Harc a csendes gyilkos ellen - a szén-monoxid-érzékelő fontossága

2020. július 09. 11:42

Ne a biztonságon spóroljon!

Igazgatóságunk felhívja a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni! Szintén fontos a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő berendezések elhelyezése. 

A szén-monoxid-érzékelőn kívül nincs olyan eszköz, vagy módszer a kezünkben, amely figyelmeztetne minket arra, hogy szén-monoxid került a lakásunk, házunk légterébe. Ez a gáz akkor képződik, ha az égő láng, vagy az izzó éghető anyag (pl. fa, szén) már nem tud elég oxigént felhasználni az égéshez, magyarul nincs levegő utánpótlása. 

Konvektor, kazán, cserépkályha – ne csak hőforrásként nézzünk rájuk!
Rengeteg háztartásban használnak nyílt égésterű (a láng látszódik, be tudunk nyúlni az égéstérbe) tüzelő-fűtő berendezéseket. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, ilyen a gázkonvektor, az átfolyós vízmelegítők (fürdőszobában, konyhában), a cserépkályha, a kandalló és a gázkazán is. Az elhanyagolt, karbantartatlan kéményjáratok fokozzák a szén-monoxid visszaáramlását, ezért fontos, hogy rendszeresen és időben ellenőriztessük kéményseprővel kéményeinket és az általunk használt fűtőtesteket.

A cica kiszagolja?
Elterjedt az a tévhit, hogy a háziállatok kiszagolják a szén-monoxidot. Olyan esettel is találkoztunk, amikor egy idős hölgy azt mondta, hogy azért nem vesz szén-monoxid érzékelőt, mert a cicája kiszagolja. El kell, hogy oszlassuk ezt a tévhitet, mert bármennyire is jó az állatok szaglása, nem képesek kiszagolni a csendes gyilkost.

Szén-monoxid vízipipázás közben?
Nem kell ahhoz lobogó tűz, vagy gázkészülék, de elhanyagolt kémény sem, hogy szén-monoxid képződjön! Nemrég a tűzoltókat egy olyan lakáshoz riasztották, ahol bejelzett a lakásban lévő szén-monoxid-érzékelő. Kiderült, hogy a lakásban egy baráti társaság volt és vízipipáztak. A szobában nem volt ablak, ezáltal szellőzni sem tudott a helyiség. A pipaszén izzott, a levegő elfogyott, ez pedig szén-monoxiddal járt. Őket megmentette az érzékelőjük.

Szén-monoxid nyáron? Nem csak télen veszélyes?
A szén-monoxid nem csak télen veszélyes. Sőt, hamis biztonságérzetbe ringatjuk magunkat azzal, hogy elhisszük, ez a gáz a melegben nem veszélyes! Sokan a melegebb időszakra az érzékelőből kiveszik az elemet, mert így akarnak spórolni. Ne tegyék! A hőség hatására a kémények huzathatása megszűnhet, akár a visszájára is fordulhat, ez pedig azt eredményezi, hogy a gáz visszaáramlik hozzánk. Ha nem működik az érzékelő, nincs, aki figyelmeztessen minket a bajra. Ennek pedig beláthatatlan következményei lesznek.

Nem minden készülék megbízható!
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található két lista, amely a hatóság által bevizsgált szén-monoxid-érzékelők „pozitív” és „negatív” listáját tartalmazza. Sajnos nem mindegyik készülék megbízható, ezért csak azokat a készülékeket javasoljuk megvételre, amelyek a megfelelő minősítést kapták.

Mik a szén-monoxid-mérgezés jelei?
Kezdetben fejfájás, émelygés, hányinger jelentkezik, jellegzetes tünet még a bőr kipirulása. A rosszullét később súlyosbodik, bénulás, izomgörcsök és hányás jelentkezik - ilyenkor már fennáll az ájulás veszélye is. A legsúlyosabb esetben az izomzat ellazulása és légzésbénulás következik be, amely halálhoz vezethet.

Mit kell tenni, ha érezzük magunkon a tüneteket?
Azonnal hagyják el a helyiséget és meneküljenek a szabadba! Tárcsázzák a 112-es segélyhívót!

Mit kell tenni, ha a szén-monoxid-érzékelő bejelez?
Azonnal hagyják el a helyiséget és meneküljenek a szabadba! Tárcsázzák a 112-es segélyhívót!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap