Dél-Pesti Önkéntes Mentőcsoport

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség koordinációja mellett a Báró Podmaniczky III. János Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport, a S.O.S. Mentőkutyás Egyesület és a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, részvételével 2013. október 4-én megalakult a Dél-Pesti Önkéntes Mentőcsoportot. A Mentőcsoporthoz 2014-ben csatlakozott a Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport.


Dél-Pesti Önkéntes Mentőcsoport rövid bemutatása

A Dél-Pesti Önkéntes Mentőcsoport megalakulása

A kárfelszámolásra és mentésre létrehozott különböző állami, önkormányzati szervek kapacitása és készsége korlátozott, így a hosszan elhúzódó, komplex kárfelszámolási munkálatok hatékony kezelése sokoldalú igényeket támaszt. Az elmúlt évek Budapestet is érintő katasztrófái bebizonyították, hogy a katasztrófavédelmi rendszer egységesítésével és megújításával, valamint az önkéntes mozgalom erősítésével komplex védelmi rendszer hozható létre. A 2011.évi CXXVIII. törvény alapján és annak végrehajtásáról kiadott 234/2011. (XI. 10.) Kormányrendelettel összhangban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség koordinációja mellett a Báró Podmaniczky III. János Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport, a S.O.S. Mentőkutyás Egyesület és a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, részvételével 2013. október 4-én megalakult a Dél-Pesti Önkéntes Mentőcsoportot. A Mentőcsoporthoz 2014-ben csatlakozott a Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport.

Szervezeti egységek telephelyei

Szervezet neve

Címe

Kapcsolattartó

Elérhetősége

DPÖMCS1191 Budapest, Üllői út 235.Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség+36 1 459 23 07
 Báró Podmaniczky III. János Honvéd Hagyományőrző Egyesület

1171 Budapest, Gömbvirág u. 20.

Telephely: 1171 Budapest, Széchenyi út 9-11.

Tóth Sebestyén ny. hv. szds. elnök+ 36 70 295 75 68
Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport1188 Budapest, Határ u. 101/b.

Székely László elnök,

 

+ 36 30 555 18 66,

 

S.O.S. Mentőkutyás Egyesület1202 Budapest, Naszód utca 2.Strelli Józsefné elnök+36 20 257 81 42
Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület1191 Budapest, Hunyadi utca 10-14.Horváth Zoltán elnök

+ 36 30 541 94 09 

 

 

Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport1185 Budapest, Üllői út 758Agócs Sándor+36 70 334 94 23

Bevetések 

Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport 

A Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport eddig a rendszerbeállító gyakorlaton 2013. november 9-én, valamint az arra való felkészítésen került alkalmazásra. November 9-én a Mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlata során a feltételezett veszélyhelyzet során több kisebb, illetve közepes erősségű földrengés rázta meg Budapestet. A hivatásos mentőerők minden erőforrásokat mozgósítva teljes létszámmal vettek részt a mentésben, azonban egy idő után nem maradt tartalékuk, ezért szükségessé vált az önkéntes mentőcsoport bevonása is. Az Önkéntes Mentőcsoport előző nap délután óta készenlétben volt, szombaton reggel riasztást kaptak, hogy segítsenek egy tizennyolcadik kerületi krízisszálló bajba jutott lakóin.

A kirendeltségi önkéntes mentőcsoportjában lévő Lőrinc Kertváros Polgárőr Csoport, a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az S.O.S. Mentőkutyás Egyesület, valamint a Báró Podmaniczky József Önkéntes Honvéd Egyesület vezetői riasztásra kerültek. A vezetők által riasztott egységek a kirendeltség udvarán gyülekeztek, onnan hajtottak végre oszlopmenetet a gyakorlat helyszínére, a krízisszálló épületéhez. Az objektumban a feltételezések szerint idős, korlátozottan cselekvőképes személyek rekedtek, önerőből kijutni nem tudtak, több órája a romosodott épület foglyai. A mentőcsoport feladata volt, hogy felkutassa az épületben rekedteket, onnan biztonságosan kihozza az esetleges sérülteket és elsődleges egészségügyi ellátásban részesítsen mindenkit.

A gyakorlat sérültjei „profi sérültek”, a Magyar Vöröskereszt Budapesti Ifjúsági Szervezetének imitációban jártas tagjai. Részvételüknek köszönhetően az egységeknek alkartöréses, bokaficamos, rekamié ágyneműtartójában elrejtőzött, ott eszméletét vesztett személyt, klausztrofóbiás, ezért pánikoló embert, valamint egy eszméletlen, fejsérülést szenvedett lakót kellett kimenteniük. A sokkos személyeket a Honvédelmi Minisztérium Katonasuli programjában résztvevő Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola tanulói jelenítették meg, a közösségi szolgálat keretében.

A gyakorlat csak a kezdő lépése volt, annak hogy, hogyan lehet megtöbbszörözni az erőket, ugyanakkor jó alkalom volt arra is, hogy hangsúly kerüljön az öngondoskodás fontosságára.

Báró Podmaniczky III. János Honvéd Hagyományőrző Egyesület

A Báró Podmaniczky III. János Honvéd Hagyományőrző Egyesület a kerületi önkormányzattal szoros együttműködésben rendszeresen részt vesz a kerület rendezvényein. A kerületben bekövetkező rendkívüli események felszámolása és kezelése során az önkormányzat számol szakszerű segítségnyújtásukkal, rendelkezésükre álló eszközeikkel. Műszaki ismereteiket a honvédség kötelékében bővítették, és sajátították el a gyakorlatban is. A rendőrség, katasztrófavédelem és az önkormányzat kérése esetén területzárással, helyszín-, és rendezvénybiztosítással segítik a kerület életét. 

Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport

A Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport 2011. május 24-én a délelőtti órákban prevenciós gyakorlaton vettek részt a Vajk utcai általános iskolánál.

A gyakorlat forgatókönyve szerint az iskola aulájában tűz ütött ki, három tanuló az épületben rekedt. A három bennrekedt tanuló közül egyet hordágyon, légzőkészülékkel, hozott ki a riasztott tűzoltó raj, két tanulót a tetőre menekült. Őket emelőkosár segítségével mentették meg a tűzoltók. A „sérülteket” a helyszínre érkező mentők ellátták. A gyakorlat sikeresen végződött, a sérültek látványos felépülés után folytatták a tanulást. A csoport 4 fővel és 2 személygépkocsival vett részt a gyakorlatban. Feladatuk a tanulók menekülési útvonalának biztosítása, és területzárás volt.

Önkormányzati rendezvények biztosítása, mozgójárőr szolgálat, rendőrségi akciókban való részvétel, BPSZ felkérésére általános iskolánál végzett bűnmegelőzési tevékenység.

S.O.S. Mentőkutyás Egyesület

Az S.O.S. Mentőkutyás Egyesületből ketten - a Fővárosi Központi rendeltetésű Mentőszövetség (FKRMSZ) volt tagjaként - foglalkoztak keresőkutya kiképzéssel, ill. vettek részt nemzetközi – az ENSZ INSARAG elvei alapján megrendezett és annak követelményei szerint elbírált – városi kutató-mentő gyakorlatokon. ( pl. 2005-ben Lentiben, ahol az FKRMSZ megszerezte a „nehéz” minősítését, vagy 2006-ban a romániai árvízhez kapcsolódó nemzetközi katasztrófa elhárítási és mentési gyakorlaton, 2007-ben a NATO által szervezett IDASSA gyakorlaton Zadarban és 2009-ben az EU-HUMEX Decathlon gyakorlaton Miskolcon.)

Az elmúlt évek hétköznapjaiban számos esetben riasztották őket Magyarországon is (Rendőrség, civil szervezetek, Katasztrófa védelem) eltűnt gyerekek, vagy idős személyek megkereséséhez. Ezeket a legkülönbözőbb terepviszonyok között – erdőben, vízmosásokban, hegyekben, vadasparkokban – kellett teljesíteniük.

 Az idén az alábbi bevetéseken voltak:

I.13. Szokolya – az eltűnt férfi és gyerekei előkerültek, így nem kellett kivonulnunk.

II.8. Kakucs – idős férfi

IV.1. Fót – idős férfi 

IV.12.  Jászberény – 24 éves lány

IV.15. Budapest - Margitszigetről eltűnt 15 éves lány, előkerült, így nem vonultunk ki.

V. 2. Budapest – 76 éves férfi

V.11. Ócsa – idős nő 

Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület a kerületi rendőrséggel rendszeresen közös szolgálatot lát el Kispest területén.

Ennek során alkalmanként akár körözött személyeket keresnek (bejelentések alapján) a kerület közterületein, valamint a kerület vendéglátó egységeiben.

Az éjszakai járőrözés során észlelt vagy bejelentett, a közrend és nyugalom megzavarása esetén a helyszínre érkezve a rendőrökkel együttesen számolják fel a kialakult helyzetet (garázdaság, gépjárműrongálás, csendháborítás). A rendőrség, katasztrófavédelem és az önkormányzat kérése esetén területzárással, helyszín-, és rendezvénybiztosítással segítik a kerület életét. 

Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport

A Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport Ingyenes egészségügyi bemutatói:

Minden évben 20-30 iskolában, óvodában csinálnak egészségügyi bemutatókat és játékos elsősegélynyújtó ügyességi versenyeket. Ezen kívül számtalan esetben mennek iskolákba tűzvédelmi gyakorlatokra, felkérés alapján pedig elsősegély oktatásra. Rendszeresen ingyenes szűrővizsgálatokat tartanak.

Szociális segítés és családtámogatás:

Rendszeresen a kerület iskoláit, óvodáit és a rászoruló családokat támogatják különböző tejtermékekkel, édesipari termékekkel, tisztító és mosószerekkel, vegyi árukkal, különböző kozmetikai és háztartási szerekkel, tisztított és válogatott használt ruhaneműekkel, cipőkkel, sportfelszerelésekkel, bútorral, amit adományként kaptak külföldről vagy belföldről. Ezen belül több családot, amelynél három vagy annál több gyermek él, támogatnak rendszeresen élelmiszerrel, ruhaneművel és gyógyszerrel.

Utcai szociális munka:

A krízis időszakban hetente 3 - 4 alkalommal tudnak az utcai hajléktalanok segítségére lenni. Ilyenkor a legjobban hasznosítható meleg holmikat, kötszert, vitaminokat, meleg levest, teát, zsíros kenyeret, gyümölcsrizst, gyümölcsös joghurtot tudnak biztosítani a rászorulóknak.Évente több száz liter meleg levest, és meleg teát, több száz kg kenyeret, nagy mennyiségű tejterméket és ruhaneműt osztanak szét.

Karácsonyi ételosztás: 

Minden évben 2 db eset kocsival részt vesznek a karácsonyi ételosztáson a Keleti pályaudvarnál. Ezeken az akciókon több száz hajléktalan emberen végeznek egészségügyi szűrővizsgálatot. Azokat az embereket, akiket szakembereik úgy ítélik meg, hogy további egészségügyi ellátásra szorulnak, betegszállító autóikkal elszállítják a megfelelő egészségügyi intézménybe.

Rendszeresen részt vesznek magyarországi természeti katasztrófák felszámolásában: Tiszai árvíznél több településen is részt vettek 2 mentőautóval és 10 fővel a kármentésben és a homokzsákok kihelyezésében. A fizikai segítségen kívül a munkálatokban résztvevők számára szükség eseten elsősegélynyújtást, meleg teát és hideg élelmet biztosítottak.

Kolontáron és Devecseren egy mentőautóval és 4 fővel vettek részt a vörös iszap katasztrófában. A katasztrófa károsultjainak szállítottak adományként élelmiszereket, állateledelt, tisztítószereket és ruhaneműt. Mentőautóval segítettek az értékek mentésében.

Tagszervezetek bemutatása

Báró Podmaniczky III. János Honvéd Hagyományőrző Egyesület 

1171 Budapest, Gömbvirág u. 20.

Telephely: 1171 Budapest, Széchenyi út 9-11.

Tóth Sebestyén nyá. hv. szds. (70/295-7568)

gbgufmnmnqbf@tznvy.pbz

Az egyesület 2012-ben kezdte meg működését, bejegyzésére 2014-ben került sor.

Elsődleges célja a XVII. kerület önkormányzatának önkéntes polgári védelmi jellegű feladatainak ellátása.

15 aktív állandó tagja az egyesületnek, hivatásos vagy sorkatonai szolgálatot látott el korábban, eszközeik döntő többsége a Magyar Néphadsereg vagy a Honvédség leadásra került eszközeiből áll. 

Technikai eszközparkjának különlegessége a JVBT-55 típusú lánctalpas mentő jármű.

Az Önkéntes Polgári Védelmi Szervezet telephelyére 2013. október 11-én került az alvázra szerelt darus, csörlős, 30 tonnás lánctalpas jármű, mely az NDK T55-ös harckocsi mentőváltozata.

A jármű használata műszaki mentési célból került beszerzésre, hiszen 2 fő vasútvonal halad át Rákosmentén, valamint az M0-s autópálya is a határán fekszik. Több mint 200 l gázolajat fogyaszt 100 km-en. Műszaki mentéshez 400 m hosszú, 8 t tömegű sodronyt használhatnak, akár 75 tonnát is el tud vontatni. A JVBT mentő-vontatót Virág Zoltán műszaki páncélos tiszt irányítja, aki egyben a jármű tulajdonosa is. Üzemóránként kb. 100 l üzemanyagot fogyaszt. A szállítási költségeket az útvonal pontos ismerete nélkül nem lehet kiszámolni, függ a közúti korlátozásoktól stb., kb .250 000 forint ami azonban fedezi az ország bármely pontjára való szállítását.

Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport 

A Lőrinc- Kertváros Polgárőr Csoport 2001-ben alakult, kerületünk közbiztonságának javítása az itt élők biztonságérzetének növelése érdekében. Egyesületként tevékenykedik. Az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a Budapesti Polgárőr Szövetségnek tagja.

A csoport megalakulásától kezdve együttműködik Pestszentlőrinc- Pestszentimre Önkormányzatával, a XVIII. Kerületi Rendőrkapitánysággal, 2010-ben együttműködési megállapodást kötött a Katasztrófa Védelemmel. Kölcsönösen segítik egymást a kerület többi polgárőr csoportjával.

Csoport olyan emberekből áll, akik a bűnmegelőzés, bűnüldözés érdekében szabadidejüket feláldozva, törvényes keretek között többet akarnak tenni a kerületünkért. Kétségtelen, hogy ez a létszám kicsi, de náluk az AKTÍV szó nem üres jelző, ami mögött nincs tartalom, minden tag rendszeresen lát el szolgálatot. Tagjaik átlagéletkora 35 év.

Polgárőreik havonta minimum két szolgálatot látnak el. Ezeken a szolgálatokon felül rendszeresen részt vesznek, rendőrségi akciókban, helyi rendezvények biztosításában.

Tevékenységük jelentős részében polgárőr figyelő-jelző szolgálatot látnak el. Ezeket a szolgálatokat a kora esti órákban kezdődnek és a hajnali órákban fejeződnek be, azért, hogy jelenlétükkel, megelőzzék, a bűncselekmények elkövetését.

Várják sorainkba azokat, akik szabadidejük egy részét, a közjavára fordítva AKTÍVAN részt kívánnak venni polgárőr csoport munkájában.

A támogatók anyagi és erkölcsi támogatásaikkal hozzájárulnak egyesület életéhez.

S.O.S. Mentőkutyás Egyesület 

2003 végén jött létre az Egyesület, azzal a céllal, hogy katasztrófák és eltűnési ügyek esetén segítsenek a bajbajutott embereken, együttműködve más hazai és nemzetközi szervezetekkel. Nagy gondot fordítanak kutyáik évenkénti vizsgáztatására - a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) által elismert -, nemzetközi bírók előtt. Anyagi lehetőségeik függvényében részt vesznek külföldi versenyeken, szemináriumokon (pl. Szlovénia) és vizsgákon (pl. Németország, Ausztria) is. Egyesületük 2005. 07. 15.-től kiemelten közhasznú társadalmi szervezet. 

Személymentéssel kapcsolatos tanfolyamokon, előadásokon is képzik magukat (egészségügyi, alpin-technikai, etológiai stb.), ismereteiket folyamatosan frissítik, hogy munkájukat minél hatékonyabban végezhessék. 

Néhányan közülük - a Fővárosi Központi rendeltetésű Mentőszövetség (FKRMSZ) volt tagjaként - foglalkoztak keresőkutya kiképzéssel, ill. vettek részt nemzetközi – az ENSZ INSARAG elvei alapján megrendezett és annak követelményei szerint elbírált – városi kutató-mentő gyakorlatokon. ( pl. 2005-ben Lentiben, ahol az FKRMSZ megszerezték a „nehéz” minősítését, vagy 2006-ban a romániai árvízhez kapcsolódó nemzetközi katasztrófa elhárítási és mentési gyakorlaton, 2007-ben a NATO által szervezett IDASSA gyakorlaton Zadarban és 2009-ben az EU-HUMEX Decathlon gyakorlaton Miskolcon.)

Az elmúlt évek hétköznapjaiban számos esetben riasztották őket Magyarországon is (Rendőrség, civil szervezetek, Katasztrófavédelem) eltűnt gyerekek, vagy idős személyek megkereséséhez. Ezeket a legkülönbözőbb terepviszonyok között – erdőben, vízmosásokban, hegyekben, vadasparkokban – kellett teljesíteniük.

Számtalan bemutatón vettek részt, hogy egyre több felnőttel és gyerekkel megismertessék társukban, a kutyában rejlő lehetőségeket, és rávezessék őket a felelősségteljes kutyatartásra. 

Kutyáik élő embert keresnek, általában nem szagminta alapján, ami azt jelenti, hogy bármilyen nem életszerű testhelyzetben lévő embert bejeleznek a keresés során. Mivel a halott-kereséshez szükséges szagminta nehezen megszerezhető, így azt, hogy a kutyáik hogyan reagálnak egy esetleges halott megtalálásakor, nem tudják.

Jelenleg az IRO szabályai szerint vizsgáztatva 9 kutyájuk van. Ezek közül 4 kutyának van emeltszintű „B” típusú vizsgája területkeresésben és nyomkövetésben. 1-1 kutyának van alapszintű „A” típusú romkeresés, ill. nyomkövetés vizsgája, 4 kutyának ú.n. „alkalmas” típusú vizsgája van területkeresésből és nyomkövetésből, a többiek kiképzés alatt állnak.

Folyamatosan készítik fel őket a vizsgákra, illetve újítják meg a megszerzett vizsgákat minden évben, hogy minél magasabb követelménynek tudjanak megfelelni. A magas követelmény azt jelenti, hogy egy „B” típusú területkereső vizsgával rendelkező kutyának négy személyt kell megtalálnia egy 2 hektáros, sűrűn erdősített területen, amin épületek is találhatók, ezért az épületen belül, vagy 3-4 m magasan, vagy a pincében ugyanilyen mélyen is lehet az eltűnt, mindössze 15-20 perc alatt. Kutyáik a személy megtalálását ugatással jelzik, és addig ugatnak, míg a gazdájuk oda nem ér a keresett emberhez. 

Romkeresésnél az 5-6 ezer m2-nyi sittet és mindenféle építőanyagot, betont, vasakat, veszélyes anyagokat tartalmazó területen ugyancsak 3-4 embert, ugyancsak 20 perc alatt kell megtalálniuk a „B” vizsgán, akik akár 3-5 m mélyen is lehetnek.

Ahhoz, hogy ezt a munkát sikeresen teljesítsék a kutyák, szorosan együtt kell működniük a kutyavezetővel, aki irányítja, de ugyanakkor óvja is őket a területen. Ehhez maximális fegyelmezettség és engedelmesség kell a kutyák részéről, de ugyancsak maximális odafigyelés és kutyaismeret kell a kutyavezetőtől is, hogy ne hajszolja túl a kutyáját, ill. megóvja a balesetektől magukat. Mivel ez a munka fokozott koncentrációt igényel a kutyáktól, egy-egy kutya max. 3 órát képes ilyen intenzitással keresni, utána pihentetni kell. Természetesen ez az idő nagymértékben függ a terep és időjárási viszonyoktól, hiszen esős, ködös időben, vagy magas hegyek közt sokkal többet kell rohanniuk, hiszen a szagokat lenyomja a pára. De erős szél esetében is ugyanez a helyzet, mert akkor meg szétfújja a szél a szagot. 

Kutyák közül 2 rendelkezik speciális tudással, nekik két-két különböző típusú vizsgájuk is van, az egyiknek terület- és romkeresés vizsgája is megvan, a másiknak területkeresés és nyomkövetés vizsgája van. Ez a két kutya egyben a legidősebb is, de itt is igaz, hogy az elmúlt években szerzett tapasztalataik és a rengeteg gyakorlásból eredő tudásuk bőven kompenzálja a hiányzó gyorsaságot és erőnlétet. Jelenleg folyik – kísérleti jelleggel, néhány kutyánál – az u.n. maintrailing kiképzés, mely leginkább a rendőrségi kutyakiképzéshez hasonlít, szagminta alapján, de területkeresési módszerrel keresnek meg egy konkrét személyt. Egyik kutyájuk ugyancsak szagminta alapján egy konkrét tárgyat keresett meg egy TV műsorban. Több kutyájuk is statisztált már filmekben. Specialitásnak tekinthető még, hogy kutyáik nagyon gyerek kompatibilisek és az, hogy adott esetben idegileg nem beszámítható – tehát kiszámíthatatlanul viselkedő, rúgkapáló, hisztiző – személyt is toleránsan kezelnek.

Természetesen a kutyáik is öregszenek, ezért folyamatosan új kiskutyákat kezdenek el kiképezni, bár amíg az idősebbek fizikailag és szellemileg bírják, és ez akár 10-11 éves korukig is lehetséges, képzésben tartják őket. 

Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 

Az Elnökség tagjai:

Elnök: Horváth Zoltán

Elérhetőségeik:

Cím:    1191 Budapest, 

Hunyadi utca 10-14

Tel.:     +36 30 541 9409

E-mail: xvfcrfgvcbytnebefrt@tznvy.pbz

Bemutatás

Az egyesületet 2011. február végén alapították meg, amit a fővárosi bíróság jogerősen 04.hó 06.-án hagyott jóvá. Az egyesület elnöksége több éves polgárőr múlttal rendelkezik, de tagjaik közül többen, jelenleg is rendészeti területen dolgoznak, így számukra sem újdonság a közbiztonság fogalma. A Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület termelő tevékenységet nem folytató (non-profit), közhasznú szervezet.

Céljaik

Szeretnének valamit tenni Kispest közbiztonságáért, az itt lakók nyugalmáért, a kerület közlekedésének biztonságáért. Ezért az egyesület több tagja, különböző szervezett képzéseken vesz részt. Ha anyagi lehetőségeik és létszámuk is engedi majd, akkor az önkéntes tűzoltás, a tűzmegelőzés, a katasztrófavédelem, és az önkéntes polgári védelem irányába is elindulnak. Az alapszabályban rögzítésre került, hogy csatlakoznak a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségéhez.(BPSZ)

Felszerelésük

Jelenleg 1 db gépjárművel rendelkeznek, de remélhetőleg a közeljövőben még egy gépkocsit tudnak üzemeltetni. Természetesen, ha a lehetőségek adottak lesznek (mind személyi, mind anyagi) még egy járművet szeretnének üzembe állítani, amely már egy ÖTE-s gépjármű lenne. Ezen kívül egyesület rendelkezik több db elemlámpával, forgalom terelőkúpokkal, kézi és fixen autóba telepített URH készülékekkel,PMR adóvevővel,láthatósági mellényekkel,és végül, de nem utolsósorban1db rendszámfelismerő PDA készülékkel. Amint anyagi lehetőségeik megengedik, további felszereléseket vásárolnak

Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport 

A Delta Mentőszolgálat 1994. február 28-án alakult. Szervezetük alapításkori elsődleges célja, fő tevékenységi köre a katasztrófa-elhárítás volt Magyarország egész területén, amely az évek során átalakult, kibővült: OEP finanszírozott betegszállításra, mentési tevékenységre, repülőtéri egészségügyi szolgáltatásra, központi orvosi  ügyeletek, jelzőrendszerek üzemeltetésére, foglalkozás-egészségügyi ellátásra,  valamint rendezvények, sportesemények egészségügyi biztosítására. 

Céljunk az egészségügy területén, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten közelítsék szolgáltatásaik színvonalát az európai uniós szakmai színvonalhoz.

A Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport felépítése, alegységeinek rövid bemutatása

Parancsnokság

A mentőcsapat riasztási, értesítési rendszerének kialakítása, működtetése, alkalmazásának megtervezése, megszervezése. Alkalmazás során a szervezeti egységek szakmai irányítása, kapcsolattartás a mentést irányító, vezető szervekkel, a mindenoldalú biztosítás megszervezése. A híradási és az informatikai feladatok biztosítása az elöljáró szervek, valamint az alárendeltek felé. A kárhelyen tartózkodó, beavatkozó DPÖMCS személyi állományának alegységenkénti valamint képességenkénti híradásának biztosítása, továbbá a kárhelyszíni mobil infokommunikáció feltételeinek megteremtése a kapcsolattartás, az irányítás, a döntés-előkészítés és a jelentési rend működtetése érdekében. Folyamatos információgyűjtés, adatfeldolgozás, értékelés, elemzés, kapcsolattartás –a kialakult helyzetnek megfelelően a segélykérő megyék vonatkozásában- az elöljáró és együttműködő szervekkel. A szükséges szakértők bevonásával szakmai döntések előkészítése. A lakosság tájékoztatási, riasztási feladatokban, menetbiztosítási és rendfenntartási feladatokban való közreműködés más döntéshozó és együttműködő szervekkel. Tapasztalatok összegzése, dokumentálás, összefoglaló jelentések elkészítése.

Szakmai felelős szervezet: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Lakosságvédelmi Raj

 

  1. A raj létszáma, 1000 fő kitelepítési és elhelyezési feladatainak végrehajtását biztosítja.
  2. Közreműködik a műkincsek, nemzeti értékek veszélyeztetett területről történő elszállításában, elhelyezésében.
  3. Részt vesz a kerületek kiürítésében, a területzárásban, a lakosság tájékoztatásban, a lakosság átmeneti elhelyezésében.
  4. Szervezi és koordinálja a visszatelepítés időszakában a lakosság visszatelepítését, szükségellátását.

 

Műszaki-mentő Raj

 

  1. Közreműködés a vizek kártételei elleni védekezésben (homokzsák töltése, szakszerű nyúlgát építése, stb.), az ideiglenes helyreállításban.
  2. Speciális képesítésű személy irányítása mellett, részt vesz a kárterületen, illetve a romok alatt rekedtek mentésében, életveszélyessé vált épületrészek bontásában, építőanyagok rakodásában.


Egészségügyi Raj

 

  1. Kárterületen, vagy azon kívül a katasztrófa következtében egészségileg károsodott, sérült személyek elsődleges ellátása.
  2. A kárterületen található sérültek osztályozása, súlyosságuk és szállíthatóságuk szempontjából.
  3. A sérültek helyszíni elsősegélyben részesítése, valamint az állapotukat rögzítő írásos útmutatóval való ellátásuk a szállításukra vonatkozóan.
  4. Részt vesz a kézi erővel (hordággyal) kihozott, elsősegélyben részesült sérültek felügyeletében és átadja további szállításra, illetve ellátásra.

 

  1. Csapattagok kiválasztásának kritériumai
  2. Alegységi szinten történő kiválasztás

 

Az alegységek létszám bővítése az Alapszabályukban leírtak szerint történik, vagyis a jelentkezőknek az írásbeli felvételi kérelem benyújtása után 3 hónap próbaidő alatt kell bebizonyítania eltökéltségét, majd az elnökség egyhangú szavazással dönt a felvételről. (Kivétel a kutyás mentők esetében, ha a jelentkezőnek az IRO szabályai szerinti „A” minősítéssel rendelkező kutyája van, ebben az esetben a próbaidőtől el lehet tekinteni.)

Kritériumok: nagykorúság, beszámíthatóság, ezeken felül a próbaidő alatt valamennyi egyesületi foglalkozáson részt kell vennie. (A kutyás mentőknél a kutyáját ezen idő alatt nem képezik, csak a jelentkezőt ismertetik meg a rá váró feladatokkal. (segédelés, keresés menete, riasztási lehetőségek, bemutatón való részvétel). Amennyiben nincs kutyája, tag lehet akkor is, értelemszerűen a kiképzésben és a munkában segédként, támogatóként vehet részt.)

A felkészítést hét végén tartják, általában változó helyszínen. Ezek többnyire egész naposak, a létszám függvényében. Nem kötelező mindenkinek ugyanakkor és ugyanott gyakorolni, de a kiképzések 50%-ról igazolatlanul hiányzókat az elnökség a tagok sorából kizárhatja.

 Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport riasztása, mozgósítása

Riasztás elrendelésére jogosultak

  • Belügyminiszter;
  • BM Közigazgatási Államtitkár;
  • BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Főigazgatója;
  • BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Főigazgató-helyettese (Főigazgató távolléte esetén);
  • Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Igazgatója;
  • Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Igazgató-helyettese (Igazgató távolléte esetén);
  • A fentiek által megbízólevéllel ellátott személy.

Riasztás Rendje

  1. FKI főügyeletes veszi a riasztást;
  2. Meggyőződik az elrendelő személyről, jogosultságáról;
  3. Riasztja a Mentőcsoport vezetőjét, szükség esetén a Mentőcsoport csapatvezetőit;
  4. A riasztott személyeknek a közlést be kell olvasni és a vételről megbizonyosodni, a riasztás idejét rögzíteni.

Készenléti idő

            Budapesten: a riasztástól számított 12 órán belül 

            Belföldön: 24 órán belül

Logisztika

Az ideális szintű logisztika megvalósítása minden alegység és résztvevő szervezet jól felfogott érdeke. Ennek érdekében minden alegység saját szinten gondoskodik a logisztikai műveletekről. Mivel a Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport tagszervezetei felelősek alegységi szinten az adott feladathoz szükséges felszerelés és kezelésükhöz szükséges személyzet helyszínre szállításával kapcsolatban, így a tagszervezetek önálló módón saját szállítási kapacitással rendelkeznek. Önellátás szintű logisztikát a tagszervezetek közösen alakítják és biztosítják a feladat várható időtartamára történő tervezéssel.

Kiképzések, gyakorlatok, felkészítések rendszere

A Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport tagszervezetei kivétel nélkül különös hangsúlyt fektettek az elmúlt időszakban arra, hogy felkészült és szakképzett állománnyal rendelkezzenek. A képzési és felkészítési rendszerek mindenkor a szakma elvárásainak megfelelően kerültek végrehajtásra. Az alegységek saját szakmai területükön beavatkozói szinten a jogszabályok által előírt minimális szakmai végzettséggel kivétel nélkül rendelkeznek.

A Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport alulról szerveződő módon kívánja kialakítani a felkészítés és számonkérési rendszerét. Tekintettel arra, hogy több tagszervezet napi szinten végzi készenléti, gyors reagálási rendszerben a DPÖMCS-ben vállalt tevékenységét, így a naprakész tudás, szakmai felkészültség minden tagszervezet érdeke. A képzések szervezéséért, taralmáért, lebonyolításáért, számonkérésért az alegység vezetők a felelősek. A szervezet különös előnye, hogy az alegységek az alapfeladatuk során ellátott feladatot más komponensekkel együttműködve, egymást segítve tudják végrehajtani. A DPÖMCS alegységei együtt és külön-külön is rendelkeznek azokkal a speciális ismeretekkel, melyek kiválóan kiegészítik a katasztrófavédelem tevékenységét és tehermentesítik a hivatásos állományt.

Felszerelések nyilvántartásának rendszere, javítás, karbantartás

A DPÖMCS adatai nyilvántartására elektronikus rendszert használunk, így a mentőcsoport teljes eszköz listája, valamint személyi dokumentációja egy biztonságos, de költséghatékony fájlmegosztó program segítségével aktualizálva elérhető a jogosultsággal rendelkező személyeknek. A személyes adatok, dokumentumok változása esetén ezek jelzése egyéni felelőssége a tagoknak. A javítások és karbantartások dokumentálása is ezen a rendszeren keresztül történik.

Egészségügyi, orvosi ellátás módja

A Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport egészségügyi komponensének feladatrendszere komplex és felelősségteljes, mivel a tagoknak már a felkészülés időszakában is figyelemmel kell kísérni a teljes személyi állomány egészségügyi állapotát és alkalmasságát. A csoport kialakítása során különös figyelmet kapott az, hogy a bekerülő szakemberek gyakorlattal rendelkezzenek és alkalmasak legyenek kárterületen, nehéz körülmények között is magas szintű ellátást nyújtani. A DP ÖMCS tagja a Delta Országos Katasztrófa Mentőcsoport is akik szakszerű orvosi ellátást tudnak biztosítani szükség esetén a DP ÖMCS beavatkozó erői számára is.

Feladatrendszer 

Az egészségügyi alegység, így a komponens alapfeladat az, hogy a DPÖMCS beavatkozó állományának kárterületei műveletei közben bekövetkezett sérüléseknél azonnali ellátásban lehessen részesíteni a sebesültet. Mivel minden ilyen jellegű tevékenység a prevencióval kezdődik, így a felkészülési időszakban a megelőzésre fektet nagy hangsúlyt a szolgálat.

Nemzeti Minősítés megszerzése

A Dél-pesti kirendeltségen összesen 6 tagszervezettel, 75 fővel került megalakításra, a Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport 2013-ban. Még abban az évben egy rendszerbe állító gyakorlat keretén belül bizonyították a rendelkezésre álló és az együttműködési képességeiket.

2014. júniusában a Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport két napos Nemzeti Minősítő gyakorlaton vett részt. A minősítő bizottság a 4/2013. BM OKF Főigazgatói intézkedés 26. pontja szerint értékelte a gyakorlatot, melyen az Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoport minősítést szerzett mentőkutyás, városi kutató és mentő, műszaki mentő tevékenységekből.

A mentőcsoport tagszervezetei összesen 28 darab technikai eszközzel rendelkeznek (személygépjárművek, teherautók, mentőautók, aggregátorok, vízszállító, mozgókonyhák, stb.).

A mentőcsoport, az elsajátított, illetve rendelkezésre álló képességeiből sikeresen vizsgázva 2019. októberében sikeresen megújította a Nemzeti Minősítését.

Mivel tagjaink önkéntesek és amatőrök, vagyis nem hivatásos kutyakiképzők, így kutyás-szakmai végzettséget igazoló okmányaink nincsenek. A civil foglalkozásunkhoz szükséges iratokkal természetesen rendelkeznek.

A kutyák rendelkeznek a törvényben előírtak szerinti oltási könyvvel, és a vizsgázottak rendelkeznek „Teljesítmény könyvvel” is, amely az érvényes vizsgákat igazolja.

 

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat nem kötelező, de sérült, beteg kutya a tréningen nem vehet részt. A kötelező állatorvosi vizsgálatokat, oltásokat a tagoknál - kikérdezéssel - ellenőrizzük. A kutyavezetők részéről sincs kötelező eü. alkalmassági vizsgálat, a kiképzéseken mindenki saját felelősségére vesz részt.

 

 

 

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap