. Kérjük, ha a hideg miatt segítségre szorulókat látnak, hívják a karitatív vagy önkéntes szervezetek valamelyikét!

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, folyamatosan teljes téli célgép-flottájával végzi a budapesti főutakon a síkosság mentesítést.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a csapadék miatt csúszós, síkos utakra kell felkészülni. Ennek megfelelően nyomatékosan kérjük a közlekedőket, hogy kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak!

A katasztrófavédelem folyamatos tájékoztatást nyújt internetes felületén, így frissülő információ érhető el az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, továbbá a www.fovaros.katsztrofavedelem.hu oldalon, valamint a megyei honlapokon.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság





Sajtközlemény (2013. január 20. 15:50)
Az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott legfrissebb előrejelzés szerint a főváros területén ónos eső a következő 24 órában már nem várható. Így kritikus helyzetre nem kell számítani Budapesten hétfőn estig. Az elmúlt napokhoz képest enyhébb lesz az idő, de esőre és olvadásra kell készülni.

Ugyanakkor a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az épületekről lehulló tárgyak, így a lezúduló hó vagy leeső jégcsap okozta kárért illetve balesetért az épület tulajdonosa vagy tulajdonosi közössége a felelős. Ezek a balesetek megelőzhetők a tetőhéjazat megfelelő karbantartásával, illetve az érintett járdaszakaszok forgalom elöli elzárásával.

Az FKI Műveletirányító Ügyelete állandó kapcsolatot tart a BKK Zrt., a BKV Zrt., a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécser szolgálatával. Szintén állandó a kapcsolat az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, folyamatosan teljes téli célgép-flottájával végzi a budapesti főutakon a síkosság mentesítést.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a csapadék miatt csúszós, síkos utakra kell felkészülni. Ennek megfelelően nyomatékosan kérjük a közlekedőket, hogy kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak!

A katasztrófavédelem folyamatos tájékoztatást nyújt internetes felületén, így frissülő információ érhető el az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, továbbá a www.fovaros.katsztrofavedelem.hu oldalon, valamint a megyei honlapokon.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Sajtóközlemény (2012. január 19. 10:00 óra)
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak és az önkéntes tűzoltó egységeknek az elmúlt tizennyolc órában tíz elakadt járművön kellett segíteniük. A budai oldalon a II. és XII. kerületben okozott a forgalomban fennakadást egy-egy autó, míg Budapest környékén nyolc teherautó vált mozgásképtelenné. Személyi sérülés nem történt, minden esetben forgalmi akadályt szüntettek meg a tűzoltók.

Igazgatóságunk Műveletirányító Ügyelete állandó kapcsolatot tart a BKK Zrt., a BKV Zrt., a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécser szolgálatával. Szintén állandó a kapcsolat az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.

Szombaton kritikus helyzet a fővárosban nem várható, bár kifejezetten hideg időre kell készülni. Szombaton a fővárosban csak hószállingózás valószínű, de az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott tájékoztatás szerint vasárnap délelőtt ónos esőre kell számítani. Igazgatóságunk arra kér mindenkit, hogy figyeljenek egymásra, hiszen így elkerülhetők a kihűléses tragédiák. Kérjük, ha segítségre szorulókat látnak, hívják a karitatív szervezetek valamelyikét!

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, folyamatosan teljes téli célgép-flottájával végzi a budapesti főutakon a síkosság mentesítést a hétvégén is.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a csapadék miatt csúszós, síkos utakra kell felkészülni. Ennek megfelelően nyomatékosan kérjük a közlekedőket, hogy kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak!

A katasztrófavédelem folyamatos tájékoztatást nyújt internetes felületén, így frissülő információ érhető el az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, továbbá a www.fovaros.katsztrofavedelem.hu oldalon, valamint a megyei honlapokon.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság



SAJTÓKÖZLEMÉNY (2012. január 18.)
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak és az önkéntes tűzoltó egységeknek január 18-án a kora reggeli órákban kettő közúti balesethez kellett vonulniuk, míg délelőtt, három elakadt kamiont mentettek Pilisvörösvár térségében. Személyi sérülés nem történt, minden esetben forgalmi akadályt szüntettek meg a tűzoltók.

Igazgatóságunk Műveletirányító Ügyelete állandó kapcsolatot tart a BKK Zrt., a BKV Zrt., a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécser szolgálatával. Szintén állandó a kapcsolat az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatósággal közösen arra kéri a közlekedőket, hogy a Nyugat-dunántúli területeken semmiképpen ne induljanak útnak!

Szombaton a kora délelőtti órákig havazás várható a főváros területén. A belső kerületekben 5-10 centiméter friss hó hullhat, míg a budai hegyekben 15 centiméter is lehet a hóréteg vastagsága. Az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott tájékoztatás szerint vasárnap enyhülhet az idő, de este ónos eső várható. Szombaton hideg időre kell készülni, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 4 fok lehet.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli célgép-flottájával folyamatosan végzi a budapesti főutakon a síkosság mentesítést a mai napon és a hétvégén is.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a csapadék miatt csúszós, síkos utakra kell felkészülni. Ennek megfelelően fokozottan kérjük a közlekedőket, hogy kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.

A katasztrófavédelem folyamatos tájékoztatást nyújt internetes felületén, így frissülő információ érhető el az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, a www.fovaros.katsztrofavedelem.hu oldalon, valamint a megyei honlapokon.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság



SAJTÓKÖZLEMÉNY (2012. január 17.)

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészült a téli időjárás okozta helyzetek kezelésére. Feladatkörünkből adódóan folyamatosan gyűjtjük és elemezzük az információkat, koordináljuk a társ- és együttműködő szervezetek tevékenységét és kapcsolattartását.

A téli időjárási viszonyok között az egyik legnagyobb kihívást a fővárosi közúti és közösségi közlekedés zavartalanságának biztosítása jelenti. A közlekedési balesetek megelőzése, felszámolása, a forgalom folyamatosságának biztosítása az erre rendelt szervezetek szoros együttműködését igényli.

Igazgatóságunk Műveletirányító Ügyelete állandó kapcsolatot tart a BKK Zrt., a BKV Zrt., a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécser szolgálatával. A felsorolt szervezetekkel, továbbá az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel a tegnapi napon vezetői értekezlet keretében egyeztettünk az együttműködés és az információáramlás hatékonyságának további növelése érdekében.

Budapestet ma kora délután érte el az a csapadék-hullám, amelyik a Nyugat-Dunántúlon intenzív havazást okozott. A jelenlegi információink szerint a fővárosban kritikus időjárási helyzet kialakulására nem kell számítani. Ma délutántól holnap reggel hat óráig 2-5 cm hó várható, ennek a csapadéknak a nagy része az esti órákig leesik, de további hószállingózás előfordulhat a hajnali órákig. Éjszaka és a hajnali órákban fagypont alatti hőmérséklet várható.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a csapadék miatt csúszós, síkos utakra kell felkészülni. Ennek megfelelően fokozottan kérjük a közlekedőket, hogy kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.


Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság



SAJTÓMEGHÍVÓ (2013. január 14.)

A téli időjárás miatt az főváros számos pontján vasárnap és hétfőn is szükség volt a katasztró-favédelem, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek szakembereinek a segítségére.

Varga Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Klug Lajos, a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón elemzi a hirtelen lehullott hó miatt kialakult budapesti helyzetet, valamint beszámolnak a szakterületek tett intézkedéseiről.

A sajtótájékoztató helye: Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. telephelye, IX. kerület Ecseri út 6-12.

Az esemény időpontja: 2013. január 14. délután 15.00 óra

A vasárnap óta tartó havazás, havas eső és ónos eső veszélyezteti, valamint jelentősen lassítja a közlekedést.

A hideg időjárás miatt ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a kihűléses balesetek és tragédiák megelőzésének fontosságára, az embertársainkra való odafigyelésre.

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.
Budapest, 2013. január 14.

Üdvözlettel/Tisztelettel:

Kisdi Máté tű. hadnagy
szóvivő
06 20 36 105 50


SAJTÓMEGHÍVÓ (2012. december 19.)

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság XI. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói a II. Országos Kismotorfecskendő Bajnokságon immár második éve lettek bajnokok.

Kollégáink egy ausztriai utazást nyertek, amelyet nem használnak fel, hanem úgy döntöttek, hogy felajánlják a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének gondozott gyerekei javára. A családok ezzel a lehetőséggel Feriendorf Ossiach üdülőfalujába mehetnek kikapcsolódni jövő évben.

A nyereményt a XI. kerületi kismotorfecskendő csapat tagjai, Menyhért Tamás tűzoltó őrnagy, Polákovics Tamács tűzoltó főtörzsőrmester, Józsa Zoltán tűzoltó törzsőrmester, Várhelyi Bánk tűzoltó őrmester, Beh Gábor tűzoltó törzsőrmester, Csipszer János tűzoltó őrmester, Iván Péter tűzoltó törzsőrmester, Nagy László tűzoltó törzsőrmester, Mózes Attila tűzoltó őrmester fogják átadni a gyerekeknek december 19-én, szerdán 15:00 órakor a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézeténben.

Az ünnepélyes átadásra tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

Az átadás helye: Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete XI. kerület Villányi út 67.

Az átadás ideje: December 19. szerda 15:00 óra

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

Budapest, 2012. december 18.

Üdvözlettel/Tisztelettel:

Kisdi Máté tű. hadnagy
szóvivő
06 20 36 105 50


SAJTÓMEGHÍVÓ (2012. december 04.)

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Budapest Főváros Védelmi Bizottsága szervezésében, a téli időjárás miatt indokolt felkészülésről, intézkedésekről, a Védelmi Bizottság Operatív Törzs felriasztási gyakorlatáról, közös sajtótájékoztató kerül megrendezésre.
Dr. Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke tájékoztatást ad a Fővárosi Védelmi Operatív Törzs működéséről, továbbá a fővárosnak az esetleges rendkívüli időjárási viszonyokra való felkészüléséről, különösen az egészségügyi ellátások megszervezéséről, továbbá a rossz szociális körülmények között élők, a hajléktalanokról gondoskodásban résztvevők munkájának összehangolásáról.
Dr. Tóth Tamás r. dandártábornok Budapest Rendőrfőkapitánya tájékoztatást ad a rendőrség feladatairól a rendkívüli téli időjárás kapcsán, valamint az együttműködés rendszeréről a feladatok végrehajtása során.
A sajtótájékoztató további résztvevői:
Kardos Pál elnök, Budapesti és Pest-megyei Polgárőr Szövetség
Kelemen Zsolt elnök, Budapesti Tűzoltó Szövetség
Hejüsz István elnök, Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség
A tájékoztatón szó lesz azokról a lépésekről is, amelyeket az elmúlt időszakban az önkéntes közreműködőkkel együtt tett, valamint együtt tesz az FKI a budapesti lakosok biztonsága érdekében.
Az igazgatóságunk célja, hogy a lakossághoz a lehető legtöbb információ eljusson a téli időszak magával hordozott veszélyeiről, hiszen minél többen tudnak a felkészülés szükségességéről, a követendő magatartási szabályokról, annál nagyobb eredményességgel meg lehet védeni a lakosság életét, testi épségét, a főváros ellátási rendszereit, a kritikus infrastruktúráját.
Mindezt azonban csak a felelős sajtó segítségével tudjuk Budapest lakosainak tudtára adni.

A sajtótájékoztató helye: 1081. Budapest, Dologház utca 1. I. emelet, Dísz-terem

A sajtótájékoztató ideje: 2012. december 4. kedd, délelőtt 11.30 óra
A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.
Budapest, 2012. december 3.

Üdvözlettel/Tisztelettel:

Varga Ferenc tű. ezredes
igaztató
Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság


SAJTÓMEGHÍVÓ (2012. november 10.)

Meghívó sajtóbeszélgetésre
Mit kell tudni a szén-monoxidról?

Ebben az évben Budapesten november 10-ig több mint száz szén-monoxid mérgezéses esethez kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak. 53 felnőtt és 22 gyermek szenvedett szén-monoxid-mérgezést. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál rendelkezésre álló adatok szerint idén négyen vesztették életüket CO mérgezésben.
A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat.
***
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtó nyilvános konzultációra, véleménycserére hívja meg az érintett társszervek képviselőit
„Hogyan lehet megelőzni, a szén-monoxid miatt bekövetkező tragédiákat Budapesten?” címmel.
A sajtó nyilvános eseményre meghívtuk az Országos Mentőszolgálat, a Fővárosi Gázművek, valamint a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. képviselőit. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, igazgató-helyettes és Dr. Kanyó Ferenc tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő képviseli.
A konzultációt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság /Bp. Dologház utca 1-3./ első
emeleti Tímár termében tartjuk, 2012. november 16-án délelőtt 11.00 órai kezdettel.

Tisztelettel:
Kisdi Máté tű. hdgy.
Szóvivő


SAJTÓKÖZLEMÉNY (2012. november 09.)

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának az Országos Sajtószolgálatban megjelent közleményére az alábbiak szerint kíván reagálni:
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közfoglalkoztatással összefüggő feladatait az irányadó előírások szerint végezte. Az igazgatóság az április 1-jei szervezeti átalakítás előtt állásfoglalást kért Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjától annak érdekében, hogy a helyes gyakorlat szerint járjon el.
A munkaügyi központ augusztus 22-én ellenőrzést tartott a fővárosi igazgatóságon, ennek során nem tártak fel egy olyan hiányosságot sem, ami a közfoglalkoztatással kapcsolatos jogszabályok, vagy a hatósági szerződésben foglaltak betartásával lett volna összefüggésbe hozható.
A közfoglalkoztatással nem álláshelyek kiváltása volt a szándék, amit alátámaszt, hogy a közfoglalkoztatott dolgozók feladatköre bővebb, mint a korábban elbocsátottaké. Takarítói, udvari munkás, kapus feladatokat is ellátnak, valamint megfelelő végzettség esetén részt vesznek állagmegóvási, javítási, karbantartási, rakodási, logisztikai feladatok ellátásában is.

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2012. október 7-én hajnali fél 5-kor a XIII. kerületi Alig utcában két személygépjármű tűzeset következtében kiégett, további négy autóban anyagi kár keletkezett.
Az esettel foglalkozó híradások némelyike nem tényszerű információkon alapul, többen azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy a tűzeset kimenetele a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködő egységei hibájából következett be.
A TV2 Tények című hírműsorában 2012. október 8-án a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének elnöke, Kiss József nyilatkozata szerint szervezeti okok, a tűzoltó gépjárművek számának korábbi csökkentése is hozzájárult az események kedvezőtlen alakulásához.
A hírcsatorna névtelen forrásokra hivatkozva megjegyzi még, hogy a káresethez a XIII. kerületi hivatásos tűzoltóparancsnokság egységei „akartak” kivonulni, de nem engedte őket az „irányítás”.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzeset fentiek szerinti beállítását határozottan visszautasítja, egyben kijelentjük, hogy a tűzesethez a szakmai szabályok betartásával riasztotta a beavatkozó egységeket. Az első tűzjelzés szerint egy égő gépjármű oltásához, a legközelebb lévő V. kerületi őrsről riasztott az FKI Műveletirányítás tűzoltó gépjárművet. A tűzoltás vezető a helyszínre kiérve, a tűzeset kiterjedését látva, további egy tűzoltó gépjármű riasztását kérte, amelyet a FKI Műveletirányítási ügyelete haladéktalanul végrehajtott.
Az a tény, hogy a másodikként riasztott tűzoltó gépjárműfecskendő nem a XIII. kerületből hanem a VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságról érkezett, sem időben, sem egyéb tekintetben nem befolyásolta a beavatkozás sikerét.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az ügyben tűzvizsgálati eljárást indított, egyúttal beavatkozáselemzés keretében vizsgálja a tűzeset során beavatkozó egység tevékenységét. A vizsgálatok eredményéről a későbbiekben ad tájékoztatást az igazgatóság.
Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság


SAJTÓMEGHÍVÓ
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségének tűzoltója, Hoffmann Zoltán nyújtott elsősegélyt egy 1,5 éves kisgyermeknek. A kisfiú eszméletét vesztve, életveszélyes állapotba került egy fővárosi, XIII. kerületi lakásban. Nagymamája kétségbeesve kért segítséget, mire a szomszédban lakó szabadnapos tűzoltó azonnal a gyermekhez sietett és nem csupán riasztotta a mentőket, hanem kiérkezésükig mesterséges lélegeztetéssel is igyekezett életben tartani a kisfiút. A helyszínre gyermekmentő-orvos, rohamkocsi érkezett, akiknek végül sikerült stabil állapotban kórházba szállítaniuk a gyermeket. A tűzoltó főtörzsőrmestert példamutató helytállásáért az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elismerésben részesíti.

Időpont: 2012. szeptember 20. (csütörtök) délelőtt 11:00 óra
Helyszín: Budapest, V. kerület, Markó utca 22., Díszterem

Az ünnepélyes átadáson jelen lesz a 1,5 éves kisgyermek, valamint édesanyja és nagymamája is. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Varga Ferenc tűzoltó ezredes, az FKI igazgatója képviseli.

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait tisztelettel meghívom, egyben kérem, hogy az elhangzottakról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.

Budapest, 2012. szeptember 19.
Tisztelettel:
Kisdi Máté tű. hadnagy
szóvivő
06 (20) 36 105


SAJTÓKÖZLEMÉNY

Tisztelt Szerkesztőség!

A tizenegy évvel ezelőtt New Yorkban terrortámadás következtében elhunyt közel háromezer áldozatra - köztük 343 hősi halált halt tűzoltóra - a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ez év szeptember 11-én, kedden emlékezik. Az említett támadás magyar idő szerinti kezdetét jelentő 14.46-kor, a tűzoltó parancsnokságok és a katasztrófavédelmi őrsök előtt a szolgálatot adó tűzoltók védőruhában, a szertárak elé bekapcsolt kéklámpákkal kiálló tűzoltógépjárművek előtt, egy perces néma tiszteletadást adnak.
Kérem a sajtó azon képviselőit, akik felvételt kívánnak készíteni a tiszteletadásról, 14.30-ig a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép Pesti Kirendeltségének VIII. kerületi Hívatásos Tűzoltóparancsnokság szertára (1081. Budapest Dologház utca 1-3.) előtt szíveskedjenek megjelenni.
Együttműködésüket előre is köszönöm.

Budapest, 2012. szeptember 10.

 

 

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap