Évértékelő értekezlet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

2020. február 17. 13:17

Február 13-án tartotta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. évi tevékenységét értékelő állománygyűlését. A rendezvény elöljárója Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője volt. Az értekezleten részt vett az igazgatóság vezetői- és tiszti állománya, valamint a társ- és együttműködő szervek, szervezetek, valamint a szakmai szövetségek vezetői, képviselői is.

Dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója bejelentette – idén ünnepli 150 éves fennállását a budapesti, ezáltal a magyar hivatásos tűzoltóság. A tábornok 2019-es évet összefoglaló beszámolóját a FKI Videószolgálata által készített kisfilmmel kezdte, amely után a 2019-es év jelentős eseményeinek, beavatkozásainak bemutatása következett.

A tábornok a kiemelt eseményeket követően a társ- és együttműködő szervekkel, szervezetekkel, valamint a kerületi önkormányzatokkal kialakított jó kapcsolatra hívta fel a figyelmet. 

Az igazgató az egyes szakterületeket külön-külön is értékelte. A tűzoltási műveleti tevékenységről elmondta - 2019-ben 14. 130 riasztás hajtott végre az igazgatóság, ez naponta 38 esetet jelent. Műszaki mentéshez 8.608 esetben, míg tűzesethez 5.522 esetben kaptak riasztást a fővárosi tűzoltók. 

Az önkéntes tűzoltó egyesületek munkája is hangsúlyt kapott a beszámolóban. A Rózsdombi-, Pilisvörösvári-, Zuglói-, Solymári-, Pilisszentiváni- és Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület a legtöbbet riasztott önkéntes egyesületek között foglal helyet az országos listán. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködő önkéntes tűzoltó egyesületek önálló beavatkozásaikkal közel 18 millió forintot takarítottak meg az igazgatóságnak.

Az előadásban hangsúlyt kapott a Budapest Mentőszervezet önkéntes tevékenysége is. A szervezet számos káreset helyszínén, illetve közös gyakorlaton bizonyította az elmúlt évben is magas fokú szakmai felkészültségét. A szervezet egy kiemelt jelentőségű gyakorlaton is részt vett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágáson. 

A különleges szolgálatoknál az igazgató a fővárosi tűzoltó hajó munkáját is hangsúlyozta, hiszen vízi veszélyesáru-szállítás ellenőrzésében 74 alkalommal vett részt a Szent Flórián és legénysége, míg 29 esetben vonultak különböző káresetekhez. A tábornok hozzátette - igazgatóságunk kutyás szolgálata idén ünnepli működésének 20. évfordulóját. Számos szakmai siker fűződik a nevükhöz, ezek közül kiemelkedik a 2019-ben, Franciaországban rendezett romkutatási verseny, amelyet Karma, a belga juhász keresőkutya nyert meg.  A hivatásos tűzoltó búvárokat 36 esethez riasztották, míg a Készenléti Egészségügyi Szolgálat – azaz a Tűzoltó Doktorszolgálat – 545 esetnél nyújtott orvosi segítséget.

A polgári védelmi szakterületet érintve az igazgató aláhúzta, 2019-ben fő feladatuk a megelőzés és a felkészülés volt, szerencsére operatív beavatkozást igénylő esemény (árvíz, nagyobb természeti csapás) nem történt az év folyamán.

Az iparbiztonsági szakterületről szólva a tábornok kiemelte, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén 12 felső, 20 alsó és 35 küszöb alatti veszélyes üzem működik, így összesen 67 veszélyes ipari üzemet tart nyilván az igazgatóság, és látja el hatósági felügyeletüket.

A hatósági szakterület munkájának bemutatásánál elhangzott, az igazgatóság 8.970 elsőfokú eljárást indított, míg a  vízügyi  hatósági szakterület az elmúlt évben 58.445 iratot készített.

Az igazgató elismeréssel szólt a Humán Szolgálat által elvégzett humán szakmai feladatokról, az Ellenőrzési Szolgálat állományt támogató munkájáról, illetve a Hivatal rendkívül fontos háttérmunkájáról is, amelyek nélkül nem működne hatékonyan igazgatóságunk.

A tábornok méltatta a gazdasági szakterület munkáját, ugyanis a laktanyák felújítása, műszaki-informatikai korszerűsítése és a gépjárműpark üzemeltetése ilyen magas szinten csak az ő munkájukkal lehetséges.

Az igazgatóság idei célkitűzései között Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok a személyi  állomány megtartását és utánpótlását említette. Igazgatóságunk idei kiemelt célja lesz továbbá a lakosság biztonság-tudatosságának erősítése, ez pedig csakis minőségi munkavégzéssel érhető el.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkáját Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a BM OKF hivatalvezetője értékelte. Mint mondta, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkájához csak gratulálni lehet, ugyanis az igazgatóságra kiemelten sok teher hárul, ezzel párhuzamosan munkáját kiemelt médiaérdeklődés övezi, ennek ellenére zökkenőmentesen és eredményesen tudta befejezni a 2019-es esztendőt. A hivatalvezető azt kérte, hogy továbbra is magas szinten folytassa az igazgatóság a főváros tűzbiztonságáért, ezáltal az emberek biztonságáért tett erőfeszítéseket.  Folytatni és erősíteni kell az önkéntesekkel való kapcsolatot és együttműködést. Aláhúzta, csak így lehet Budapest tűzvédelmét erősíteni, ehhez pedig elengedhetetlenül szükséges az, hogy a vezetők figyeljenek az állományra, támogassák azt, mert a legfőbb érték az ember.

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap