Az 1995-97-es évek

Az 1995-ös esztendő kiemelkedő tűz- és káresetei

1995. január 9-én 4 óra 2 perckor jelezték a Hírközpontba, hogy a Budapest, XVI. kerület, Zsilip u. 29992 hrsz. alatt csónakház ég. A jelzésre I-es riasztást rendeltek el, amit III-as kiemeltre módosítottak. A jelzett helyen égtek a kb. 20x35 méter alapterületű kétemeletes csónakház emeleti részén lévő kabinok, az abban lévő berendezési tárgyak és az épület fából készült kátránypapír borítású tetőszerkezete, amely körülbelül negyven négyzetméteren beomlott. Az oltás folyamán két 11,5 kg-os PB-gázpalack felrobbant, nyolc különféle nagyságú palackot a tűzoltók hoztak ki az épületből. A tüzet tizenkét „C” sugárral oltották el. Az oltás során két fő tűzoltó annak ellenére, hogy használt védőkesztyűt, a kátrány lecsöpögése miatt a kezén megsérült.

1995. január 30-án 12 óra 45 perckor egy 21-es jelzésű autóbusz a XII. kerületben, a Várfok utcából a Moszkva térre vezető lépcsőn valószínűleg műszaki meghibásodás következtében a Moszkva térre gurult. A baleset következtében a járókelők közül egy személy meghalt, egy fő súlyos, két fő könnyű sérülést szenvedett, akiket a tűzoltók feszítő-vágó berendezéssel a buszból szabadítottak ki.

1995. március 2-án 7 óra 36 perckor jelzés érkezett, hogy a Budapest, V. kerület, Károly krt. 2. szám alatt egy IV. emeleti lakásban tetőtéri tűz van. Riasztásra a Tűzoltási Csoport-1 és négy különleges szer, hat gépjárműfecskendő összesen negyvennégy fővel vonult ki. A jelzett helyen a tetőtérben kialakított szükséglakás teljes terjedelmében égett, felderítés közben a helyiségben tárolt két PB gázpalack felrobbant. A kivonult rajok a tüzet egy „C” sugárral légzőkészülékben eloltották. Utómunkálatok közben megtalálták az egyik lakó összeégett holttestét. A mentőorvos és a rendőr kollégák megállapították, hogy a tűz keletkezése előtt gyilkosság áldozata lett.

1995. május 25-én a délutáni órákban robbanás történt a Budapest IX. kerület, BM Ferencvárosi kikötő Központi Javító Üzemében. A robbanás következtében egy 10x3 méter alapterületű raktárépület és berendezési tárgyai (prés, éghető folyadék, alkatrészmosó berendezés) égtek. Egy oxigénpalack felrobbant, négy dissous gázpalackot és egy oxigénpalackot a tűzoltók hűtés céljából a Dunába helyeztek. A tüzet hat habosított „C” sugárral oltották el.

1995. június 3-án 17 óra 30 perckor a Budapest XXII. kerület, Gyár u. 15. szám alatti Papírgyár nagyüzemében lévő tűzjelző tüzet jelzett. Az I-es riasztásra kivonult szolgálat parancsnoka távolsági felderítés alapján visszajelezte, hogy a Papírgyár nagyüzeme teljes terjedelmében ég, a tűz V-ös. Égett a 100x50 méter alapterületű épület tetőszerkezete körülbelül négyezer négyzetméter nagyságban, illetve az épület alagsorában lévő elektromos vezetékek, kábelek, valamint a papírgyártáshoz szükséges papír és papírgyártó gépek éghető részei. A kivonult rajok húsz habosított „C” sugárral légzőkészülékben és két emelőkosaras vízágyúval a tüzet 18 óra 37 perckor eloltották. A tüzet a szakértői vizsgálat megállapítása szerint súrlódás okozta. A keletkezett tűzkár meghaladta az egymilliárd forintot, személyi sérülés nem történt.

1995. augusztus 18-án az esti órákban Budapest, XIX. kerület, Üllői út 303. szám alatti raktárépületben és a benne működő diszkont áruházban tűz keletkezett. A jelzésre a Hírközpont I-es kiemelt riasztást rendelt el, amit a tűz felderítése és visszajelzése után III-asra módosított. A Tűzoltási Csoport-1 kiérkezése és a felderítés után a tüzet V-ös nagyságrendűre emelte. Égett a jelzett helyen egy-két, illetve részben háromszintes 80x60 méter alapterületű vasszerkezetekből épült, fa födémes, fa tetőszerkezetű raktárépület és a benne működő 40x20 méter alapterületű diszkont áruház teljes terjedelmében. A tetőszerkezet nagyrészt beomlott, a vasszerkezetű födém és a vasbeton, valamint a téglafalak a hő következtében deformálódtak. A tűz veszélyeztette a mellette lévő benzinkutat, illetve a szomszédos épületben működő diszkót. A tűz oltásának idején intézkedés történt az üzemanyag kimérésének szüneteltetésére, illetve a diszkó kiürítésére. A tüzet a rajok harminc „C” sugárral, három vízágyú sugárral és egy emelőkosaras gépjármű-sugárral oltották el. A tűz oltása és a munkálatok során személyi sérülés nem történt.

1995. szeptember 7-én 14 óra 32 perckor, ez évben már másodszor, jelzés érkezett a Hírközpontba, hogy a Rákosrendezői pályaudvaron a vagontárolóknál személyvagonok égnek. Az I-es riasztási fokozatot a kiérkező egységek parancsnokának visszajelzése alapján III-asra emelték. A jelzett helyen nyolc kiselejtezett személyvagon égett, melyet a kivonult rajok légzőkészülékben hét habosított „C” sugárral körülhatároltak, majd lefeketítettek. Ismét gondot okozott a vízhiány és egy tűzoltó kézsérülést szenvedett. A vízhiány megszüntetése érdekében intézkedés történt a Fővárosi Önkormányzaton keresztül a MÁV Vezérigazgatósága felé.

1995. szeptember 19-én jelezték, hogy a Budapest, VIII. kerület, Práter utcában robbanás történt. Az I-es kiemelt riasztásra kivonult tűzoltók egy terrorcselekmény következtében személyautóval együtt felrobbantott külföldi állampolgár holttestét és nyolc sérült gépjárművet találtak a helyszínen. A robbanás következtében megsérült földgázvezetéket a tűzoltók biztosították.

1995. október 9-én 10 óra 41 perckor jelezték, hogy a Bp. XXII. kerület, Barackos út 110. szám előtt egy nyergesvontató felborult. A Hírközpont II-es riasztást rendelt el, melyre kivonult kilenc gépjármű harmincnégy fővel. A jelzett helyen az árokba csúszott egy román nyergesvontató, mely két 10 m3-es tartályt szállított. A tartályokban a kohászatban használatos veszélyes anyag volt. A tartályok szivárogtak, ezért a tűzoltásvezető intézkedett azok letakarására, a forgalom elterelésére, illetve a szivárgás megszüntetésére. Miközben az anyag beazonosítása történt, a nyergesvontatót daru segítségével visszaállították az útra és a tartályokat is visszahelyezték. A kárelhárításban jól együttműködött a MATÁV, a Gázművek, a Környezetvédelmi Felügyelet, a Fővárosi Polgári Védelem, a Rendőrség és a BKV, illetve a Tűzoltóság.

1995. november 24-én 20 óra 6 perckor jelezték a hírközpontba, hogy a Ferihegyi Repülőtér leszállóhelyén egy repülőből veszélyes anyag folyik. A II-es kiemelt riasztásra a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kerületi parancsnokságairól tizennégy tűzoltógépjármű ötvenhat fővel vonult a helyszínre, ahol egy felszállásra készülő Boeing 737 utasszállító repülőgép rakteréből egy sérült hordóból veszélyes anyag folyt szét. A tűzoltók kiérkezése előtt az utasok már elhagyták a gépet. Az anyagot a kiérkező erők már azonosították, majd Trelleborg védőruhában közömbösítették. Mivel több személyt irritált a keletkezett szúrós szag, IFEX habos takarással habosították a vegyszert, majd a helyszínt átadták a Polgári Védelem Vegyi Katasztrófa Felderítő Csoportjának.

1996 - a tűzvédelmi szabályozás éve

Az 1991. évi XX. törvény módosításával a parlament 1996. április 23-án 279 igen, 2 ellenszavazattal és 3 tartózkodással megszavazta az új „A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról” szóló törvényt, amely az 1996. évi XXX. törvényszámot viseli. A törvény bevezetéséhez és hatályba lépéséhez 5 kormányrendeletet, 17 BM, 1 HM, 1 BM-PM, 1 BM-KHVM és egy BM-FM rendeletet kellett megalkotni.
A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon már előre felkészültek a törvény bevezetésére.
A KHVM a távközlési szolgáltatással történő ellátottság elősegítésére, bővítésére, valamint intervenciós, fejlesztési célokra és a távközlés egyes védelmi jellegű feladatainak megvalósítására pályázatot írt ki.
A pályázatra az FTP javaslatára a Fővárosi Önkormányzat is jelentkezett az FTP hírközpontjának digitális jellegű teljes átépítésére, a riasztási rendszer megreformálására. A pályázatot az illetékes szervek elfogadták és megkezdődött egy nagy távközlési, híradótechnikai, informatikai fejlesztés előkészítése.
Március folyamán a metróban mentési gyakorlatot szervezett a parancsnokság, amely fontos tapasztalatokkal szolgált a mentés, pánikkezelés és a légzésvédelem területén.

Május 3-án és 4-én országszerte megrendezésre került a „Flórián Tűzoltó Nap”, amelynek központi rendezvényére május 2-án Debrecenben került sor. Ezen részt vett a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Tűzoltó Szövetsége is. (Ekkor még nem volt tagja az FTSZ a Magyar Tűzoltó Szövetségnek).

Júniusban dr. Demszky Gábor, a Fővárosi Önkormányzat főpolgármestere részt vett a fővárosi tűzoltók állománygyűlésén, majd tűzoltási-mentési bemutatót tekintett meg és találkozott az állomány tagjaival.
Szeptember 6-8. között rendezték meg a Tűzoltó Egyesületek Országos Találkozóját Csepelen, tűzvédelmi szakkiállítással és nemzetközi tűzoltó futóversennyel egybekötve. A jól sikerült rendezvény alkalmat adott a környező országok tűzoltóival bajtársias kapcsolatok kialakítására.

November 13-án a parancsnokságon látogatást tett Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter. A vendéget Kuncze Gábor belügyminiszter, dr. Demszky Gábor főpolgármester, dr. Bleszity János vezérőrnagy, országos parancsnok és dr. Száray Zoltán dandártábornok, parancsnok fogadta.
Az FTP-n a korábban létrehozott Különleges Mentési Csapat, immár szerződésben megkötött létrehozásáról döntöttek. Sajnos csak a feladat maradt meg, mert a helikoptert a tűzoltóságnak továbbra is kölcsönözni kellett.

Az ún. „tűzvédelmi törvény” augusztus 1-jével lépett hatályba, ezzel a hatósági jogosítványok egy része visszakerült a fővárosi, illetve városi hivatásos önkormányzati parancsnokokhoz. Azzal, hogy a tűzmegelőzési ellenőrzések végrehajtása, a szakhatósági tevékenységekben történő részvétel, a tűzvizsgálati eljárás meghatározott része ismét a feladatává vált a fővárosi tűzoltóparancsnoknak, a felelőssége is megnőtt.
A jogszabály alapján a tűzvédelmi hatáskör gyakorlója továbbra is a Főváros Főjegyzője. A meghatározott egyedi szabályozási, bírságolási, tűzvizsgálati hatósági bizonyítvány ügyekben szakvélemény alapján jár el.
A tűzvédelmi törvény szerint a tűzvédelmi bírságot a Főváros Főjegyzője szabja ki. A bírság a hiányosság(ok) fennmaradása esetén többször is ismételhető, amely befizetett összeg nagyobbik része a BM központi számlájára, a tűzvédelmi technikai fejlesztésre, másik része az önkormányzat külön számláján vezetett tűzoltósági támogatásra fordítható.
Megkezdődött az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat kidolgozása, amely a megváltozott tűzvédelmi helyzethez igazodni fog.

1996-ban tizenöt kerületi parancsnokság tartozott a fővárosi tűzoltóparancsnoksághoz. Ezek a következők voltak: I-II. és XII., III., IV. és XV., V.-VI.-VII., VIII., IX., X., XI., XIII., XIV. és XVI., XVII., XVIII. és XIX., XX. és XXIII., XXII.. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság parancsnoka és két helyettese – a szakmai parancsnok-helyettes és a gazdasági és informatikai parancsnok-helyettes – hét szervezeti egység (1. Tűzoltási és Műszaki Mentési Főosztály, 2. Tűzmegelőzési Főosztály, 3. Technikai-Anyagi és Pénzügyi Főosztály, 4. Titkársági Főosztály, 5. Egészségügyi Önálló Osztály, 6. Személyzeti és Munkaügyi Főosztály, 7. Informatikai és Számítástechnikai Főosztály) útján irányította a kerületi parancsnokságok munkáját.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság működési területe a 23/1996. (IX. 19) BM rendelet 1. számú melléklete alapján huszonhárom városra, illetve községre (ezek tartoztak az ideiglenes működési körzetbe), valamint tizenhét segítségnyújtási működési körzetre terjedt ki.
Az év folyamán a vonulási adatok szerint az összes vonulások 60 %-a a saját kerületükbe, 33 % más kerület területére és 7 % a fővároson kívülre történt. A tűzesetek száma 3452, káreset 2045, míg vaklárma, téves jelzés 1729 volt. (A 23/1996. (IX. 19.) BM rendelet meghatározta a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság működési területét, amely alapján van elsődleges működési körzet, valamint segítségnyújtási körzet, amely együtt jelenti a működési területet.
Ezen kívül meghatározta az illetékességi területet, amely egybeesik Budapest közigazgatási területével.
A működési területen belüli tűzoltási, műszaki mentési feladatok szabályát a Riasztási és Segítségnyújtási Terv írja le. Ez a terv foglalja magába, hogy milyen helyre, településre, létesítménybe melyik parancsnokságok melyik gépjárműfecskendőit, különleges szereit kell riasztani, illetve azok más keresetnél történő igénybevétele esetén, honnan, milyen tűzoltógépjárműveket kell a helyszínre riasztani.)

Az 1996-os év kiemelkedő tűz- és káresetei

Február 14-én hajnalban tűz keletkezett a IV. kerület, Aradi utcában egy tízemeletes lakóépület V. emeletén. A másfél szobás lakás teljesen kiégett. A fölöttük elhelyezkedő lakások közül több (hat) erősen bekormozódott. Két fő másodfokú égési sérüléseket szenvedett, egy fő füstmérgezésben a mentőben elhunyt. A tizenkét gépjárművel és ötven fővel kivonuló tűzoltó egységek húsz perc alatt két vízsugárral légzőkészülékben oltották el a tüzet, harminc lakót a lépcsőházon keresztül mentettek ki.
Július 7-én hajnalban keletkezett tűz Budapest. XVII. kerületében, az 1770-ben épült Podmaniczky kastélyban. A felújítás alatt álló műemlék tetőszerkezete 800 négyzetméter felületen égett. A kivonult egységek negyven perc alatt eloltották a tüzet, megmentették a kastélyépület többi részét, valamint a hozzáépített 40x10 méteres gazdasági épületet.

                     Az FTP fizikai-pszichikai felkészítő csarnoka                                                      Az FTP javítóműhelye
 Az FTP fizikai-pszichikai felkészítő csarnoka
 Az FTP javítóműhelye
               
Október 28-án a IV. kerület, Külső Váci út 119. szám alatt a Szilas patak mellett lévő elhanyagolt épület tüzéhez riasztották az egységeket. A kivonult rajok percek alatt eloltották a tüzet. Az oltás során egy öt- és egy négyéves kislány holttestére találtak. A vizsgálat során kiderült, hogy a gyermekek édesapja begyújtott a vegyes tüzelésű kályhába, majd magára hagyta a gyermekeket.
Tovább folytatódott a védőfelszerelések beszerzése, az új sisakokkal történő teljes ellátás az év végére befejeződött. Emlékül minden készenléti szolgálatot ellátó tűzoltó megkapta korábbi sisakját. Megkezdődött a Rukapol csizmák Haix csizmára cserélése, a korábbi kesztyűk helyett pedig a személyre szabott minőségi kesztyűkkel történő ellátás.
1996. július 19-21. között Kaposváron több mint 1500 tűzoltó vett részt a jubileum tiszteletére rendezett tűzoltóversenyen. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok tűzoltó sportversenyének végeredménye:

Összetett csapatverseny:
1. Fővárosi Tűzoltóparancsnokság
2. Bács-Kiskun megye
3. Borsod-Abaúj-Zemplén megye
100 m-es akadálypálya:
1. Harza Rezső főtörzsőrmester FTP
2. Tarcsa Csaba főtörzsőrmester. FTP
3. Huzsvár Zoltán főtörzsőrmester FTP
4x100 m-es akadálypálya:
1 FTP
2. Fejér megye
3. Győr-Moson-Sopron megye
Kismotorfecskendő szerelés:
1. Borsod-Abaúj-Zemplén megye
2. Hajdú-Bihar megye
3. Bács-Kiskun megye

A Budapesti Tűzoltó Szövetség olyan döntésre jutott, hogy csatlakozik a Magyar Tűzoltó Szövetséghez és elnöküknek dr. Bende Péter ezredest választották meg.
1996. novemberében a Magyar Tűzoltó Szövetség Tisztújító Közgyűlést tartott, amelyen dr. Száray Zoltán tűzoltó dandártábornokot, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság parancsnokát választotta elnökének. Dr. Száray Zoltán a tisztséget 2000. márciusáig látta el, amikor saját kérésére a közgyűlés felmentette.
A parancsnokság valamennyi kerületi parancsnokságával kapcsolódott a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetségéhez.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Önkormányzati Intézménnyé válásával a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése Városrendészeti Bizottságának általános irányítása alá került. A Bizottság üléseire rendszeresen meghívta az FTP parancsnokát és évente két alkalommal beszámoltatta a parancsnokság tevékenységéről. Ez a fórum segítséget nyújtott azoknak a gondoknak megoldásához, amelyet a parancsnok önállóan nem tudott megoldani.

A Fővárosi Önkormányzat Védelmi Bizottsága a Főpolgármesteri Hivatal hivatalos szerve, amelynek elnöke a főpolgármester, elnökhelyettese a főjegyző, titkára főfoglalkozású védelmi szakember, tagjai kötelezően a rendőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem, az ÁNTSZ, a helyőrség-parancsnokság, a hadkiegészítő parancsnokság, a mentőszolgálat, a határőrség első vezetői. A bizottság a rendkívüli időszakra, katasztrófahelyzetekre felkészülő, az esemény esetleges bekövetkezése esetén irányító törzs. A bizottság évente legalább egy alkalommal, a közművek bevonásával összevont felkészítési gyakorlatot tart.

Új szabályozások 1997-ben

Az 1997-es év ismét a technikai fejlesztés területén hozott lehetőségeket. A Belügyminisztérium közbeszerzési eljárást írt ki középkategóriájú, valamint félnehéz kategóriájú tűzoltógépjármű-fecskendők beszerzésére. A tender győztes típusú járműveire pályázni igen magas önrész befizetése mellett lehetett. A fővárosi tűzoltók a Fővárosi Önkormányzat támogatását elnyerték, azonban a működési terület önkormányzatainak támogatására is szükség volt. Nehezen, de összejött az önrész a pályázható lehetőségekre. 1997-től 1999-ig kilenc középkategóriájú és nyolc félnehéz kategóriájú gépjárműfecskendő került átadásra.
A fecskendők mellett szükségessé vált a tűzoltási csoportok gépjárműveinek utánpótlása is. A Mercedes Vito típusú járművek néhány évre megoldották a csoportok megfelelő vonulási lehetőségét.
A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése 124 millió forintos támogatást szavazott meg a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság technikai fejlesztésére.
A kiváltásra került gépjárműfecskendőket az FTP Javítóműhelyében olyan állapotba hozták, hogy kedvezményes áron eladhatók lettek önkéntes tűzoltóságoknak, önkéntes tűzoltó egyesületeknek, illetve létesítményi tűzoltóságoknak.
A garanciális javítások, valamint a különleges szerek javításának kivételével a műhely végezte el a javításokat, kisebb felújításokat.

Az 1996. évi XLIII. törvény és a végrehajtását szabályozó 140/1996. (VIII. 31.) Kormányrendelet „A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról” 1997. január 1-gyel lépett hatályba. Az új jogszabályok és a végrehajtásukra kiadott BM rendeletek személyzeti feldolgozását a személyzeti és a gazdasági szakemberek végrehajtották. Jelentős feladat volt az állomány részére az új szabályozások feldolgozása és jó néhány kérdés értelmezése. Érdekegyeztető fórumon, közalkalmazotti tanács-, és szakszervezeti üléseken merültek fel újabb és újabb kérdések a szabályozással kapcsolatban.
Az új szabályozás bevezette a fizikai és pszichikai szintfelmérés rendszerét. Az erre való felkészítés érdekében megkezdődött a XIII. kerületi parancsnokság területén gyakorlópálya építése, a parancsnokságokon kondicionáló termek kialakítása.

Ugyancsak megkezdődött közbeszerzési eljárás útján – a tendert nyert SIEMENS cég tervei alapján – az új hírközpont kiépítése, egyben egy nagyobb digitális hálózat és informatikai rendszer beruházása. Megkezdődött párhuzamosan a kerületi parancsnokságok hírközpontjainak felújítása, a számítógépek alkalmazásának elterjesztése.

Június 24-én átadták a Fővárosi Közgyűlés támogatásával készült fizikai és pszichikai felkészítő és állapotfelmérő csarnokot.

Az ünnepélyes átadáson a BM TOP parancsnoka Budapest Fővárosi főpolgármesterének húsz AUER típusú, hosszabb működési idővel rendelkező légzőkészüléket adott át. Ezek a metró mélyállomásain és alagútrendszerében bekövetkezhető tűzeseteknél segítik elő a beavatkozást.

Augusztus 6-án a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság központi objektumában a Weber cég új elektromos feszítő-vágó berendezést mutatott be. A féléves csapatpróbán a Roham-2 tesztelte a készüléket.

November 25-én a Budapesti Tűzoltó Szövetség „Együtt a létesítmények tűzbiztonságáért” címmel szimpóziumot tartott a Budapesti Nemzetközi Vásár területén, amelyen a tűzoltóságok fenntartói és a létesítményi tűzoltóságok parancsnokai vettek részt. A rendezvény keretében előadást tartott Erdei Mihály ezredes, főosztályvezető, és dr. Erdős Antal ezredes, főosztályvezető. A szimpóziumot dr. Bende Péter ezredes, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke vezette. A Magyar Tűzoltó Szövetséget és a BM TOP-ot dr. Sági János tűzoltó dandártábornok, a BM TOP parancsnokhelyettese képviselte.

Az 1997 évi IV. Országos Tűzmegelőzési Vetélkedő szép fővárosi sikert hozott. Csapatban Géczi Béla tűzoltó alezredes, Steiner János tűzoltó őrnagy, és Zoltán Ferenc tűzoltó százados hármasa fölényes győzelmet aratott.
Egyéniben Zoltán Ferenc százados (FTP) végzett az első, Géczi Béla alezredes (FTP) a második helyen.

Az 1997-es esztendő kiemelkedő tűz- és káresetei

Február 4-én 00.14 órakor a XII. kerületi Ugocsa utca egyik 3. emeleti lakásában robbanás és tűz keletkezett gázszivárgás miatt. A hatemeletes, huszonnégy lakásos lakóépületet a robbanás statikailag megrongálta, emiatt a polgármesteri hivatal körülbelül ötven személyt a helyi napközis táborban helyezett el. A tizenkét gépjárművel és negyvenhat fővel kivonult tűzoltók a tüzet fél óra alatt eloltották és negyven személyt mentőálarccal az épületből kimentettek. A robbanást a lakó szándékosan okozta.

Február 25-én késő délután a XII. kerület 15. utcában tetőtérbeépítéses családi ház 10x4 méteres mélygarázsában kigyulladt és kiégett két személygépkocsi, valamint a berendezés. A tűzoltók kiérkezése előtt két 11,5 kg-os PB gázpalack felrobbant. A tüzet a tűzoltók két vízsugárral légzőkészülékben eloltották. A tűz hatására felhevült egy dissous, egy oxigén, egy széndioxid, egy 11,5 kilogrammos PB, valamint három camping gázpalack, amelyek visszahűtését az egység végrehajtotta. A tűzeset során az oltást megkísérlő tulajdonos és két munkatársa súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Május 24-én délután tűz keletkezett a XV. kerület, Nyírpalota út 80. szám alatt lévő tízemeletes lakóházban. A IX. emelet 37-es lakása teljesen kiégett. A tűz átterjedt IX/38-as és a X. emelet 47-48-as számú lakások szakipari falára és erkélyére. A nagy erőkkel kivonult tűzoltók behatolását nehezítették a folyosókat lezáró vasrácsok, illetve a lakások biztonsági ajtajai. A lánggal égést tizenkilenc perc alatt megszüntették. A beavatkozó tűzoltók közül egy főt égési sérülésekkel, egy főt füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak. Egy lakó is füstmérgezést szenvedett.

Május 28-án délután 16 órakor robbanás, majd tűz keletkezett a főváros VIII. kerületi Teleki téri piacán. Egy öngyújtó gáztöltő helyiségben robbanás történt, majd a tűz átterjedt hat különböző rendeltetésű üzlethelyiségére. A kivonult egységeknek egy órára volt szükségük a kiterjedt piactűz végleges oltására. A tűz következtében két gázpalack felrobbant, kettőt a tűzoltók kimentettek.

Június 3-án 01.49 órakor riasztották a fővárosi tűzoltókat a II. kerület, Pusztaszeri és Cimbalom út sarkán lévő 50x10 méteres raktárépület tüzéhez, amely az MTA Központi Kémiai Kutató Intézet területén található. A kilenc helyiségből álló raktárban körülbelül negyven négyzetméter területen különböző oldószerek égtek. Az oltást nehezítette, hogy a tárolt anyagok között fémnátrium is volt, amelyet csak porral lehetett eloltani. A közel másfél óráig tartó oltás során 3000 kilogramm port lőttek ki és több porraloltó készüléket használtak fel.

Június 9-én délután 13.59 órakor a XI. kerület, Pázmány Péter sétányon az ELTE épülő oktatási központjának tízemeletes épületében keletkezett tűz szabálytalan munkavégzés miatt. A tűzoltóság helyszínre érkezésekor az északi szárny tetőszerkezete körülbelül háromszáz négyzetméteren égett. A tetőszerkezet kívül-belül fémlemezzel volt borítva, ami jelentősen megnehezítette az oltást. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltók csak éjszakába nyúló munkával tudták megfékezni a lángokat, melyek a kettős fémborítású tetőben kiszámíthatatlanul terjedtek.

November 17-én az esti órákban a XII. kerület, Istenhegyi út 46. szám előtt egy Rába típusú betonpumpa gépkocsi, vélhetően fékhiba miatt (hegyről lefelé menet), magával sodort kilenc személygépkocsit és egy autóbuszt, majd felborult és rádőlt egy szemből érkező személygépkocsira. A súlyosan sérült személygépkocsi vezetőnőjét feszítő-vágó segítségével emelték ki az összeroncsolódott járműből. A baleset következtében még további két személy sérült súlyosan és tizenegy személy könnyebben. A forgalmi akadályt daruval sikerült megszüntetni.

Az 1997-es év átlagos évként zárult a fővárosi tűzoltóság történetében. Közel nyolcezer vonulás, ebből 3700 esetben valós tűzesethez, közel kétezer esetben közlekedési balesethez vonultak, 1800 alkalommal vaklármának bizonyult a riasztás. Füstmérgezés, égési sérülés következtében tizenhatan vesztették életüket.

Egyéb események 1997 végén és 1998 elején

1997. szeptember 29-én harmincegy hallgatóval tízhónapos tűzoltótiszti alapismereti képzés kezdődött az FTP-n. A budapesti parancsnokság első alkalommal vállalt ilyen szintű képzést.
1997-ben Korok András alezredest a XVIII-XIX. kerületből a XXI. kerületbe helyezték parancsnoki beosztásba. A XIV-XVI. kerületben pedig Csizmadia Zoltán őrnagy, a XVIII-XIX. kerületben Szedlák József alezredes kapott parancsnoki kinevezést.

A főváros tűzvédelmének aktuális kérdései szerepeltek annak a tanácskozásnak a napirendjén, amit a főváros tűzoltóparancsnoka vezetett 1998. február 19-én. Dr. Száray Zoltán dandártábornok részletezte a tüzek keletkezési körülményeit és a tűzkeletkezési okokat. Összességében a főváros tűzvédelmi helyzetét 1997-ben biztonságosnak, az elfogadhatónál valamivel jobb szintűnek minősítette.

A hagyomány és haladás jegyében emlékezett meg a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság 1998-ban a tűzoltóság napjáról. Az újonc tűzoltók Szent Flórián napi ünnepélyes eskütétele – jóllehet még nem tekint vissza hosszú múltra – mégis az ünnep szerves részévé, azaz hagyománnyá vált. A haladást az új hírközpont átadása jelentette.

                         Mercedes-Rosenbauer 2000 tip.tűzoltógépjármű                                         Csoport 1 és 2
 Mercedes-Rosenbauer 2000 tip.tűzoltógépjármű
Csoport 1 és 2
 

Minárovics János ny. tű. ezredes

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap