Az év első negyedévében százötvenöt lakástűzhöz riasztották a fővárosi tűzoltókat

2022. április 06. 12:16

Az év első negyedévében százötvenöt lakástűzhöz riasztották a fővárosi tűzoltókat

2022 első negyedévében összesen százötvenöt lakástűzhöz riasztották a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóegységeit. Öt ember vesztette az életét, tizenhárman pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A statisztikák azt mutatják, hogy a leggyakrabban idős emberek válnak tűzesetek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

A fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltók az égő épületekből húsz embert mentettek ki. Átlagosan 43 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat. Az égő épületekhez 498 fővárosi tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 1251 négyzetméternyi terület égett le.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel.

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát kilenc esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni. 

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, rendszeres időközönként érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt elhelyezni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt. 

Az első negyedévben 54-szor riasztották szén-monoxid-szivárgás miatt a fővárosi tűzoltókat. Tíz ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, két ember életét vesztette. 

Minden nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszköz használata során mérgező gáz fejlődhet. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása miatt keletkezhet szén-monoxid. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás.

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap