Önkéntes mentőcsoportok

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az 50/2013-as Főigazgatói intézkedés alapján 2013. októberében, az igazgatósághoz tartozó kirendeltségeken öt önkéntes mentőcsoportot hívott életre.

A mentőcsoportok önkéntes civil szervezetekből állnak. Alapvető rendeltetésük az életmentés, kutatás, műszaki mentés, biztosítás, egészségügyi ellátás.

Olyan események kezelésében vesznek részt - a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának elrendelése esetén - melyek során több kerület lakosságát érintő veszélyeztető hatás kezelésre van szükség.

A mentőcsoportba jelentkező szervezetek számára az FKI Főfelügyelőség polgári védelmi szakterülete 2013. október 12-én egy általános elméleti felkészítést, valamint gyakorlati képzést tartott, amelyen a résztvevők munkavédelmi, védelmi igazgatási, általános katasztrófavédelmi, és alapfokú egészségügyi ismerteket sajátíthattak el.

2013. november 9-én a szakterület a polgári védelmi főfelügyelő koordinálásával rendszerbeállító gyakorlatot tartott valamennyi önkéntes mentőcsoport részére. Komplex, de eltérő részfeladatokból álló veszélyhelyzet-kezelést kellett a csoportoknak végrehajtaniuk, valamennyien kiválóan teljesítették a feladatokat.

2014. június 13-14. és június 20-21-én a 20/2012. BM OKF Főigazgató utasítás, valamint az 50/2013. BM OKF Főigazgatói intézkedés alapján a fővárosi önkéntes mentőcsoportok nemzeti minősítő gyakorlatokon adtak számot tudásukról.

A gyakorlatok eltérő időpontokban és helyszíneken zajlottak, különböző típusú káreseményekkel és feladatokkal vizsgáztatva a mentőcsoportok állományát. A megmérettetéseken vízkár elhárítási, műszaki mentési, alpintechnikai, kutyás keresési, egészségügyi, tűzoltási, vízi mentési, területzárási és biztosítási feladatokat kellett végrehajtani. A vizsgát minősítő bizottság felügyelte, valamennyi mentőcsoport megfelelt a szigorú elvárásoknak.

A nemzeti minősítősét szerzett önkéntes mentőcsoportok bemutatkozó anyagait a fenti linkeken tekinthetik meg.

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap